Soorten (dino)sauriërs

Veel mensen denken dat dinosauriërs de wezens zijn die vroeger op aarde rondliepen, maar eigenlijk zijn dinosauriërs alleen de wezens die destijds op het land leefde. Er zijn sauriërs in het water, op het land en in de lucht. De sauriërs zijn ook nog onder te verdelen in planten- en vlees eters. In dit artikel staan een aantal sauriërs in het kort beschreven.

De sauriërs in het water

De meeste sauriërs die in het water leefden hadden geen kieuwen. Dit zorgde ervoor dat ze met regelmaat boven moesten komen om lucht te halen. Sommige sauriërs in het water aten alleen waterplanten, andere joegen op vissen en andere zeedieren. Er bestonden in die tijd 5 sauriërs die in het water leefden:
 • Mosasaurus - Deze had een lengte van ongeveer 12 meter lang. Hij had iets weg van een grote paling met poten in de vorm van die van een zeehond, maar de Mosasaurus is wel een bloeddorstige jager. De afbeelding bij dit artikel is de Mosasaurus.
 • Chronosaurus - Deze soort had ook poten in de vorm van die van een zeehond. Het was een lang dier met een korte nek en grote kop. Hij had qua uiterlijk wel iets weg van de Mosasaurus.
 • Ichtyosaurus - Dit was een reptielen soort die qua uiterlijk veel op een haai leek. Het was een zeer snel dier die uit het water sprong om te ademen.
 • Elasmosaurus - Met zijn lichaamslengte van 15 meter is was dit de grootste water sauriër. Dit dier had een enorm lange nek en ziet er een beetje uit als het monster van Lochness hoe mensen hem nu beschrijven.
 • Brachauchenius - Dit dier leek op een combinatie van een schildpad en een vogel. Hij had namelijk een breed rond lichaam en een snavelachtige bek.

De sauriërs op het land

Deze worden ook wel dinosauriërs genoemd. Deze naam is bedacht door paleontoloog Richard Owen. Het woord Dinosauriërs is Grieks en betekend verschrikkelijke hagedis. Er wordt geschat dat dinosauriërs rond de 30 á 40 jaar oud werden. Er waren twee soorten dinosauriërs:
 • planteneters - Deze worden ook wel Sauropoda genoemd. Ze waren gigantisch maar wel ontzettend traag en ongevaarlijk.
 • vleeseters - Ook wel Teropoda genoemd. Deze dieren waren woest en relatief klein in vergelijking met de planteneters.

In die tijd waren er 9 soorten dinosauriërs.
 • Triceratops - Dit dier is te herkennen aan zijn kraag rond zijn kop. Veel mensen zullen het plaatje van dit dier wel herkennen. Hij heeft twee hoorns op zijn kop en ook nog één op zijn neus. Hij had een lengte van 8 meter en een gewicht van 7 á 8 ton, dit klinkt heel zwaar maar valt nog mee in vergelijking met andere dinosauriërs.
 • Stegosaurus - Dit dier had 2 rijen met een soort harde rechopstaande platen. Hij was rond de 6 meter lang en woog 10 ton.
 • Iguanodon - Dit dier liep op zijn achterpoten maar was wel een planteneter. Hij had een snavelachtige bek en was rond de 10 meter lang.
 • Trachodon - Deze leek veel op de Iguanodon alleen leek zijn snavel meer op die van een eend dan op die van een vogel. In die eendenbek had hij wel 2000 tanden. Deze planteneter was 12 meter lang.
 • Brachiosaurus - Deze kwam met name voor bij meren en plassen. Dit dier was ongeveer 25 meter lang waardoor hij vaak op de bodem liep maar met zijn kop boven het water uit kwam.
 • Brontosaurus - Deze leefde ook voornamelijk in het water omdat hij waterplanten at en dan wel 300 kilo per dag. Hij was 20 meter lang en woog rond de 35 ton.
 • Diplodocus - Dit was de langste dinosauriër. Hij was 30 meter lang en woog rond de 20 ton.
 • Tyrannosaurus - Zijn lichaamsbouw was nogal wat uit verhouding. Dit vleesetende monster had namelijk enorme achterpoten maar kleine voorpootjes. Hij had vlijmscherpe tanden van wel 15 centimeter lang. Het dier zelf was 17 meter lang.
 • Allosaurus - Is inprincipe het zelfde dier als de Tyrannosaurus alleen was deze maar 9 meter lang.

Sauriërs in de lucht

De enige vliegende sauriër was de Pteranodon. Hij had een lange snavelachtige bek zonder tanden. Zijn vleugels bestonden uit huidplooien die aan de voorpoten vastzaten. Zijn vleugelwijdte bedroeg 8 meter. Hij had wat weg van een enorme vleermuis.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…
Dinosaurus Mapusaurus jaagt in groepenDe Dinosaurus Mapusaurus is een enorm groot vleesetend prehistorisch roofdier dat in tegenstelling tot andere Dino´s in…
De moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe dinosaurus Carcharodontosaurus dankt zijn naam aan zijn dodelijke en gekartelde tanden. De tanden van deze dino lijke…
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…

Dierentuin: Burger's zooBent u opzoek naar een leuk dagje uit in de zomer en/of winter? Dan is Burger's zoo een geslaagd idee! Burger's zoo is e…
Wat komt er kijken bij het opstarten van een dierentuin?Je bent net klaar met je opleiding dierenverzorging en je wilt hier in Nederland een dierentuin opzetten. Wat komt er al…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.