Weersvoorspellingen doen door naar de natuur te kijken

Weersvoorspellingen doen door naar de natuur te kijken Vroeger, toen het weerbericht nog niet bestond, keken mensen naar de signalen die de natuur hen gaf om juiste voorspellingen te kunnen doen over het weer. Door te letten op planten, dieren en insecten, kun je bijvoorbeeld te weten komen of er een hoosbui op komst is of het juist voor langere tijd mooi weer blijft.

Bloemen

Komt er onweer opzetten of komt er een weersverandering aan, dan gaan bloemen sterker geuren dan anders. Dit intensiever geuren gaat direct aan de onweer of de weersverandering vooraf. Ook bepaalde bloemen zoals de klaver, tulpen en haagwinde zullen hun blaadjes sluiten om zich te beschermen tegen het slechte weer dat op komst is.

Dieren

Kijkend naar het gedrag van de dieren om je heen, kun je ook voorspellingen doen over het weer. Weersveranderingen voelen ze al veel eerder aan dan mensen! Vooral of het slecht weer gaat worden, kun je afleiden uit het bestuderen van de dieren, want slecht weer begint altijd met een verhoging van de relatieve luchtvochtigheid en dit voelen de dieren vlug aan. Zie je de dieren en vee hun routinematige dagschema staken om een veilig heenkomen te zoeken, door zich te verschuilen in dichte begroeiing of bos? Dan is er slecht weer op komst. Ook bij plotselinge depressies die met sterk onweer gepaard zullen gaan, vertonen ze dit gedrag! Kijk ook naar de insecten. Insecten vallen de wilde dieren bij weersveranderingen opvallend meer aan. Regent het echter al en gaan de dieren helemaal niet schuilen? Dan is de kans groot dat het voorlopig nog lang zal blijven regenen.

Bijen

Bijen zijn betrouwbare weerdeskundigen. Aan de hand van hun gedrag kan men voorspellingen over bepaalde weersomstandigheden doen. Je weet dat het weer langere tijd mooi blijft als bijen vroeg op de ochtend en daarna de gehele dag tot laat in de middag telkens weer uitzwermen. Ook kun je waarschijnlijk zeggen dat wanneer men bijen opeens bijna niet meer ziet voor minstens een paar dagen, er een langere regenperiode op komst is. En trekken bijen overdag zomaar terug naar de korf, dan is er onweer op komst! Dit komt doordat de lucht dan elektrostatisch geladen is, daar worden bijen agressief van! Men kan waarschijnlijk ook uitspraken doen over de winter aan de hand van de opening van een bijenkorf. Des te nauwer de bijen het vlieggat in de herfst maken (dit doen ze met kithars/teer), des te strenger wordt de winter. Deze vernauwing dient als bescherming tegen de kou.

Spinnen

Ook spinnen kunnen ons weersvoorspellingen laten doen aan de hand van hun spinnenwebben! Is er mooi weer op komst, dan kun je dat hieraan zien:
  • Er is veel wit/zilveren fijn spinrag dat door de lucht lijkt te zweven en aan struiken/bomen blijft hangen. Dit is geweven door de wolfspin. Deze spin gebruikt deze draden om door de lucht te glijden. Hij gaat via de draden mee met de constante luchtstroom die vanaf de warme aardbodem opstijgt. Hogerop wordt de spin daarna door de horizontale luchtstroom meegevoerd. Bij een aanbrekende periode van mooi weer maken de spinnen veel van deze webben, omdat eetbare insecten bij mooi weer in de lucht vliegen.
  • Veel spinnen blijven mooi in het midden van hun web zitten (een aanbrekende periode van slecht weer zullen ze hun web juist verlaten hebben op zoek naar schuilplaatsen!)
  • Let ook op de grote van de draden en netten! Des te groter die zijn, des te langer zal het mooie weer aanhouden. Soms bouwen de spinnen hun bestaande webben ook uit.

Ook kan men uitspraken doen over de wind door naar de spinnenwebben te kijken:
  • Als de spinnenwebben los gespannen zijn, dan komt er binnen enkele uren sterke storm/wind.
  • Als de spinnenwebben strak gespannen zijn, komt er een periode van rustige en windstille dagen.

Zwaluwen

Vliegen zwaluwen hoog, dan blijft het mooi weer. Dit komt doordat voedsel van zwaluwen (insecten) bij mooi weer (dus hogedruksysteem) zich hoog in de lucht bevindt. Vliegen zwaluwen vlak bij de grond, dan dreigt er weersverslechtering. Vooral bij onweer in aantocht, zoeken ze vlakbij de grond naar insecten, omdat die de hoge luchtregionen verlaten.
© 2015 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaar van de Bij en de bedreigingen van de bijenJaar van de Bij en de bedreigingen van de bijenIn het jaar 2012 is er extra aandacht voor de bijen. Dat jaar was uitgeroepen tot Jaar van de Bij. Bijen spelen een bela…
Bijen: Soorten, leefwijze en bijenproductenBijen: Soorten, leefwijze en bijenproductenBijen zijn de vliegende insecten die iedereen wel kent. Ze komen in tal van tekenfilms voor en geven ons honing, was en…
Een kijkje in de bijenkorf: bewoners door het jaar heenEen kijkje in de bijenkorf: bewoners door het jaar heenBijen zijn fascinerende beestjes. Maar doordat ze kunnen steken zullen maar weinig mensen een kijkje in een bijenkorf ne…
Natuurbescherming in NederlandNederland heeft veel natuur. De natuur is er heel mooi. Maar hoe wordt die natuur beschermd en door wie?

Trofeejacht: lucratief of schadelijk?Trofeejacht: lucratief of schadelijk?De jacht op wilde dieren is 'big business' anno 2015. Overal ter wereld nemen jagers legaal en illegaal dieren op de kor…
Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?Een blindengeleidehond heeft een stevige opleiding van twee jaar achter de rug vooraleer hij zijn blinde of slechtziende…
Bronnen en referenties
  • http://www.tuinadvies.nl/artikels/weer_voorspellen_natuur.htm
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.