Paddock Paradise – een paradijs voor paarden

Paddock Paradise – een paradijs voor paarden Een paard is een dier wat in de vrije natuur de hele dag in beweging is. Om een gedomesticeerd paard gezond te houden zullen wij als mensen iets moeten verzinnen waardoor paarden de hele dag kunnen bewegen. Een Paddock Paradise, oftewel in het Nederlands een paddock paradijs, is een plaats waar paarden de hele dag kunnen lopen. Er is voor de paarden genoeg uitdaging en motivatie om de hele dag beweging te hebben. Op deze manier worden de paarden op een natuurlijkere wijze gehouden en blijven zij gezonder.

Bevindingen van Jaime Jackson, bedenker van het Paddock Paradise

Voormalig hoefsmid, Jaime Jackson, bestudeerde in vier jaar tijd in Great Basin, een natuurpark in de Verenigde Staten, wilde paarden. Aan de hand van zijn bevindingen publiceerde hij het boek: ‘Paddock Paradise, A Guide to Natural Horse Boarding’. In dit boek beschrijft hij een manier waarop in zijn ogen gedomesticeerde paarden op een natuurlijkere manier gehouden konden worden. Hij introduceerde het Paddock Paradise.

Jaime Jackson merkte op dat paarden in het wild langer leefden dan hun soortgenoten op stal. Ook merkte hij dat verschillende aandoeningen in het wild niet voorkwamen. Denk dan aan hoefkatrolontstekingen en hoefbevangenheid. Door een natuurlijke omgeving van een paard na te bootsen op een (relatief) klein stukje hoopte hij dat het gedomesticeerde paard minder gezondheidsproblemen zou krijgen.

Wat is een Paddock Paradise?

De basis van een Paddock Paradise is een pad van ongeveer 3 tot 5 meter breed. Dit pad kan bijvoorbeeld om een weide heen gelegd worden. Op het pad worden verschillende elementen aangebracht waardoor het paard uitgenodigd wordt om langs het hele pad ‘te trekken’. Al naar gelang de grootte van de wei kunnen meerdere lussen aangelegd worden, waardoor er meer gelopen kan worden.

Welke grootte is geschikt?

De grootte van een Paddock Paradise is niet van belang. Het gaat er meer om wat er gedaan wordt met de beschikbare ruimte. De route kan langs de buitenkant van een wei aangelegd worden. Hierdoor worden slechts enkele meters van de weide gebruikt. De lange stukken kunnen gebruikt worden voor een stukje galop, voor de spanning kunnen bochten aangelegd worden. Het is de bedoeling dat we het paard meer natuurlijk gaan houden, dit principe is toepasbaar op grote, maar ook op kleine percelen.

Een Paddock Paradise inrichten

Zoals al gezegd, is het van belang om op het pad verschillende elementen aan te leggen, waardoor de paarden de route regelmatig afleggen en hierdoor op een natuurlijke wijze beweging krijgen. Voor de hand liggende ideeën zijn bijvoorbeeld om op het pad verschillende eet- en drinkplaatsen aan te leggen. Er zijn ook andere ideeën te verzinnen om het voor het paard spannend te houden:
 • Een natuurlijke hindernis, zoals een boomstam. Let wel op dat paarden die niet kunnen of (meer) mogen springen er wel langs kunnen, of een andere doorgang kunnen kiezen.
 • Een uitstulping in het pad waar zand gestort is. Hier kunnen de paarden rollen of slapen.
 • Een stukje met modder, voor paarden die lekker in de modder willen rollen
 • Een verhoging, heuveltje
 • Plant langs het pad verschillende (niet giftige!) bosjes.
 • Beplant een plek met verschillende bomen. Bijvoorbeeld walnotenbomen zijn ideaal, walnotenbomen weren vliegen en je kan heerlijke noten rapen. Let wel op welke walnotenboom je plant: de Black Walnut is zwaar giftig.
 • Vergeet geen zoutblok of mineralenblok neer te leggen. Leg deze wel uit de regen, anders spoelt de regen hem weg.
 • Een paal met schuurborstels
 • Leg op verschillende plaatsen hooi neer. Leg dit op afstand van de drinkplaatsen zodat er automatisch meer gelopen moet worden.
 • Verander de ondergrond, leg stenen neer, zand, bestrating, hierdoor worden de hoeven op verschillende manieren gestimuleerd.

Het is natuurlijk ook prettig wanneer het pad toegang geeft tot wat grotere ruimtes:
 • een paddock waar de paarden lekker kunnen rennen/rollen/spelen
 • een schuilstal
 • In de zomer kunnen delen van de wei opengezet worden. De delen kunnen gemaakt worden door het pad lussen te laten beschrijven. In elke lus is een stuk(je) weiland beschikbaar. Deze stukken zijn dan bereikbaar via het pad en kunnen elke apart afgesloten worden.

Vaak kun je materialen via het internet gratis of voor een klein bedrag ophalen. Het ‘enige’ wat er dan maar hoeft te gebeuren is het realiseren van de Paddock Paradise.

Veel beweging geeft gezonde paarden

Wanneer het paard op zijn hoef staat is de hoef breder dan wanneer het paard de hoef optilt. Hierdoor ontstaat er bij het lopen van een paard een pompbeweging, die het hart van het paard helpt met het op gang houden van de bloedsomloop. Het is dus voor de gezondheid van het paard van belang dat hij veel beweegt. Een Paddock Paradise zorgt ervoor dat een paard gaat bewegen. Ook de (eventueel) verschillende ondergronden van een Paddock Paradise zorgen voor een betere doorbloeding van de hoeven.

Daarnaast wordt het risico van hoefbevangenheid verkleint door de vele beweging. Ook worden de voedingsstoffen uit het gras sneller verbrand. Door het bewegen zullen de paarden ook minder overgewicht krijgen. Een paard dat de hele dag in een Paddock Paradise heeft gestaan is ook al warm om te gaan werken. Er zullen minder blessures optreden omdat de spieren van het paard al soepeler zijn dan van een hele dag op stal staan.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paddock ParadiseHet Paddock Paradise is een uniek concept voor paarden in groepsverband. Dit principe is bedacht door Jaime Jackson, een…
Paddock Paradise: De kudde, rust en harmonieDe invloed van het Paddock Paradise op de kudde is groot. De natuurlijke instincten van de paarden worden geprikkeld waa…
Paddock Paradise: De paarden stimuleren en activerenPaddock Paradise: De paarden stimuleren en activerenEen track van een Paddock Paradise behoort de paarden uit te nodigen meer te bewegen. Het creëren van afwisseling op de…
Paddock Paradise: Hooi voeren (slow feeders)Paddock Paradise: Hooi voeren (slow feeders)Een Paddock Paradise behoort het paard uit te nodigen om meer te gaan bewegen. De wijze van voeding verstrekken (los op…

Dwerggeit kopen en verzorgenDwerggeit kopen en verzorgenDe dwerggeit is een kuddedier, als je besluit een dwerggeit te nemen is het beter als je met een aantal geiten begint. E…
Advies om in lichtbegroeide gebieden te kunnen overlevenAdvies om in lichtbegroeide gebieden te kunnen overlevenVoor elke soort natuuromgeving is er een specifieke benadering nodig om te kunnen overleven. Dit heeft te maken met de o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ariesa66, Pixabay
 • http://paddockparadijs.blogspot.nl
 • http://www.jaimejackson.com
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.