Advies om in lichtbegroeide gebieden te kunnen overleven

Advies om in lichtbegroeide gebieden te kunnen overleven Voor elke soort natuuromgeving is er een specifieke benadering nodig om te kunnen overleven. Dit heeft te maken met de overvloed en schaarste in de desbetreffende regio. Op sommige locaties is er bijvoorbeeld water in overvloed, terwijl men in andere gebieden zeer zuinig moet zijn met water. Wanneer in gebieden weinig vegetatie voorkomt, geeft dit aan dat er weinig water aanwezig is. Voorkom een paniekaanval of stress; het belangrijkste is om je verstand erbij te houden. Ondanks dat de natuur een gevaarlijke omgeving kan zijn, ben je zelf een belangrijke constante factor in het geheel. Neem de tijd voordat je dingen besluit. Een foute beslissing kan fataal zijn en elke beslissing moet met zorg overwogen worden.

Overleven in lichtbegroeide gebieden


Voorbereidingen die getroffen moeten worden

Het is essentieel om te kunnen plannen. Er kan namelijk onverwachts een lange periode van droogte aanbreken. Wees altijd op het onbekende voorbereid. Verdeel daarom een overvloed aan voedsel en water over meerdere dagen zodat je meer zekerheid hebt.

De eerste levensbehoeften

Het is zeer belangrijk om voldoende water tot je beschikking te hebben. Mensen kunnen gemiddeld maximaal drie tot vijf dagen zonder water. Gebruik je energie verstandig. De energie in je lichaam wordt onder andere gebruikt om je lichaamstemperatuur stabiel te houden. Hiernaast heb je energie nodig om grote afstanden te kunnen afleggen. Dit is nodig om de beschaafde wereld te kunnen bereiken.

Overleven in de woestijn

Het ééntonige landschap van de woestijn zorgt ervoor dat je eenvoudig kunt verdwalen. De sterren die je 's nachts ziet kunnen je helpen met het terug vinden van jouw richtingsgevoel.

De enorme droogte van de woestijn

Vanwege de droogte van de woestijn, heeft het vinden van water een zeer hoge prioriteit. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk vocht verliest. Het is hierdoor aanbevolen om 's nachts te wandelen. Overdag kun je het beste slapen op een plek die in de schaduw ligt. Hierdoor gaat er zo min mogelijk vocht uit je lichaam verloren. Voordat je gaat slapen, is het belangrijk om (natuurlijke) objecten klaar te leggen waar je regenwater mee kunt opvangen. De meeste cactussen bevatten vocht dat drinkbaar is. Overige plantensoorten kunnen zeer giftig zijn. In de ochtend is er op sommige plantensoorten dauw vinden. Hiernaast is het aanbevolen om op het gedrag van vogels te letten. Vogels zijn vaak te vinden rondom rivieren en beekjes om hier uit te drinken of om vis te vangen.

De link tussen water en voedsel

Wanneer er voldoende water ter beschikking is, kun je jezelf pas gaan richten op het vinden van voedsel. Voedsel kan namelijk voor uitdroging zorgen. Het vinden van voedsel is een lastige taak, want voedsel is net als water, moeilijk te vinden. Insecten zijn zeer gezond vanwege de eiwitten die hierin zitten. Gelukkig komen deze diersoorten regelmatig voor in woestijnachtig gebied. Planten die een melkachtig sap bevatten, moeten vermeden worden. Meestal zijn deze planten namelijk giftig. Als je niet weet of een plant eetbaar is, kun je dit op een praktische manier uittesten. Wees hier echter zeer voorzichtig mee voordat je besluit het in de praktijk uit te testen. Je kunt de desbetreffende plant opdelen in meerdere stukken. Het is afgeraden om het als voedsel te gebruiken wanneer er zich insecten of parasieten in de plant bevinden. Wanneer de plant in orde lijkt, kun je de plant als test tegen je lippen aanhouden. Wanneer je na drie minuten geen last heeft, kun je vervolgens voor 15 minuten lang de plant tegen je tong aan houden. Mocht je hierna nog geen reactie krijgen van jouw lichaam, is het mogelijk om erop te kauwen. Probeer dit voor 15 minuten. Pas als alles tot nu toe in orde lijkt, kun je het voedsel gerust doorslikken.

Bron: Lynn Greyling, PublicDomainPicturesBron: Lynn Greyling, PublicDomainPictures

Overleven in een veldlandschap of duinachtig gebied

Een veldlandschap bevat lage begroeiing. Ondanks de lage begroeiing, kan het veld begroeid zijn met planten die jouw doorgang bemoeilijken. Takken die bewapend zijn met een grote hoeveelheid stekels kunnen veel schade aanrichten.

De zoektocht naar de eerste levensbehoeftes in een veldlandschap

Kale landschappen hebben het voordeel dat sporen duidelijk zichtbaar kunnen zijn. Deze sporen kunnen jou begeleiden naar een bron van water. Rivieren en beekjes zijn namelijk een verzamelplaats voor allerlei soorten wild. De verschillende soorten vegetatie hebben een voorkeur voor een specifiek gebied. Er is veel van de omgeving leren te leren door op dit soort details te letten. Hiermee vereenvoudig je de zoektocht naar bessen en soortgelijk voedsel. Het is van levensbelang om te weten wat eetbaar is. Er kunnen namelijk giftige planten aanwezig zijn. Wanneer je besluit om een dier te gaan eten, moet je ervoor zorgen dat je de kop en ledematen van het dier verwijdert. Het beste is om kleine dieren en insecten te eten zoals slakken, maden en wormen. Deze dieren kunnen namelijk niet giftig zijn.
© 2015 - 2022 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vleesetende plantenVleesetende plantenVleesetende planten bestaan er in alle soorten en maten, zo zijn er 4 methoden waarop een vleesetende plant de insect ka…
Advies om in dichtbegroeide gebieden te kunnen overlevenAdvies om in dichtbegroeide gebieden te kunnen overlevenOm in een bosachtig landschap te kunnen overleven, moet je op diverse dingen letten. Het is namelijk eenvoudig om er ver…
Het Nederlandse landschap sinds de laatste ijstijdHet Nederlandse landschap sinds de laatste ijstijdNederland is een uniek land geweest binnen Europa. ‘Het afvoerputje van Europa’ wordt ons land genoemd. Het is de grens…
Het insectenhotelHet insectenhotelJe ziet het de laatste tijd steeds vaker in tuincentra's en andere winkels. Het zogenaamde insectenhotel. De leuke houte…

Paddock Paradise – een paradijs voor paardenPaddock Paradise – een paradijs voor paardenEen paard is een dier wat in de vrije natuur de hele dag in beweging is. Om een gedomesticeerd paard gezond te houden zu…
Bronnen en referenties
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 28-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.