Een paludarium, al geprobeerd?

Een paludarium is een combinatie van een terrarium en een aquarium. Voor het houden van bepaalde dieren is dit de enige oplossing.

Het paludarium, een uitdaging

Wie vissen wil houden, begint een aquarium. Wie liever slangen, spinnen of wandelende takken in de huiskamer heeft, zal een terrarium beginnen.

Denk je echter aan kikkers, padden of wateragamen, dan kun je best een paludarium beginnen.

De naam

Het woord paludarium komt van het Latijn: palus (genitief: paludis), dat moeras betekent.

Wat is een paludarium?

Een paludarium is een ruimte om dieren te houden, waar zowel een gedeelte vasteland als een deel water aanwezig is.

Niet enkel voor amfibieën

Bij het lezen van bovenstaande beschrijving denken we dadelijk aan amfibieën, omdat die een stuk van hun leven op of onder water doorbrengen en een stuk op het vasteland. Er zijn ook heel wat reptielen die een paludarium nodig hebben. Bepaalde hagedissen en schildpadden kunnen niet zonder waterpartij.

Hoe maak je een paludarium

Op het eerste gezicht zou kunnen zeggen: ik plaats een bak met water in mijn terrarium of ik verdeel mijn terrarium met een glazen wand in twee delen, het ene vul ik met aarde, het ander met water.

Dit kun je wel doen, maar er komt meer bij kijken. Bijvoorbeeld moet je weten of de beoogde dieren in water en op land leven of enkel water opzoeken voor de paartijd. Hoeveel oppervlakte hebben ze van elk nodig?

Wie gaat met wie?

Het is ook van groot belang, ofwel slechts één diersoort te houden, ofwel een combinatie die samen gaat. Hier kun je niet zomaar mee experimenteren. Zoek eerst de compatibiliteit uit in handboeken of vraag raad in de dierenwinkel.

Wil je toch combineren

Als je toch verschillende soorten samen wilt houden, zorg dan dat zowel iedere soort als ieder exemplaar voldoende levensruimte hebben. Is dit niet het geval, dan kunnen gedragsstoornissen optreden zoals kannibalisme.

Ook moet je nagaan of de verschillende soorten dezelfde noden hebben: denk hierbij aan temperatuur, dag- en nachtritme, zuurtegraad en hardheid van het water, enz.

Beplanting

Sommige dieren hebben liefst een vrij kaal landgedeelte in hun paludarium, terwijl ander graag een groen zone hebben. Let hier ook op!

Verbinding tussen land en water

Sommige diersoorten hebben graag een bruggetje tussen het land- en het watergedeelte. Dit kun je bijvoorbeeld maken met een stuk kienhout dat met de voet in het water zit en uitsteekt tot op het landgedeelte.

Veel succes!
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenWandelende takken: voortplanting, kweken en eitjes verzorgenInsecten houden als huisdier is niet heel gebruikelijk in Nederland. Ondanks dat ze er niet altijd even knuffelbaar uitz…
Dieren: kopen van een terrariumDieren: kopen van een terrariumEen terrarium kan vrij goedkoop worden gekocht. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan, zoals via het internet. O…
Dieren EHBO: In het wild voorkomende amfibieënSchildpadden, hagedissen, slangen en zelfs krokodillen zijn reptielen, die nog wel eens als huisdier gehouden worden. En…
Wandelende tak uit de reeks Kleine beestjesrecensieWandelende tak uit de reeks Kleine beestjesHet boek met de titel Wandelende tak behoort tot de reeks Kleine beestjes van uitgeverij Ars Scribendi. In het boek kun…

Rare beesten: de LijgerDe lijger of liger is een zeldzaam dier dat ontstaan is door kruising van een leeuw met en tijgerin. Deze kruising komt…
Dieren EHBO: BrakenBraken is een reflexbeweging, die onder invloed van het Centraal zenuwstelsel staat, waarbij de maag zich samentrekt en…
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.