Strijklicht en andere soorten, een genot voor fotografen

Strijklicht en andere soorten, een genot voor fotografen De zon is net op. De lage lichtbundels vallen ten westen op de bomen. In de herfst staan de bomen in herfsttooi en de zonnebundels geven dan ook een gouden gloed. Eventjes de gouden gloed van een Indian Summer. De laagstaande zon versterkt even de werkelijke kleur van het blad. Maken alle bladeren diep oranje. Geven accenten die adembenemend zijn. Ook in de winter en in het voorjaar kan het strijklicht adembenemende beelden geven. Een klein wondertje waar je niet genoeg van krijgt. Zodra de zon hoger komt (of ondergaat) zijn de werkelijke kleuren weer te zien.

Strijklicht

Strijklicht is licht dat laag, bijna parallel op het onderwerp valt. Het accentueert de structuur van het onderwerp. Strijklicht geeft lange zachte schaduwen, dit in tegenstelling tot de schaduw van de zon, midden op de middag. Strijklicht geeft prachtige foto's. Er zijn fotografen die alleen fotograferen wanneer er strijklicht is. De gouden, warme kleuren, gemaakt door een laagstaande zon en die met het menselijk oog waar te nemen zijn, zijn dan ook adembenemend.

Zonsopkomst en zonnebundelsZonsopkomst en zonnebundels

Beschikbaar licht

De zonnebundels die tegen zonsopkomst en zonsondergang laag vallen, worden in vaktaal beschikbaar licht genoemd. Dit als tegenhanger van kunstmatig licht. Kunstmatig licht van de flitslamp op een fototoestel of een lamp. Het licht van kunstlicht wordt vaak omschreven als hard licht. Net als het licht van de zon midden op de dag. De schaduwen zijn dan donker en strak omlijnd. Daar waar strijklicht juist zachte en mysterieuze schaduwen geeft.

Het gouden uurtje

Strijklicht van de zon geeft iets wonderlijks, iets majestueus, mystieks en mysterieus. Tegen zonsopkomst en -ondergang verandert alles van kleur. Overdag blauw en tegen de avond worden meer kleuren van het kleurenspectrum zichtbaar. Geel en rood worden dan zichtbaar. Een magisch uur wordt het ook wel genoemd. Om te weten hoe laat de zon op- of ondergaat is op internet op te zoeken. Houd er wel rekening mee dat de zon niet altijd schijnt. Dus ook het weerbericht in de gaten houden.

Het gouden uurtjeHet gouden uurtje

Het zonlicht kleurt warm geel

Het zonlicht is wit maar kan door breking kleur geven. Breking door stofdeeltjes in de lucht, regen-, nevel- en mistdruppels, vulkaan-uitbarstingen of saharazand. Ook wanneer dus een droge akker wordt omgeploegd. De stofdeeltjes worden door de ondergaande zon omgetoverd in de kleur rood. De kleur van het regenboogspectrum met de langste golflengte.

Kleur en golflengte

De andere kleuren zijn oranje, geel, groen, cycaan, blauw, en violet. Iedere kleur heeft zijn eigen golflengte (frequentie) waarvan rood staat voor de langste golflengte en violet voor de kortste. Wanneer de zon schijnt en het regent verderop, is met de zon in de rug, vaak een regenboog te zien. Een mooie felle regenboog laat de kleuren van het regenboogspectrum duidelijk zien. Rood, met de langste golflengte aan de buitenkant en violet, met de kortste golflengte aan de binnenkant van de regenboog. Bij een felle regenboog is vaak een dubbele regenboog (bijregenboog) te zien. De eerste regenboog (de hoofdregenboog) wordt door de zon teruggekaatst en de kleuren staan dan ook andersom. Violet aan de buitenkant en rood aan de binnenkant.

TegenlichtTegenlicht

Soorten licht

De kant waar het licht vandaan komt noemen we de lichtrichting. Strijklicht komt voor aan de andere kant waar de zon staat. Bij zonsopkomst is er strijklicht te zien in het westen en bij zonsondergang in het oosten. Naast strijklicht hebben we nog aantal soorten lichtinval.
  • meelicht. Bij meelicht gaat het licht met je mee. De lichtbron staat achter je. De schaduwen vallen achter de voorwerpen. Hoe lager de zon (herfst en vroege voorjaar) hoe langer de schaduwen van o.a. bomen en jezelf, bij een foto maken;
  • zijlicht. De lichtbron komt van opzij. Bij zonnig weer met een wolkeloze hemel, kan het contrast tussen licht en schaduw groot zijn. Het kan het middelpunt van een foto er uit laten springen;
  • tegenlicht. De lichtbron staat voor je. Is het de zon dan kijk je in de zon. De voorwerpen verderop tekenen zich kleurloos af, als een donkere vorm voor het licht. Staan er geen voorwerpen en komt de laagstaande zon rechtstreeks op een onderwerp dan wordt het beschenen met het licht van de laagstaande zon en krijg je prachtige mysterieuze plaatjes. Zorg wel dat de zon er niet opstaat.

Breking van licht door een droge akker.Breking van licht door een droge akker.

Niet blij met strijklicht

De fotograaf of de wandelaar, is enorm blij met strijklicht maar niet iedereen is hier blij mee. De stukadoor en de schilder zijn bijvoorbeeld niet blij met strijklicht. Het strijklicht, wat ook wel vallicht, vals licht of laag zonlicht wordt genoemd in deze beroepsbranche, maakt op muren kleine oneffenheden zichtbaar. Oneffenheden die zonder dit strijklicht niet zichtbaar zijn. Niet alleen komt strijklicht van de zon maar ook bestaat er indirect strijklicht. Wanneer schemerlampen langs wanden aangaan, kan ook van deze lampen strijklicht op muren vallen.
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Wiskundige raadsels: Magische vierkantenHet magisch vierkant (tovervierkant) is een vierkant van getallen die op een zodanige manier zijn ingevuld dat de kolomm…
Overzicht zonsopkomst en zonsondergang 2016Overzicht zonsopkomst en zonsondergang 2016De lengte van het daglicht, de schemering en het donker zijn afhankelijk van de tijden van zonsopkomst en zonsondergang.…
Chemie van de liefdeChemie van de liefdeIs de chemie van de liefde een metafoor, of gebeurt er chemisch inderdaad iets met de mens als we verliefd worden? Wat g…

Aardbeving en tsunami, Japan 2011Aardbeving en tsunami, Japan 2011Aan de noordoostelijke kust van Japan, deed zich op vrijdag 11 maart 2011 een aardbeving met een kracht van 9 op de scha…
Bronnen en referenties
  • http://www.fotoclubalmere.nl/download/strijklicht.pdf
  • http://www.digitalefotografietips.nl/basiscursus/natuurlijklicht/
  • http://www.stuc-concurrent.nl/strijklicht/
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.