Chemie van de liefde

Chemie van de liefde Is de chemie van de liefde een metafoor, of gebeurt er chemisch inderdaad iets met de mens als we verliefd worden? Wat gebeurt er lichamelijk als we verliefd worden? Kan liefde wetenschappelijk worden aangetoond door onze lichamelijke reacties te meten? Is liefde verbonden met genot? Trekken mensen die verliefd zijn liefde aan? Moeten we door aantrekkelijk gevonden te worden, verliefd zijn op onszelf?

De vonk

Over geliefden zeggen we dat er een goede “chemie” bestaat. Over de liefde zeggen we dat er een “vonk” overspringt. Het zijn niet zomaar metaforen. Net als dieren heeft de mens:
 • Genetische,
 • Lichamelijke en
 • Biologische behoeften.
Als een mens verliefd is, is deze verliefdheid voor een groot deel chemisch.

Hormonen

Zodra de mens verliefd wordt komen er hormonen vrij. Onze lichamen maken specifieke lichamelijke responsen door zodra we verliefd zijn. Hierdoor:
 • Worden onze zenuwuiteinden gevoeliger,
 • Gaat onze hartslag sneller,
 • Gaat onze ademhaling sneller,
 • Wordt onze perceptie groter en
 • We gaan anders ruiken.

Ervaring van de liefde

Door onze lichamelijke gevoelens ervaren we voor een groot deel de liefde. De diepste band tussen genot en liefde kan wetenschappelijk worden aangetoond door onze lichamelijke reacties te meten. Zodra de mens zijn geliefde na een poos terugziet, verandert onze hartslag en ademhaling.
Flink lachen of bijvoorbeeld naar een goede film kijken kan eenzelfde lichamelijke reactie oproepen: hartslag en ademhaling veranderen.

Verliefd

Zodra de mens verliefd wordt, komt de mens in een toestand van genot. Fundamenteel is liefde verbonden met genot. Genot dat we geven en genot dat we ontvangen. Een voorwaarde om verliefd te worden op de juiste persoon is de absolute aanvaarding om genot volledig te aanvaarden.

Genot

Hoewel seks voor een heel belangrijk deel uitmaakt van de liefde, bedoelen we met genot niet alleen de seksuele bevrediging. Liefde is, op biochemisch niveau, een verhoogd beleven van genoegen. Met dit genoegen bedoelen we genot. We gaan om verschillende redenen liefdesrelaties aan, maar een van de belangrijkste reden is, of zou, eigenlijk het genot in het leven horen te zijn.

Voordat we verliefd worden

Voordat de mens seksueel volwassen werd of een partner ontmoette, is de liefde – chemisch, emotioneel en lichamelijk – in ieder mens ontstaan. Voordat iemand zich seksueel aangetrokken voelde tot een ander, was zijn beste vriend alles. Zodra we verliefd worden, komen we in een toestand van genot terecht. Je trekt pas genot aan, als je genot bent. Als een mens op een gezonde manier van zichzelf houdt, verliefd is op zichzelf, de mens meer openstaat voor het aantrekken van anderen. Mensen die verliefd zijn, zijn diegene die liefde aantrekken!

Aantrekkelijk

Mensen die verliefd zijn, zijn diegene die liefde aantrekken. Houd jij van jezelf? Ben je verliefd? Mensen die in staat zijn genot te beleven, zijn diegene die genot aantrekken. Genot schept een chemische toestand in onszelf dat anderen aantrekt. De mens zoekt liefde om genot te ontvangen. Evolutionair gezien was genot een teken dat we “op de juiste weg” waren. Het menselijk lichaam zendt letterlijk signalen uit dat we er klaar voor zijn zowel genot te geven als te ontvangen. Mensen om ons heen reageren overeenkomstig.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stille liefdes, stiekem verliefd op een anderStille liefdes, stiekem verliefd op een anderHeb jij wel eens een stille liefde gehad? Op iemand op wie we stiekem verliefd zijn? Zonder dat deze persoon dat weet? M…
Hoe je iedereen verliefd op je kan laten worden!Hoe je iedereen verliefd op je kan laten worden!Wie verliefd is, trekt anderen mensen aan. Als we graag willen dat anderen mensen verliefd op ons worden, moeten we zorg…
Liefde of lust?Liefde of lust?Hoe weet je of je echt verliefd bent op iemand en dat het dus niet alleen om een fysieke aantrekkingskracht, maar ook om…
Liefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenLiefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenWelke partner past het best bij je? Welk type ben jij in de liefde? Waarom word je verliefd op de een en niet op de ande…

Insecten: hommels (Bombus)Insecten: hommels (Bombus)Hommels zijn vrij grote insecten die nogal behaard zijn. Daardoor kunnen ze als het relatief koud is al snel tevoorschij…
Biologische landbouw: Biologische groenten en fruitBiologische landbouw: Biologische groenten en fruitVeel mensen zijn de afgelopen jaren biologische groenten gaan eten. Dat komt omdat ze beter zijn voor het milieu en voor…
Bronnen en referenties
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/70266-onmogelijke-liefdes-en-onbereikbare-liefde.html
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/32188-op-zoek-naar-de-liefde.html
 • Wat je hart je ingeeft, intuïtieve als leidraad voor de liefde – Laura Day – BZZToH bv, Den-Haag 1999
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 19-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.