Dieren EHBO: Onderzoek of behandeling

Niet elke hond of kat laat zich zo maar onderzoeken of behandelen. Tegenstribbelen en soms agressief worden hoort er bij. Wat moet je dan?

Regels

Wikkel een kleine hond in een deken, zodat alleen zijn kop er maar uitsteekt. U kunt ook, zonder deken, de kop in bedwang houden door vlak achter de kop de halsband en de hals te pakken. Klem in beide gevallen de romp van het dier tegen uw borst om hem zo goed mogelijk te immobiliseren.

In sommige gevallen moet de hond op zijn zijde liggend worden vastgehouden bijv. bij het verbinden van ondervoet of poot en hij het knippen van de nagels. Pak hiertoe, over de rug van het dier heen, de voor- en achterpoot vast die het dichtst bij uw lichaam staan, druk het dier tegen u aan en rol hem op zijn zijkant op de tafel. Houd met uw handen de poten op de tafel, druk met uw arm de hals naar beneden en met uw borst de romp van de hond. De patient ligt zo veilig en goed vast, maar zijn poten liggen Vrij en kunnen onderzocht en behandeld worden.

Bijzonder agressieve of valse honden kunnen beter door de politie of door deskundigen op veterinair gebied aangepakt worden. Als u onverhoopt tegenover zo’n dier komt te staan, zijn hier enkele nuttige wenken.
  • Er zijn maar weinig honden die werkelijk aanvallen; pak in zo’n geval een stoel om hem af te weren, zodat u niet gebeten wordt.
  • Doe twee riemen om zijn hals (of ‘lasso’s) en laat ze door twee mensen, elk aan een kant van de hond vasthouden. Zo kan het dier niet naar opzij uitvallen. Een derde persoon kan nu proberen een muilband om te doen of een deken om de nek en schouders te leggen, zodat de kop geïmmobiliseerd kan worden.
  • Gebruik een vangstok voor honden. Dit is een stok met een schuiflus aan het eind. Leg de lus om de hals van het dier en trek hem dicht. Zo kunt u de hond van u af houden en naar een kennel, dierenambulance of andere plaats brengen waar hij verder behandeld kan worden. Zo’n vangstok is ook handig om een hond mee vast te laten houden bij het muilbanden.

Maatregelen bij katten

Een kat is over het algemeen een zeer zelfstandig dier. Hij heeft een heel eigen persoonlijkheid, die totaal verschilt van die van een hond. Om deze reden is het moeilijker om een kat in bedwang te houden, en moet men of meer geweld gebruiken, of het dier ergens opsluiten, waar hij meent Vrij te zijn, maar het in werkelijkheid niet is. Een kat heeft ook vijf wapens ter beschikking om de eerste-hulpverlener te verwonden: de bek, waar hij lelijk mee kan bijten en de vier poten, waar hij pijnlijke krabben mee kan uitdelen. Het is vrijwel onmogelijk om een kat een muilbandje om te doen, dus u moet in elk geval de poten goed zien vast houden.

Om de klauwen van een kat op een ‘nette’ manier buiten gevecht te stellen, kunt u de twee voorpoten, vlak boven de ondervoetjes aan elkaar binden, door ze een paar maal met plakband te omwikkelen. Bind de achterpoten op dezelfde manier aan elkaar. Houd de kop stevig vast.

Nu kan de kat goed onderzocht en behandeld worden. In werkelijkheid is het verzet van een kat meestal grotendeels bluf, en geeft hij zich, als u zelfverzekerd en streng tegen hem optreedt, toch wel over. Hij vergeet het leed ook snel en is zeer vergevingsgezind. Als een kat tijdens de behandeling kwaad wordt, kunt u hem beter even loslaten. Een paar minuten later is hij weer te benaderen en handelbaar.

Het optillen of dragen

  • Stel de kat op zijn gemak. Praat zachtjes tegen hem en aai hem over zijn kop en rug.
  • Pak de kat met één hand, over de rug heen, onder de borst vast. Pak hem met uw andere hand bij zijn nekvel of ondersteun hiermee zijn kop en hals. Laat de romp van de kat op uw onderarm rusten en druk het dier stevig tegen u aan.
  • Vervoer een kat in een kattenmand of -doos, of in een kussensloop of jutezak en bind die goed dicht. Als de kop onderzocht moet worden of er medicijnen moeten worden ingegeven kunt u de zak openmaken en alleen de kop eruit laten steken; zo hebt u de kat zeer goed onder controle.
  • De meeste dwangmaatregelen, die voor de hond beschreven zijn, kunt u ook bij een normale rustige kat toepassen.

Vasthouden van onhandelbare en kwaadaardige katten

Een weerspannige kat kunt u meestal met behulp van een dubbelgevouwen deken of stevige lap wel in bedwang krijgen. Leg de deken in de doos of mand over de kat heen en til het dier er met deken en al uit. Rol de kat goed in de deken en laat alleen de kop of een poot eruit steken om bijvoorbeeld medicijnen in te geven of een verband aan te leggen zonder dat dit voor de patiënt of de persoon die hem behandelt, gevaar oplevert.

Trek voor de behandeling van een werkelijk agressieve kat dikke leren of canvas werkhandschoenen aan. Een kat kan lelijk krabben en bijten en heeft het daarbij vaak op uw handen of uw gezicht gemunt. Stop zo’n onhandelbare kat in een stevige zak of kattendoos en breng hem naar de dierenarts, waar men hem kalmerende medicijnen kan toedienen. Dit is veiliger, verstandiger en humaner.
© 2008 - 2023 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn hond is agressief, wat te doen met een agressieve hond?Mijn hond is agressief, wat te doen met een agressieve hond?Een speelse hond is leuk voor het gehele gezin en de omgeving. Toch dient een hond in de eerste maanden die speelsheid t…
Papillomatose bij dierenPapillomatose is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door de ontwikkeling van meerdere papillomen. Een papilloom, ee…
Aspergillose: een schimmelinfectie bij de hondAspergillose: een schimmelinfectie bij de hondDe schimmel aspergillus is een draadvormige schimmel die doorgaans woont in hooi, stro en compost. De aspergillus kan kw…
Agressieve hondenAgressieve honden“Bah” is het eerste van in menig hoofd opkomt als je agressieve honden tegenkomt. En waar de een zegt dat een hond nooit…

Dieren EHBO: In het wild voorkomende amfibieënSchildpadden, hagedissen, slangen en zelfs krokodillen zijn reptielen, die nog wel eens als huisdier gehouden worden. En…
Dieren EHBO: Redding en vervoer van gewonde dierenRedding is een handeling, waarbij u een dier dat in gevaar verkeert in veiligheid brengt. Evenals mensen kunnen ook huis…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.