Dieren EHBO: Kneuzingen (gesloten wonden)

Een kneuzing kan op elke plaats van het lichaam ontstaan, en kan gering van omvang zijn of zeer uitgebreid, met aanzienlijke schade aan belangrijke organen of weefselstructuren.

Oorzaken

Hard in aanraking komen met een groot voorwerp — zoals hij een auto-ongeval, een val van grote hoogte of een harde klap of trap.

Verschijnselen

 • Bloeding uit de natuurlijke lichaamsopeningen. Terwijl de huid en slijmvliezen intact zijn, kan er uit mond, anus, enz. bloedverlies optreden. Omdat deze wonden gesloten zijn treedt er zelden infectie bij op. De bloeding en weefselbeschadiging zijn inwending.
 • Zo’n kneuzing kan op elke plaats van het lichaam ontstaan, en kan gering van omvang zijn of zeer uitgebreid, met aanzienlijke schade aan belangrijke organen of weefselstructuren.
 • Plaatselijk optredende pijn.
 • Zwelling.
 • Verkleuring door inwendige bloeduitstortingen.
 • Vervorming van een ledemaat door een breuk of mogelijke
 • ontwrichting.
 • Pijn en onrust, hetgeen duidelijker optreedt naarmate de verwonding ernstiger is.
 • Bloed in urine, ontlasting, speeksel of braaksel.
 • Bloeding uit de oren of ogen.
 • Moeilijk of niet kunnen staan.
 • Coma, bewusteloosheid of algehele malaise.

Verschijnselen van shock:

Het dier is in elkaar gezakt, heeft een koude snuit en ledematen, bleke tong en mondslijmvliezen, snelle pols (boven de 120 per minuut) , zwakke pols en snelle ademhaling

Eerste hulp bij kneuzingen

Grondbeginselen en wijze van handelen

 • Zorg dat de luchtwegen vrij zijn.
 • Onderzoek of het dier botbreuken, builen of andere Verschijnselen Van verwondingen heeft.
 • Behandel het dier voor shock.
 • Immobiliseer het gebied waarin een eventuele botbreuk, ernstige verstuiking of ontwrichting is ontstaan.
 • Geef niets via de bek in.
 • Vervoer het dier direct naar een dierenarts. Behandel de patiënt voorzichtig, zorg dat hij vlak ligt in een gemakkelijke houding.
 • Als de kneuzing slechts uit een kleine buil bestaat kunt u er elke twee uur gedurende 10 tot 15 minuten een koud kompres opleggen. Als u dit direct na het ontstaan van de verwonding doet vermindert u de kans op inwendige bloeding en voorkomt zwelling van de weefsels.

De preventie van wonden

Bij elk ongeval kan uw huisdier een kneuzing, wond of botbreuk oplopen. Een dier is evenals een kind onstuimig, ziet het gevaar niet en is vaak ongehoorzaam. Een goede africhting is belangrijk bij het voorkomen van ongelukken. Dit wil zeggen dat uw dier zowel los als aangelijnd moet gehoorzamen.

Laat uw huisdier niet los lopen zonder dat u hem goed in de gaten kunt houden en hem onder controle hebt. Als u op een drukke straat loopt moet u het dier aan de lijn houden, een klein dier kunt u in de drukte even dragen. Met wat moeite kunt u een hond heel goed leren om binnen het tuinhek te blijven. Honden en katten houden er een territorium op na en voelen zich binnen de grenzen van hun eigen gebied op hun gemak of dit nu een kamer, hok, tuin of een veel groter gebied is. Echter, hoe groter het territorium, des te groter is ook de kans op een ongeval.

Als men zijn huisdier in de auto meeneemt mag men hem niet met de kop uit het raampje laten steken, omdat er zo vuil in zijn ogen kan komen of hij zijn kop kan stoten. Het dier moet ook niet op de bank zitten; bij plotseling remmen of een scherpe bocht kan hij er af vallen. Hierbij kan hij zich verwonden. Leer uw huisdier op de vloer van de auto, niet te dicht bij de bestuurder, te liggen. Een kat kunt u het beste in een mand of doos opsluiten.

Laat uw hond nooit achter auto’s aanrennen. Hier ontstaan veel ongelukken door. Elke keer als er een auto weg rijdt is de hond trots dat hij de ‘indringer’ op de vlucht heeft gejaagd en dit zal de slechte gewoonte versterken. U kunt deze gewoonte soms afleren, doordat u een voor de hond onbekend persoon vanuit een langzaam rijdende auto een aantal lege blikken naar de meerennende hond laat gooien. Het lawaai en het verrassende effect van dit spervuur zal de hond ‘verslaan’ en hem misschien een lesje leren. Herhaal dit zonodig nog een keer.

Een andere methode is om een licht nylon touw van ongeveer 20 meter lang aan de halsband van de hond te binden. Laat de hond achter een auto aanrennen en trek dan tijdens deze ren hard aan het touw, zodat de hond valt. Nog een andere eenvoudige methode is om een stuk plastic buis aan de halsband te binden. De buis moet dan zo hangen dat hij de hond belemmert bij het lopen. Door deze frustratie zal hij ontmoedigd de jacht opgeven.

Als u uw huisdier niet vast kunt houden zal één van deze methoden effect moeten hebben. Als dit probleem niet opgelost wordt zal het zeker tot ongelukken leiden.

Zorg dat uw hond of kat niet op hooggelegen plaatsen kan klimmen, ze kunnen er afvallen.

Houd huisdieren weg uit opslagplaatsen, werkplaatsen, garages en vuilstortplaatsen, waar scherpe werktuigen of chemicaliën bewaard worden. Het dier kan in gemorste chemicaliën (bijv. anti- vries dat uit een auto lekt) lopen, zijn poten likken en zo vergiftigd worden. Ook kan hij tegen een scherp stuk gereedschap aanlopen of in glas, spijkers of metaalsplinters trappen en zich snijden.

Voorkom het contact met onbekende loslopende dieren. De meeste huisdieren zullen hun eigen territorium verdedigen tegen vreemde indringers en er kan een hevig gevecht door ontstaan. Ook kunnen er zo besmettelijke ziekten en parasieten van het ene dier op het andere overgaan. Dit kan ook bij een ‘vriendschappelijke’ ontmoeting gebeuren.
© 2008 - 2020 Sophocles, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gebruik EHBO kit in de bergenGebruik EHBO kit in de bergenWanneer je gaat wandelen in de bergen is het verstandig een EHBO tas bij je te hebben. Veel mensen hebben zoiets wel bij…
EHBO bij oppervlakkige kneuzingenEHBO bij oppervlakkige kneuzingenDoor plots uitwendig geweld met een stomp voorwerp zoals een schop, de bumper van een wagen, een hamer enzovoort, ontsta…
Geneeskrachtige kruiden bij kneuzingenGeneeskrachtige kruiden bij kneuzingenBij een kneuzing is het weefsel onder de huid beschadigd door hard contact met een stomp voorwerp. Vaak gebeurt dit tijd…
Dieren EHBO: Wonden en bloedingenDoor vechtpartijen met andere dieren komen vaak bijt- en krabwonden voor, maar gelukkig zien we zelden kogelwonden of an…

Dieren EHBO: OvergevoeligheidsreactiesEen overgevoeligheidsreactie is de abnormale reactie van het lichaam op contact met een vreemde stof meestal een eiwitac…
Dieren EHBO: WondinfectiesElke wond kan geïnfecteerd raken, maar als het dier een normale weerstand bezit en de besmetting gering is, zullen de me…

Reageer op het artikel "Dieren EHBO: Kneuzingen (gesloten wonden)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Johann, 25-03-2020 12:21 #2
Hoi,

Onze hond loopt nu al een maand erg mank. De dierenarts heeft hiervoor medicijnen gegeven - een soort pijnstillers -, maar zodra het uitwerkt heeft ie natuurlijk meteen weer erg veel last. Verder wandelen we wel de normale rondes, omdat na een periode van wandelen loopt hij tijdelijk weer even niet mank.
Maar is het misschien juist niet beter om maar kleine rondjes te wandelen en het eten en drinken vlakbij te zetten zodat zijn poot rust krijgt?

Met vriendelijke groet,
Hondenbaasjes

Tineke, 24-05-2017 12:28 #1
Mijn teckel is zondag overreden door een auto.hij lag op een puntje waar geen auto's hoeven te rijden.
Toch is er 1 over hem heen gegaan met voor en achterwiel.
Ik heb hem zien rollen… en had weinig hoop dag hij nog leefde.
Tot hij jankend en kruipend naar mij toe kwam.
Meteen naar de dierenarts, en gelukkig is alles heel.
Flink gekneusd,
Wat is t beste om nu te doen.
Moet hij blijven bewegen… of veel rust houden?
Hij heeft pijnstillers.

Infoteur: Sophocles
Gepubliceerd: 29-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Schrijf mee!