Gras en belangrijkheid voor mens en dier
Wat zou de wereld er anders uitzien zonder gras. We hebben er dagelijks mee te maken en dat begint vaak al in de eigen tuin. Soms wordt het daar verfoeid als het alweer gemaaid moet worden. De gemeentelijke plantsoenendienst weet daar ook alles van en moet er in het groeiseizoen vaak met de machines op uit om al het gras in de stad op de juiste lengte te houden. Sporters bedrijven hun sport soms op kunstgras maar in de meeste gevallen zijn de velden toch van natuurgras voorzien. En koeien en andere grazers zonder natuurgras, dat is toch ondenkbaar. Van dat gras met die verschillende doelen bestaan wel veel verschillende soorten.
Pas op voor hooikoorts
Er bestaan ongeveer 8000 soorten gras. Op elk werelddeel komt wel een groot aantal van die soorten voor. Zelfs op
Antarctica komt een grassoort voor. Binnen de flora hebben grassen een duidelijk herkenbare vorm. De bladen van de meeste grassoorten zijn lang, smal en parallelnervig waarbij in de lengte van het blad vaak ribben lopen. Bij grassen ontbreken felgekleurde bloemblaadjes. Het zijn windbestuivers. De bloeiwijze vormt veel
stuifmeel waar tamelijk veel mensen allergisch voor zijn en hooikoorts van krijgen.
Belangrijkheid van gras voor de mens via grazende dieren
Gras is belangrijker voor de mens dan de meesten onder ons zich bewust zullen zijn. Een aanzienlijk deel van ons voedsel wordt immers gevormd door grazende dieren die voor een zeer groot deel van gras afhankelijk zijn. Overigens zijn veel grassoorten weer afhankelijk van de dieren omdat die het bemesten en ervoor zorgen dat het gras niet wordt overwoekerd door andere planten die door grazende dieren worden weggegeten.
Groeiwijze van gras
De groeiwijze van gras is ook gunstig omdat het voedsel zich onder de grond in de wortels bevindt waardoor het geen probleem is dat de stengel tot aan de grond wordt opgegeten. Ook een steppebrand deert het gras niet omdat die niet de wortels bereikt. Gras groeit vanuit de wortels weer snel aan. Bij de veredeling van grassoorten is vooral gelet op de fijnheid van het gras, weinig gevoelig voor ziekten, groeisnelheid, wintervastheid en of er veel of weinig op zal worden gelopen of gesport.
Gras voor voetbalvelden dikwijls Engels Raaigras
Gras wordt al eeuwenlang door de mens gebruikt met uiteenlopende doelen zoals grasvelden, decoratie van tuinen of parken en als bedekking van sportvelden. De juiste keuze maken van een grassoort hangt niet alleen af van de voorkeur van de gebruiker maar zeker ook van de omstandigheden van de bodem en waarvoor het grasveld wordt gebruikt. Op voetbalvelden ligt vaak een mengsel met Engels Raaigras wat echter minder goed tegen droogte kan. Beter bij droog weer is Superroot wat een mengsel is met daarin Rietzwenkgras verwerkt. Rietzwenkgras kan wel tot een meter diep wortelen en zal niet gauw lijden onder droogte. Voor het inzaaien van een voetbalveld met Engels Raaigras is honderdvijftig tot tweehonderd kilo nodig en voor Superroot driehonderd tot vierhonderd kilo. Naast het verschil in hoeveelheid is er ook een prijsverschil waardoor een met Superroot gezaaid grasveld veel duurder is dan met Engels Raaigras.
Enkele andere grassoorten
Een andere belangrijke grassoort is veldbeemdgras dat bruikbaar is voor elk type grasveld. Deze soort vormt ondergrondse uitlopers maar groeit in het begin traag. Het gras kan wel tegen droogte is wintervast en kan goed belopen worden. Eveneens een veel voorkomende grassoort is roodzwenkgras waarvan de soorten met weinig uitlopers vooral geschikt zijn voor siergazons die minder belopen worden. De soort met forse uitlopers gedijt goed onder droge omstandigheden en mag ook kort gemaaid worden. Verder kunnen ook hardzwenkgras en schapengras redelijk goed tegen droogte en tot gewoon struisgras behoren grassoorten die een dichte mat vormen met zowel boven als onder de grond uitlopers.
Siergras in veel soorten
Naast grassoorten voor grazers, tuinen en sportvelden bestaan er ook siergrassen. Siergrassen onderscheiden zich van andere grassen doordat ze vaak lange pluimen vormen die in veel gevallen geel of rood kleuren. In combinatie met bloemen en bladplanten geven siergrassen een mooi sfeerbeeld. Het winterbeeld, met overblijvende bloeipluimen, verlevendigt een tuin zelfs in hartje winter. Siergrassen zijn er in veel soorten en kunnen laag blijven tot vijftig centimeter of middelhoog worden van vijftig tot tweehonderd centimeter of hoog tot boven twee meter. Ze vragen weinig onderhoud. De niet groenblijvende soorten worden na de winter (maart) net boven de grond afgesneden. Groenblijvende grassen vragen soms wat snoei en verwijdering van het oude blad.
Lees verder