Stuifmeel en de verschillende kleuren

Stuifmeel zijn plantaardige zaadjes van bloemen die gemaakt worden in de helmknop bovenaan de meeldraad. Stuifmeel is nodig om planten te bevruchten waarvoor het van de ene plant naar de andere moet worden overgebracht. Dat overbrengen gebeurt door de wind of door dieren (insecten en vogels). Enkele plantensoorten bevruchten zichzelf zonder dieren of de wind. Afhankelijk van de soort bloemen kan stuifmeel een bepaalde kleur hebben. Die verschillende kleuren komen in diverse gradatie voor.

Stuifmeel veroorzaakt soms hooikoorts

Planten waarbij de wind voor bestuiving zorgt, zoals gras en allerlei bomen met uitzondering van fruitbomen, hebben meestal onopvallende bloemen, omdat ze geen aandacht van dieren hoeven te trekken. Bij een lage luchtvochtigheid en warm weer produceren bomen en bloeiende grassen veel stuifmeel. Stuifmeelkorrels van dennen, berken, sparren en andere coniferen kunnen bij een krachtige wind afstanden van honderden kilometers afleggen. Bij productie van veel stuifmeel is die soms goed zichtbaar op auto’s en tuinmeubilair, waar het wel eens als zand van de Sahara wordt aangezien. Stuifmeel dat door de wind verplaatst wordt kan bij mensen hooikoorts veroorzaken.

Bijen als verspreiders van stuifmeel

Belangrijke verspreiders van stuifmeel zijn bijen. Zij verzamelen stuifmeel samen met nectar als voedsel voor bijenlarfjes. Het stuifmeel blijft aan de haartjes van de bij kleven. Bij de volgende bloem wordt een gedeelte achtergelaten op de stamper. Daardoor wordt de bloem bestoven en kan zich een vrucht gaan vormen. Zonder die bestuiving zouden veel bloeiende planten geen vruchten dragen. Maar er is ook sprake van een wisselwerking want zonder bloemen zouden bijen geen voedsel hebben.

Bron: TouTouke, RgbstockBron: TouTouke, Rgbstock

Fruittelers en bestuiving van gewassen

Voor de bestuiving van hun gewassen huren fruittelers in het voorjaar bijenvolken in van imkers. Dit geldt voor de bestuiving van appels, peren, pruimen, kersen, bessen, frambozen, aardbeien en bramen. Onder glas en in kassen mogen bijen hun werk doen voor de bestuiving van onder meer augurken, courgettes en meloenen. Tevens worden veel groentezaden en bloemenzaden geteeld met behulp van bijen. Een voordeel daarbij is dat bijen steeds naar één bloemsoort gaan en er zodoende geen ongewenste varianten ontstaan.

Stuifmeelkleuren

Bij het zoeken naar bloemen schijnen bijen een voorkeur te hebben voor de kleur geel. Ondanks die zekere voorkeur van bijen voor een bepaalde kleur zouden ze te kust en te keur hun gang kunnen gaan in de rijke flora.

Oranje

goudsbloem, slaapmutsje, klein streepzaad, koningskaars en boerenwormkruid.

Oranjegeel

Heggerank en echte guldenroede

Wit

harig wilgenroosje

Witachtig

grote kaardebol, prachtklokje en ruig klokje

Gebroken wit

reuze balsemien, wikke en pluimhortensia

Gebroken wit/licht beige

Korenbloem

Gelig wit

Bosrank

Ivoorwit

moesdistel

Vuilwit

zegekruid en grote kattenstaart

Vuilwit/licht beige

gewone engelwortel

Vuilwit/ivoorwit groot kaasjeskruid, koninginnekruid en wilde cichorei

Geel

boekweit, gele mosterd, Sint-Janskruid en bijenboom

Licht geel

wilde reseda, blauwe spirea, teunisbloem en Japanse duizendknoop

Heel lichtgeel

Honingboom, engelenboom, fluweelboom en Chinese rhus

Felgeel

zonnebloem

Donkerblauw

phacelia

Zwart

moerasmuur

Lichtgroen Moerasspirea

Lila-achtig

beemdkroon

Grijsachtig

wilde marjolein

Grijsbruin

struikheide
© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Honingbijen - harde werkers zijn het!Honingbijen - harde werkers zijn het!Wat veel mensen zich niet beseffen is dat honingbijen een vrij belangrijke rol vervullen in het voedselproces van de men…
Hooikoorts: pollenkalenderHooikoorts: pollenkalenderHet hooikoortsseizoen duurt over het algemeen van maart tot september. Het seizoen hangt samen met de bloeitijd van bepa…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…

Dahlia’s een lust voor het oogDahlia’s een lust voor het oogDahlia’s groeien het best in niet te zure en niet te alkalihoudende grond. Ideaal is kleiachtige grond waarbij toch nog…
Trilgras of BevertjesBevertjes, een weidegras dat opvallend genoeg was om vooral de fantasie in beweging te zetten, ook wel Trilgras of het B…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stuifmeel
  • http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Stuifmeel
  • Afbeelding bron 1: TouTouke, Rgbstock
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.