Grassen vind je overal!

Grassen vind je overal! Iedereen kent gras, maar wat weet je eigenlijk precies over deze plant behalve dat je het vaak moet maaien? Nochtans is gras een heel interessante plant. Het wordt gekenmerkt door bepaalde eigenschappen en het kan echt bijna overal groeien. Gras heeft alleen maar wat water nodig en het kan opnieuw kiemen. Zelfs in woestijnen, koude gebieden of op grote hoogtes kun je deze plant tegenkomen. Gras kennen wij vooral in de vorm van groene sprietjes, maar er bestaan heel wat meer soorten. Zo zijn maïs, rijst, tarwe,... ook lid van deze plantengroep. Grassen hebben altijd een holle stengel en ze dragen knopen, al zijn die niet altijd even goed zichtbaar.

Enkele families

Onder de grassen zijn er heel wat verschillende families. Zo heb je bijvoorbeeld de cypergrassen. Bij deze groep heeft de stengel een driehoekige vorm. Wollegras en waterbies zijn twee van de soorten die tot deze familie behoren.
Je hebt ook nog de russen. Ook hier is de stengel hol, maar ze bevat wel merg. De vorm is niet driehoekig, maar rolrond.

Windbloeiers

Heel wat planten hebben dieren nodig om zich voort te planten, maar dat is niet het geval bij gras. Zij gebruiken enkel en alleen de wind en zijn dan ook de grootste groep onder de windbloeiers. Gras produceert een enorme hoeveelheid stuifmeel dat van de ene naar de andere plaats wordt vervoerd. Op die manier kunnen er weer nieuwe zoden gras ontstaan.
Doordat gras geen dieren moet aantrekken, heeft deze plantensoort ook geen opvallende bloemen. Daarnaast is een parfum of nectar ook niet nodig.

Eenzaadlobbige planten

In graszaad zit er maar één zaadlob. In elk zaadje zit een piepkleine kiem die een wortel en stengel bevat. De kiem ontwikkelt zich tot een nieuwe plant. Voor de uitbreiding van de soort is er enkel en alleen water nodig. Gras komt dan ook op verscheidene plaatsen voor.
De kiem haalt haar eerste voedsel uit de zaadlob. Daarna gaan de cellen van het zaad zich splitsen waardoor de zaadhuid na een tijdje scheurt. De stengel groeit naar het licht en de wortel groeit naar beneden.

Allergie

Grassen bloeien één keer per jaar en dat gaat gepaard met een massale productie van stuifmeel. Sommige mensen krijgen daarom last van hooikoorts. Dit is een allergische reactie op de stuifmeelkorrels die in de lucht hangen. Ze zijn helemaal niet schadelijk voor de mens, maar sommigen moeten door de grote aanwezigheid gaan hoesten, krijgen een loopneus of hebben last van tranende ogen. Er bestaat hier medicatie voor, maar het kan niet worden genezen.

Nuttige plant

Gras is niet alleen een plant die overal in onze tuinen weelderig tiert. Deze plantensoort is voor onze natuur ook heel erg belangrijk. Het voedt niet alleen de dieren en de mensen, het voorkomt ook erosie door wind of water. Daarnaast is afgestorven gras een belangrijk deel van de humus in onze grond.

Weetjes

  • De grootste grassoort ter wereld is bamboe
  • Er zijn minstens 50.000 soorten gras op onze aardbol
  • Tarwe, rijst, maïs en suikerriet zijn grassoorten
  • Voedingsgrassen en graangewassen zijn een heel belangrijke voedselbron voor mens en dier
  • Vijftig miljoen jaar terug vond je geen gras
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Hooikoorts: pollenkalenderHooikoorts: pollenkalenderHet hooikoortsseizoen duurt over het algemeen van maart tot september. Het seizoen hangt samen met de bloeitijd van bepa…
Wat is hooikoorts en wat kan je er aan doen?Wat is hooikoorts en wat kan je er aan doen?Hooikoorts is een veel voorkomende allergie die behoorlijk storend kan zijn. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de mat…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Bronnen en referenties
  • Nactuur - Actief (Artis)
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 16-04-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.