Eerste opvoeding hulphond door een gastgezin

Eerste opvoeding hulphond door een gastgezin Een hulphond is een hond die speciaal is opgeleid om mensen met lichamelijke beperkingen te helpen. Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden. Het doel van Hulphond Nederland is om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een beperking te vergroten. De eerste opleiding van een hulphond kan door een zogenaamd gastgezin worden aangepakt.

Een jaar werk voor gastgezin

Een hulphond opvoeden is mooi werk maar kan ook veeleisend zijn. Het kost veel tijd en energie. Het is daarom belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn. Door een gastgezin wordt ongeveer een jaar gewerkt met een hond die uiteindelijk verder door experts tot hulphond zal worden opgeleid en dienst zal doen bij mensen met een beperking. Een hulphond in opleiding blijft overigens eigendom van Hulphond Nederland.

Hulp van pupinstructeur

De werkzaamheden met de hond, door het gastgezin, richten zich vooral op de basis om een goed opgevoede en gesocialiseerde hond af te leveren voor de latere specifieke training en daarna voor de plaatsing bij een cliënt. Daarbij wordt hulp geboden door een pupinstructeur van Hulphond Nederland die aanwijzingen geeft over de wijze van opvoeding van de hond. Aan die instructeur kunnen ook gedurende het jaar vragen worden gesteld en kunnen eventuele problemen met hem worden besproken.

Test om de drie maanden

Vooraf aan het plaatsen van een hond bij een gastgezin worden eerst twee theorielessen gevolgd in het opleidingscentrum. Na de plaatsing wordt het gezin ongeveer veertien keer bezocht door de pupinstructeur en wordt, samen met andere gezinnen uit de regio, een vijftiental collectieve lessen gevolgd. Gedurende het jaar wordt de pup om de drie maanden getest om de vorderingen na te gaan. Eventueel wordt de training aangepast afhankelijk van de vorderingen.

Één baas leren kennen

Binnen een gastgezin is één persoon hoofdverantwoordelijk voor de opvoeding. Daarom volgt die persoon de training. Hij of zij geeft ook de commando’s aan de pup die daardoor leert één baas te hebben. Maar de overige leden van het gastgezin kunnen uiteraard bepaalde taken uitvoeren. De pupinstructeur zal hierbij adviseren en de overige gezinsleden moeten zich hier ook aan houden.

Kosten gedragen door Hulphond Nederland

De kosten die het gastgezin moet maken worden vergoed door de organisatie Hulphond Nederland. Dit betreft de kosten van voer, tuigje, bench en dergelijke. Ook de kosten voor de dierenarts en vervoerskosten naar de testlocatie en trainingslocatie worden vergoed.

Wie gastgezin?

Eisen die aan een gastgezin worden gesteld zijn:
  • Een stabiel gezin.
  • In staat zowel geestelijk als lichamelijk de veeleisende taak van opvoeding op zich te nemen.
  • Een gezin met kinderen of kinderen in de buurt waar de hond aan moet leren wennen.
  • Kinderen minimaal vier jaar oud.
  • Een voldoende druk sociaal leven waarin de hond regelmatig meegenomen kan worden.
  • Een situatie waarin de hond (vanaf ongeveer vijf maanden) maximaal vier uur per dag alleen gelaten wordt.
  • Verplicht volgen van de trainingen.
  • Verplicht volgen van de aanwijzingen van de pupinstructeur.
  • Een eigen hond (zonder gedragsafwijkingen) moet minstens een jaar oud zijn.

Beoordeling gastgezin

Bij de aanmelding zal ook geïnformeerd worden naar:
  • De woonsituatie en omgevingssituatie (etagewoning, stad, tuin enz.).
  • Of er een sloot of vijver in de omgeving is.
  • Of er in de buurt een terrein is om de hond los te kunnen laten lopen.
  • Aanwezigheid van bench (hondenbox).
  • Onderlinge verdraagzaamheid van eventueel al aanwezige huisdieren.
  • Ervaring in het opvoeden van honden.
  • Werksituatie van de leden van het gastgezin in verband met aanwezigheid.
  • Woonafstand tot opvoedingscentra en trainingscentra.
  • Motivatie om een hulphond op te voeden.

Andere beoordelingsaspecten

Verder kunnen tijdens de beoordeling van het gastgezin aan de orde komen zaken als hoe eventuele calamiteiten worden opgevangen bijvoorbeeld door ziekte van de hoofdverantwoordelijke of plotselinge situaties die zich met de hond kunnen voordoen. Ook kunnen vragen gesteld worden over de mogelijkheid de hond mee op vakantie te nemen of om hem de eerste weken, bij gebrek aan een hondenmoeder, de sfeer van de eigen slaapkamer te gunnen. Er kan ook nagegaan worden of er wellicht medische of andere situaties in het gezin zijn die het opvoeden van een pup in de weg kunnen staan. Eventuele niet doorslaggevende maar toch belangrijke praktische zaken kunnen worden overwogen zoals een dierenarts in de buurt of het bezit van een auto.

Afscheid na een jaar

Door een jaar lang een pup op te voeden ontstaat er uiteraard een band met het dier. Een moeilijk aspect van het opvoeden van een hulphond is dat er na een jaar afscheid van genomen moet worden. Het is daarom best belangrijk dit reeds aan het begin van het traject bewust te zijn. Er komt namelijk een eind aan die band waardoor het feestje dat het gelukt is om een jaar goed te werken wordt overschaduwd met emoties van afscheid. De voldoening moet daarbij overwinnen.

Contact blijven houden

Hoewel dit afscheid tamelijk definitief is zijn er soms nog wel contactmogelijkheden. Als de hond klaar is met zijn opleiding en aan een cliënt wordt gekoppeld mag het gastgezin soms aanwezig zijn bij de overdracht. Daarna kan de hond nog worden gevolgd als de cliënt daar geen bezwaar tegen heeft.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veteranenhond, hulphond voor veteraan/militair met PTSSEen veteranenhond is een buddy voor een veteraan of (oud)militair die kampt met een Post Traumatische Stress Stoornis (P…
Hulphond voor mensen die aan dementie lijdenHulphond voor mensen die aan dementie lijdenSinds de zomer van 2013 bestaan er honden die mensen met dementie kunnen helpen. Deze therapiehonden zijn enigszins verg…
De Labrador Retriever, opvoeding, karakter en kostenDe Labrador Retriever, opvoeding, karakter en kostenDe Labrador staat bekend als de ideale gezinshond. Dat is natuurlijk niet voor niets! Maar wat maakt de Labrador nu prec…
De hulphond: trouwe dienaar voor mensen met een beperkingDe hulphond: trouwe dienaar voor mensen met een beperkingZo zelfstandig mogelijk deelnemen aan de maatschappij. Dit is een recht van iedereen, maar niet voor ieder van ons zelfs…

Tuinquiz voor demente bejaarden prikkelt natuurherinneringenTuinquiz voor demente bejaarden prikkelt natuurherinneringenHoewel ouderen met dementie een verstoorde geheugenfunctie hebben betekent dat absoluut niet dat zij niets meer zouden w…
Hoe emotioneel zijn dieren?Hoe emotioneel zijn dieren?Kunnen dieren emotioneel worden? Iedere honden- en kattenbezitter zal dat volmondig beamen. Elke hond kan toch boos, ang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chiemsee2016, Pixabay
  • Hulphond.nl
  • Doggo.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 02-04-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.