Het korte leven van een plofkip

Het korte leven van een plofkip Een plofkip is een dier dat geproduceerd wordt voor de consumptie. Omdat dit zo snel en goedkoop mogelijk moet gebeuren, is de zogenoemde plofkip ontwikkeld. Dit is een dier dat totaal geen ruimte heeft en krijgt en het daglicht nooit zal zien. Zo'n plofkip heeft een enorm korte levensduur, namelijk maximaal 42 dagen. Maar hoe ziet zo'n leven er nu eigenlijk uit van zo'n kip? Hoe lang is het leven van zo'n kip nou precies. Lees het hier.

Wat is een plofkip?

Een plofkip is een kip die nooit buiten zal komen, zoals een scharrelkip. Nee, het is een kip die zelfs het daglicht nooit te zien zal krijgen. De kip moet namelijk zo snel mogelijk, vanaf de geboorte, uitgroeien tot een homp vlees van ongeveer 2200 gram. De kip moet namelijk zo snel mogelijk in de supermarkt liggen en geld in het laatje brengen. Elke dag dat een kip langer leeft dan nodig is kost geld. Dat laatste is ook de reden waarom de plofkip vrijwel geen bewegingsruimte heeft. Elke vierkante meter kost geld en zoveel mogelijk omzet te creeren, moeten er dus zoveel mogelijk kippen op een vierkante meter. Dit levert tevens een vergroot risico op voor ziektes bij de dieren. Een kip wordt hier totaal niet als dier gezien, maar als een productieartikel.

Op deze manier is het mogelijk om de kip zo goedkoop mogelijk aan te bieden in de supermarkten. Consumenten zijn namelijk gevoelig voor prijzen en kiezen vaak het goedkoopste artikel. Zeker als het net zo goed smaakt. Veel consumenten weten niet hoe het leven van zo'n kip eruit heeft gezien.

Wakker Dier
De organisatie Wakker Dier komt hierbij om de hoek kijken. Deze organisatie is tegen de manier waarop er met kippen en andere dieren om wordt gegaan. Wakker Dier voert al langere tijd nationale campagnes uit tegen de verkopen van plofkip. Via de media proberen zij de consumenten en de bedrijven te beïnvloeden, alsmede de overheid. Dit doen zij via televisie, radio en dagbladen, maar ook is Wakker Dier actief op het internet via Facebook en Twitter. En dit reeds al met succes. Sommige supermarkten kiezen al voor een andere kippen. Zogenaamde kippen met een ster, een Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Zo'n kip heeft bijvoorbeeld 10% meer bewegingsruimte gekregen. Dit is vergelijkbaar met de ruimte van een mobiele telefoon. Wakker dier is hier bij lange na nog niet tevreden over en gaat door met hun actie tegen de plofkip.
Wanneer een aanbieder overgaat met het stoppen van het verkopen van plofkippen, dan zet Wakker Dier dit bedrijf als beloning ook nog eens in het zonnetje. Hierdoor heeft de stichting al eerdere succes behaald, zoals het kooi-ei en een stop aan onverdoofde castraties van biggen. Op deze wijze zet Wakker Dier en willen zij hetzelfde bereiken met de plofkip.

Supermarkten kwamen onlangs op 26 februari met een plan om de plofkip te vervangen vanaf 2020. Dit vindt Wakker Dier onbegrijpelijk en zet zich in voor een plofkip-vrij schap in 2015. De kip volgens het plan van de supermarkten zou drie dagen langer leven en ze zouden de grootte van een smartphone erbij krijgen. Dit plan is onbegrijpelijk voor Wakker Dier en daarom zetten zij hun campagne voort om in 2015 de supermarkten plof-kip vrij te hebben.

De levensduur van een plofkip

Dag 0

Het ei waar de kip uitkomt wordt bevrucht en in een machine uitgebroed.

Dag 1

Eén dag later komt het ei al uit. De kuiken die uit dit ei geboren wordt heeft een gewicht van 55 gram. Het kuiken zal in zijn korte levensduur nooit het daglicht zien.

Dag 2

In dag twee gaat het kuiken al op transsport. Hij wordt vervoerd met vele andere kuikens naar een vleeskuikenbedrijf. Hier zitten ze met duizenden dicht op elkaar en hebben ze haast tot geen bewegingsruimte. De ruimte die een kip krijgt is ongeveer ter grootte van een A4-papiertje.

Dag 3

Het kuiken is gearriveerd in het vleeskuikenbedrijf. Zo'n bedrijf is eigenlijk een grote stal waar heel erg veel (kunstmatig) licht is.
Zoveel licht zorgt ervoor dat de dieren minder gaan slapen, meer eten en dus harder groeien. Een productieproces om het dier zo snel mogelijk op gewicht te krijgen.

Dag 28

De kip wordt gewogen. Bij deze tussentijdse weging is de kip ongeveer 1220 gram. De kip leeft nu exact vier weken. Het bottenstelsel van de kip is eigenlijk nog niet eens geschikt voor dit gewicht en dit zorgt ervoor dat de kip ook geen pijnloos leven zal leiden. Daarbij zijn de stallen zo vol, zodat de deze nauwelijks worden schoongemaakt. De kippen lopen dus lang in hun eigen uitwerpselen en dit leidt tot diverse ziekten, zoals borstblaren, brandhakken en voetzoollaesies.

Dag 35

Zeven dagen later wordt de kip nog een keer gewogen. Dit is tevens de laatste weging. Bij deze weging zal de kip ongeveer 1800 gram zwaar zijn. Een week later zal de kip al worden geslacht.

Dag 42

Wanneer de kip deze dag bereikt, is zij al geslacht. De kip zal hier ongeveer 2200 gram wegen. Op deze dag gaat zij namelijk van de slachterij naar het poeliersbedrijf die de kip verder zal verwerken en verpakken.

Wilt u zelf ook iets doen tegen de plofkip? Word dan lid van Wakker Dier
© 2013 - 2022 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een plofkip?Wat is een plofkip?Bij het kopen van kippenvlees wordt de consument aangespoord om verder te kijken dan alleen de prijs. Er moet meer focus…
Plofkip is beter voor het milieu dan biologische kipPlofkip is beter voor het milieu dan biologische kipDe plofkip is beter voor het milieu dan de biologische kip. Wanneer u deze stelling op een verjaardagsfeestje verdedigt…
Plofkip: hoe weet je welk vlees diervriendelijk is?Plofkip: hoe weet je welk vlees diervriendelijk is?De plofkip is een kip die in heel weinig tijd heel snel moet groeien zodat de consument hem kan opeten. Het dier zit in…
Campagne van Wakker Dier - Plofkip en plofkindCampagne van Wakker Dier - Plofkip en plofkindWakker Dier maakte een even schokkende als succesvolle campagne over de plofkip. Er wordt geroepen om een soortgelijke c…
Exoten trekken Nederland binnenExoten trekken Nederland binnenNederland heeft een groot aantal inheemse planten en dieren, maar er komen steeds meer soorten bij die hier eigenlijk ni…
Bronnen en referenties
  • Dagblad van het Noorden
  • Wakker Dier
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.