Missouri Fox Trotter

Missouri Fox Trotter Een van de oudste en waarschijnlijk minst bekende Amerikaanse rassen is de Missouri Fox Trotter. Toen in 1820 de kolonisten over de Mississippi naar het westen trokken en zich vestigden op het Ozark Plateau in Missouri, werd de basis van dit ras al gelegd. Pas in 1948 kwam er een stamboek voor dit ras en bevatte binnen 30 jaar meer dan 30.000 inschrijvingen.

Herkomst

Vanuit de heuvels en plantages in Kentucky, Tennessee en Virginia trokken de kolonisten in 1820 over de Mississippi naar het westen. Ze vestigden zich op het Ozark Plateau in Missouri. De kolonisten waren mensen die erg van de paardensport hielden. Tijdens hun trektocht richting het westen hadden ze Engelse Volbloeds, Morgans en Arabieren bij zich. De merries van deze rassen werden met de beste en snelste hengsten gekruist. De Missouri Fox Trotter werd gefokt als rijpaard met soepele gangen. Met deze gangen kon men comfortabel lange afstanden afleggen over oneffen terrein.

Een extra gang

De kolonisten wilden graag een sterk paard waarmee je lange afstanden over oneffen terrein kon afleggen. Zo'n paard moet een groot uithoudingsvermogen en soepele gangen hebben, zodat hij zichzelf en de ruiter niet uitput. De unieke en karakteristieke foxtrot is voortgekomen uit kundige in- en lijnteelt en de toevoeging van Saddlebredbloed. Het is een gebroken draf die voor grote tredzekerheid zorgt. Het is eigenlijk een actieve stap van voren en een draf van achteren. De achterhoeven komen over de afdrukken van de voorhoeven. De rug blijft vrijwel stil doordat de glijdende, rechte beweging schokken in de onderbenen opvangt en de beweging in de rug vermindert. Op deze manier kan de ruiter rustig in het zadel blijven zitten. Deze extra gang kan een snelheid behalen van 16km/u over korte afstanden en 8-12km/u over lange afstanden. Het hoofd van het paard maakt een knikkende beweging tijdens de foxtrot en de iets opgerichte staart beweegt ritmisch mee.

De Missouri Fox Trotter heeft veel variaties in de stap. Dit zijn onder andere de trot-walk, flat foot walk, pace en pace-walk. Bij de pace, een zuivere 2-takt gang, bewegen de linkerbenen en rechterbenen afwisselend. Linkervoorbeen en linkerachterbeen worden hierbij tegelijkertijd opgetild en weer neergezet. Het hoofd beweegt hierbij afwisselend van links naar rechts. De pace-walk is een 4-takt. De voorvoet en achtervoet worden tegelijkertijd opgetild, maar de achtervoet wordt eerder neergezet. Dit lijkt erg op de flat foot walk, die te vergelijken is met een stap in 4-takt. De achtervoeten moeten hierbij duidelijk over de afdrukken van de voorvoeten gezet worden. Het is belangrijk dat het in een glijdende beweging gebeurt.
De trot-walk is een 4-takt gang, het paard lijkt in slowmotion te draven en het hoofd beweegt duidelijk. De galop van de Missouri Fox Trotter heeft een 3-takt, deze gang wordt met een hooggedragen staart en hoofd gereden. De Missouri Fox Trotter heeft ook nog de snellere en vlakkere galop, deze wordt de lope genoemd en is een 4-takt galop.

Exterieur

De Missouri Fox Trotter heeft een schofthoogte van gemiddeld 1.40m tot 1.65m. Alle vachtkleuren zijn toegestaan, maar de meest voorkomende is vos in alle tinten. Om de foxtrot goed uit te kunnen voeren, heeft de Missouri Fox Trotter een tamelijk lange rug nodig. Verder is het een compact en goed gebouwd paard.
Hij heeft een fijn hoofd met goed gevormde, puntige oren en een smal toelopende mond. De borst is diep en breed. De schuine, sterke schouders en de ronde schoft zorgen voor de vlakke bewegingen. Ze hebben goede hoeven die bestand zijn tegen verschillende gangen. Het lichaam is goed gespierd, nogal diep en opvallend ruim. De achterbenen zijn redelijk zwaar gebouwd en langere pijpen is normaal voor dit ras. De achterhand is vrij breed van achteren gezien en het kruis is aflopend en zeer gespierd.
© 2012 - 2021 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Britse humor: Vicar of Dibley, Blackadder, Fools and HorsesBritse humor: Vicar of Dibley, Blackadder, Fools and HorsesBritse comedies vormen nog altijd voor velen het hoogtepunt van komische series, hilarische humor en memorabele verhaall…
Slow fox (of langzame fox)De Slow-foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon Foxtrot genoemd maar dat is niet terecht. Dit was wel de oorsp…
Curly Horse: een hypoallergeen paardenrasCurly Horses zijn, zoals de naam al zegt, paarden met een gekrulde vacht. Ze worden ook wel American Bashkir Curly Horse…
Quickstep of foxtrotIn 1914 bracht Harry Fox op de destijds populaire ragtime-muziek een geheel eigen nieuwe dans, een "trot" (drafdans). De…

Budjonny, Russisch warmbloedBudjonny, Russisch warmbloedDeze Russische Warmbloed is vernoemd naar de maarschalk Semjon Michajlovitsj Boedjonny. Hij is ontstaan uit kruisingen m…
Wielkopolski, Pools warmbloedWielkopolski, Pools warmbloedDe Wielkopolski uit Polen is een warmbloed en naast verwant aan de Trakehner. Het zijn levendige paarden met een natuurl…
Bronnen en referenties
  • De encyclopedie van het paard: Missouri Fox Trotter
  • Bokt wiki: Missouri Fox Trotter
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.