Wielkopolski, Pools warmbloed

Wielkopolski, Pools warmbloed De Wielkopolski uit Polen is een warmbloed en naast verwant aan de Trakehner. Het zijn levendige paarden met een natuurlijk evenwicht, uitstekende gangen en een prettig, aanhankelijk karakter. Kortom, een super sportpaard! Maar waarom zijn ze dan niet zo bekend in de rest van Europa?

Herkomst

De Wielkopolski (KWLPS) is een van de beste warmbloeden, maar ook een van de minst bekende Europese warmbloedrassen. Het is een vrij nieuw ras uit Polen. Hij staat bekend om zijn hardheid en uitstekende kwaliteiten. Hij wordt voornamelijk in Midden- en West-Polen gefokt. De meeste paarden die in Polen gefokt worden, zijn enigszins beïnvloedt door de Arabier. De Wielkopolski stamt af van twee vroegere Poolse warmbloedrassen, namelijk de Poznan en de Masuren. De Poznan is officieel uitgestorven. Het was een tuig- en rijpaard en werd gefokt in de stoeterijen van Posadowo, Raçot en Gogolewo. Hij kwam in de 19e eeuw veel voor. De Masuren kwam uit Masury en Liski en was in alle opzichten een Trakehner. De Duitsers lieten dit ras achter in Polen na hun evacuatie in 1945. De Wielkopolski is voortgekomen uit deze twee rassen en daarna nog gekruist met Engelse volbloeds, Arabieren en Anglo-Arabieren.

Geschiedenis

Nadat het Duitse Oostpruisen bij Polen kwam, wilde de Duitse fokleiding geen erkenning meer geven aan hun merrie- en hengstenlijnen. Er ontstond toen een discussie met Kadyny, hoofd van de fokleiding van Noord-Polen. Volgens de Duitsers mochten deze paarden, sommigen zelfs met het brandmerk van een Trakehner, de naam Trakehner niet dragen. Zelfs de naam van het oorspronkelijk Duitse gebied niet, dus ook geen Masury of Oostpruis.
De naam Wielkopolski komt van Wielkopolska en dit betekent 'Groot Polen', het is een regio in het westen van Polen. Wielkopolski betekent dus 'Grote Pool'. Er bestaat ook nog de Malapolski en dit betekent 'Kleine Pool'.

Bron: Siedlar, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Siedlar, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Exterieur

De Wielkopolski is een groot rij- en tuigpaard met goede verhoudingen. Hij heeft een ruime stap, een regelmatige en vlakke draf en in galop neemt hij grote sprongen. Zijn schofthoogte is rond de 1.68m. De paarden die vroeger in het leger gebruikt werden, waren vaak groter, gemiddeld tussen de 1.70m en 1.80m. De vacht kan alle effen kleuren hebben, maar de meest voorkomende kleuren zijn: bruin, vos en schimmel. Het is een veelzijdig paard, dat zowel onder het zadel als in het tuig goed zijn werk doet. Ze zijn levendig, meegaand, sterk, rustig en slim. Ze hebben ook een zeer betrouwbaar karakter. Dankzij het hoge percentage bloed van de Engelse volbloed is de Wielkopolski een prima springpaard. Hij heeft snelheid, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en moed.
De kenmerken van hun benen zijn de goede botten, korte pijpen en ronde, open hoeven. De spronggewrichten zijn groot en hebben geen overtollig vet. Ze staan zo in het been dat ze voor een maximale buiging zorgen. De kogels zijn hard en vlak. Ook de goedgevormde achterbenen en tweede dijen dragen bij aan het sprongvermogen. Het lichaam is diep en krachtig met een rug die lang genoeg is om vermogen en snelheid te verschaffen. De schouders zijn mooi schuin en de hals is sterk en in verhouding. De sterke en gespierde achterhand zorgt voor een stuwende kracht.
De paarden zijn voorzien van een brandmerk. Dit is een gewei met een boei erdoorheen. Dit heeft te maken met Oostpruisen, het gebied dat nu Masury heet. Het gewei is die van de eland.

Maar waarom zo onbekend?

Het is een prachtig paard met een geweldig karakter en heel erg geschikt voor de wedstrijdsport. Maar toch komen ze niet veel voor in Europa, ze hebben weinig naamsbekendheid. Hoe komt dit nou eigenlijk? Waarschijnlijk komt dit omdat de fokkers van de Wielkopolski in Polen niet de verkoop- en promotietechnieken beheersen, zoals de fokkers in Midden- en West-Europa.
© 2012 - 2022 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: TrakehnerDe Trakehner komt van oorsprong uit Polen. Dankzij Koning Frederick Wilhelm I werd er met dit ras gefokt. Vroeger werd d…
Paardenras: FrederiksborgerDe Frederiksborger heeft zijn naam te danken aan de oprichter van de stoeterij. Rond 1690 werden de eerste Frederiksborg…

Missouri Fox TrotterMissouri Fox TrotterEen van de oudste en waarschijnlijk minst bekende Amerikaanse rassen is de Missouri Fox Trotter. Toen in 1820 de kolonis…
Honden - De American Cocker SpanielDe American Cocker Spaniel is van oorsprong een Engelse hond. In de 19e eeuw werd deze hond veelvuldig geëxporteerd naar…
Bronnen en referenties
  • De nieuwe encyclopedie van het paard: Wielkopolski
  • Bokt Wiki - Wielkopolski
  • Afbeelding bron 1: Siedlar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.