Paarden: Slachten of inslapen? Een lastige beslissing
Wanneer je een eigen paard koopt denk je er wellicht niet aan, maar kan het zijn dat je ooit voor de keuze komt te staan om een einde aan het leven van je geliefde paard te maken. Slachten of inslapen? Een keuze die je als paardeneigenaar niet wilt maken, maar misschien ooit wel zult moeten. Het is belangrijk om dan de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje te hebben zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Door je hier over in te lezen ver voordat deze beslissing gemaakt moet worden, kun je hier rationeler naar kijken.
Algemeen
Wanneer je een paard koopt, loop je het risico dat je ooit over het leven van je paard moet gaan beslissen. Iedereen hoopt dat zijn paard oud wordt en pas hoeft te worden ingeslapen als hij een mooi leven heeft gehad. Helaas is dat niet altijd het geval. Het paard kan een ongeluk krijgen, ziek worden of een onherstelbare blessure oplopen. Bij sommige aandoeningen heb je alleen de optie inslapen. Omdat het paard te ziek is of omdat het paard niet meer vervoerd kan worden. Dan heb je alleen een keuze te maken over wat er met je paard gebeurt na het inslapen. Wanneer je paard te vervoeren is en relatief gezond is laten slachten ook een optie.
Inslapen
De dierenarts kan een paard euthanaseren. Dit gebeurt meestal in de vertrouwde omgeving van het paard of in de kliniek. Bij een ernstig ongeluk zal dit op locatie moeten worden uitgevoerd. De dierenarts geeft het paard een spuitje met het middel T61 of Eutha 77.
Bij het middel T61 wordt aangeraden om het paard eerst te verdoven. Het middel bevat namelijk zelf geen verdovende middelen en kan daardoor zonder verdoving erg onprettig zijn voor het paard. T61 is goedkoop en er is maar een lage dosering van nodig, daarom wordt het veel gebruikt. Het centrale zenuwstelsel valt als eerste uit, waardoor het paard bewusteloos hoort te worden. Vervolgens treedt de verlamming in op het hart, de longen en de overige spieren.
Bij het middel Eutha 77 mag er juist geen verdoving vooraf worden gegeven omdat dit de werking van het middel kan remmen. Eutha 77 is zelf een sterk verdovend middel wat bij overdoseren tot de dood leidt. Er kan gemakkelijk worden bijgespoten wanneer de hoeveelheid niet genoeg blijkt te zijn. Het paard komt in een diepe slaap waarna hij uiteindelijk komt te overlijden.
Na het inslapen
Na het inslapen mag een paard niet meer worden gebruikt voor consumptie. Je kunt je de keuze maken om het paard aan te bieden aan Rendac of naar een paardencrematorium te laten brengen.
Rendac
Als je je paard thuis laat inslapen heb je de wettelijke plicht om dit te melden en het paard te laten ophalen door een verwerkingsbedrijf. Rendac kan het paard met een reguliere vrachtwagen met grijparm ophalen, dit kost ongeveer 10 euro. Je kunt er ook voor kiezen om het paard met een speciale paardentrailer te laten ophalen, dit kost rond de 500 euro. Rendac komt niet direct nadat het paard is ingeslapen, je paard zal dus enige tijd buiten onder een zeiltje moeten blijven liggen.
Het paard wordt door Rendac, samen met andere dieren, verwerkt tot een meelachtige substantie die wordt gebruikt bij het opwekken van energie. Dit meel wordt niet gebruikt in diervoeders. Wanneer je het paard laat ophalen door Sonac, wordt het meel wel gebruikt voor in diervoeders.
Paardencrematorium
Cremeren is ook een optie, als is dit erg prijzig en niet overal in Nederland mogelijk. Waar je terecht kunt is afhankelijk van de grootte van je paard. Het paard wordt bij het cremeren verbrand in een grote oven op zeer hoge temperatuur. Na de crematie kan het as worden uitgestrooid of in een urn worden bewaard.
Slachten
Hoewel slachten erg akelig klinkt, is het (mits het goed gebeurt) de meest snelle en pijnvrije manier. Op het moment dat het paard geschoten wordt is het hersendood en zal het niets meer voelen. Afhankelijk van de reistijd die het paard achter de rug heeft, wordt het dier meteen geslacht of mag het een dag bijkomen in een stal. Het paard wordt naar binnen geleid en tussen een vierkant, ijzeren hekwerk gezet. Direct hierop volgt het schot. Dit gebeurt met een schietmasker, dit is een ijzeren pin die met zeer grote snelheid afgeschoten wordt.
Na het schieten kan het paard gebruikt worden voor consumptie, mits het daarvoor goedgekeurd is. Ook kan het dier door de slager aan Rendac aangeboden worden.
Nazorg
Het overlijden van een paard is voor de eigenaar vaak een trieste en ingrijpende gebeurtenis. Doordat de eigenaar heeft moeten beslissen over leven en dood kan er soms een enorm schuldgevoel ontstaan. Het is daarom belangrijk om altijd een weloverwogen keuze te maken. Het beschikken over alle correcte informatie en ervaringen is daarbij erg belangrijk. Hoe een eigenaar het verlies van zijn paard verwerkt is voor iedereen anders. Praten lucht op, er kan een fotoboek worden gemaakt of een armbandje met het haar van het overleden paard.