Alles over Pinguïns

Alles over Pinguïns De Pinguïn is een grappig en toch heel speciaal dier. Grappig wanneer je ziet hoe hij loopt (waggelen) en speciaal omdat de Pinguïn prima op de Noordpool kan leven in de extreme kou.
Bron: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Algemene informatie

  • Latijnse naam: Optenodytes
  • Klasse: Vogels
  • Type: Carnivoor want de Pinguïn eet alleen maar vis
  • Waar komen ze voor: Op de zuidpool langs de kustlijn

Voeding

Konings- en keizerpinguïns jagen vooral op pijlinktvis en hebben hiervoor een lange, tangvormige snavel waarmee ze hun prooi kunnen vangen. Kleinere Pinguïns eten vooral vis en krill en hebben kortere en stompere snavels. Ook heeft een pinguïn stekels op zijn tong om een vis in zijn snavel vast te kunnen houden.

Leefgewoonten

Pinguins leven altijd langs de kustlijn omdat ze (koud) water nodig hebben. Het is een paar soorten Pinguïns toch gelukt om naar het noorden te trekken en ze leven daar langs de kustlijn in de koudste wateren die ze daar kunnen vinden. Dit is omdat hun vacht zo dik is dat wanneer ze niet afkoelen in het water, hun lichaam oververhit kan raken. Wanneer nodig, kunnen Pinguïns goed overleven zonder voedsel. Veel soorten bijvoorbeeld, kunnen niet op jacht als ze in de rui zijn en eten daarom wekenlang niet.

Kenmerken van het lichaam

Het lichaam van een Pinguïn is zo gestroomlijnd dat het perfect is om zich snel door het water te bewegen. Terwijl de vleugels van de meeste vogels bedoeld zijn om mee te vliegen, zijn de vleugels van een Pinguïn er juist voor bedoeld om er mee te zwemmen. Ze zwemmen door hun platte vleugels op en neer te slaan. Ook kunnen Pinguïns goed warm blijven, zelfs in extreme kou, doordat ze vlak onder hun huid een dikke vetlaag hebben.

Voortplanting

Bijna alle Pinguïns broeden één keer per jaar. De meeste Pinguïns komen aan het eind van de lente samen in hun broedkolonie om te paren, eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Nadat ze het ei of de eieren een paar weken warm houden tussen hun poten, komen ze uit. Jonge Pinguïns hebben een grijze donsvacht die ze lekker warm houdt in de kou.

Andere soorten

  • Koningspinguïn: Is de kleurrijkste Pinguin door zijn blauw-grijze verenkleed en gouden vlekken aan iedere kant van zijn keel. De Koningspinguïn is 90 centimeter lang.
  • Keizerspinguïn: Deze soort Pinguïns broeden de hele winter, soms wel 55 tot 65 dagen lang. Hij is 110 cm lang en weegt 30 tot 41 kilo.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pinguïn (niet vliegende vogel)Pinguïn (niet vliegende vogel)Pinguïns (familie: Spheniscidae, orde: Sphenisciformes) zijn niet-vliegende vogels die leven op het zuidelijk halfrond.…
Vogels in de kou: pinguïnsVogels in de kou: pinguïnsPinguïns staan rechtop, net als mensen, hebben veren net als vogels en zwemmen als vissen. Pinguins voelen zich op de gr…
Het leven van de verschillende dieren op AntarcticaHet leven van de verschillende dieren op AntarcticaOp Antarctica (de Zuidpool) komen over het algemeen andere diersoorten voor dan op de Noordpool. Hiernaast bestaan er ve…
De enorme afmetingen van prehistorische pinguïnsDe enorme afmetingen van prehistorische pinguïnsArcheologen hebben ontdekt dat miljoenen jaren geleden al pinguïns op de aarde rondzwierven. De hedendaagse soorten zien…

Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?De Shetland Pony is één van de kleinste en oudste paardenrassen. Doordat de pony's zo klein zijn wordt er vaak gedacht d…
De fennek: kleine vos met grote orenDe fennek: kleine vos met grote orenDe fennek is een kleine vossensoort met grote oren en een leuk spits snuitje. In veel staten in de VS is het zelfs legaa…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.