Een hooiruif maken die schoon, eenvoudig en goedkoop is

Een hooiruif maken die schoon, eenvoudig en goedkoop is Ben je al tijden opzoek naar wat nou een schone, eenvoudige en goedkope manier is om je paard van hooi te voorzien? Ben je het zat dat het hooi altijd voor een rommelig aanzicht zorgt? Dan is deze hooiruif een goede oplossing.

Hooiruif

Een hooiruif is een ruif wat bedoelt is om hooi in te plaatsen voor bijvoorbeeld het voeren van paarden. Veel paarden eigenaren die hooi aan hun paarden voeren, kunnen erover mee praten dat het zeer vervelend kan zijn wanneer het hooi weg waait, in de grond gelopen wordt, vies wordt en noem maar op. Veel mensen willen een handige, schone en hooibesparende manier hebben om hun paarden te kunnen voorzien van hooi. Soms kan een grote plastic voerbak of ton een oplossing zijn, maar op sommige stallen wordt dit niet toegestaan vanwege een mogelijk rommelig aanzicht. Om dit te voorkomen en toch een handige oplossing te hebben, kan het een oplossing zijn om een groot hooinet op te hangen. Helaas kunnen deze hooinetten erg duur zijn. Daar is nu een goedkopere oplossing voor.

Benodigdheden

  • 2 palen van ongeveer 2 meter (het is maar net hoe ver de palen de grond in moeten en hoe hoog het net moet komen te hangen)
  • 1 paal van ongeveer 2,50 meter (deze is voor de breedte van de hooiruif, dus naar eigen inzicht te bepalen hoe breedt het moet worden)
  • 4 isolatoren
  • 4 oude fiets-binnenbanden (deze kun je gratis bij de fietsenmaker afhalen)
  • aanhangernet 2 x 3 meter (goedkoop te vinden bij diverse winkels)
  • grondboor (om gaten te maken in de grond voor de palen)
  • houten hamer (om de palen in de grond te kunnen slaan)

Werkwijze

Stap 1: Het maken van een raamwerk
Aan de hand van de lengte van de langste paal bepaal je hoever de grondpalen uit elkaar moeten staan. Deze langste paal moet namelijk op de twee grondpalen komen te liggen, waaraan het net bevestigd gaat worden. Wanneer je weet wat de afstand wordt tussen de grondpalen, ga je gaten in de grond boren. Dit doe je met de grondboor, waarbij je zelf kunt bepalen hoever je deze de grond in wilt hebben. Zorg ervoor dat ze dusdanig diep in de grond zitten dat de palen stevig staan. Sommige paarden kunnen de palen misschien gaan gebruiken als 'schuurpaal' en je wilt natuurlijk niet dat de hooiruif om klapt. Door middel van de houten hamer kun je de palen een stukje de grond in slaan voor extra stevigheid. Zorg er tevens ook voor dat de twee grondpalen even hoog zijn, zodat de paal die erop komt te liggen niet scheef ligt. Als de grondpalen eenmaal staan, ga je de andere paal hierop bevestigen. Dit kan met een boormachine en wat lange schroeven. Het is ook mogelijk om deze paal vast te knopen, maar daar heb je wel wat stevige knopen voor nodig. Als je dit raamwerk eenmaal hebt staan, ga je de 4 isolatoren in de bovenste paal draaien. Je kunt naar eigen voorkeur natuurlijk meer of minder isolatoren indraaien.

Stap 2: Fietsbanden

De oude fiets-binnenbanden zijn nodig om het net uiteindelijk te bevestigen aan de twee grondpalen. Om de banden te gebruiken is het handig dat het een losse 'slinger' wordt. Je kunt het beste het ventiel er tussenuit knippen, dan kun je de banden gebruiken om om de palen te wikkelen.
Stap 3: Het net bevestigen
Hang het aanhangernet aan de isolatoren aan het raamrek, dubbelgevouwen zoals een envelop. De onderkant van het net is nu dus dicht, en de zijkanten en bovenkant zijn open. Hang de linker- en rechterboven hoek van het net aan de buitenste isolatoren op. Zorg ervoor dat het goed strak zit. Met de fietsbanden is het de bedoeling om bij de grondpalen het net aan de palen vast te binden. Dit doe je door aan beide kanten de fietsband door te zijkanten te rijgen. Hiermee maak je de zijkanten ook meteen dicht. Uiteindelijk staat het net dus strakgespannen tussen grondpalen.

De hooiruif is nu klaar. Het hooi kan je er aan de bovenkant in doen, als je 1 zijde van het net (van de 'envelop') op tilt en van de isolatoren afhaalt. Er ontstaat dan een opening in de 'envelop' en via deze opening kun je er hooi in stoppen. Het voordeel van deze ruif is dat het er niet rommelig uitziet, omdat het niet meer is dan een klein stukje hekwerk met een net ertussen. Om te kunnen voorkomen dat kleine stukjes hooi die uit het net vallen alsnog de grond ingelopen worden, kun je ervoor kiezen om een stukje grond te betegelen rondom de ruif. Met deze hooiruif bespaar je hier zeer veel hooi mee in vergelijking met het op de grond leggen, want er gaat minder hooi verloren. Ook doen paarden er nog eens langer mee, omdat ze het uit het net moeten trekken. Het is dus ook een goed tijdverdrijf.
© 2011 - 2025 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paddock Paradise: Hooi voeren (slow feeders)Paddock Paradise: Hooi voeren (slow feeders)Een Paddock Paradise behoort het paard uit te nodigen om meer te gaan bewegen. De wijze van voeding verstrekken (los op…
Hoe maak je het leven van je paard op stal fijn?Hoe maak je het leven van je paard op stal fijn?Er zijn in Nederland zo ongeveer 130.000 paardeneigenaren. Al deze mensen houden hun paarden op een iets andere manier.…
Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?Paardrijden is een populaire sport. Veel jonge meiden willen op paardrijden of zouden wel een eigen paard of pony willen…

Horse Agility - behendigheid voor paardenHorse Agility is een relatief nieuwe tak van de paardensport. Niet alleen honden zijn behendig en opgewassen tegen versc…
Huismiddeltjes voor een mooi en schoon paard en soepel leerHuismiddeltjes voor een mooi en schoon paard en soepel leerSchrik je ook altijd in de paardenwinkel als je ziet hoe duur alle shampoos, glanssprays, poedertjes en middeltjes zijn?…
Shannach (20 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.