KNHS; de bond voor iedere ruiter
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is één van de grootste sportbonden van Nederland. De bond onderscheidt diverse takken van de paardensport, zoals dressuur, springen, endurance, eventing, voltige, western (reining), mennen en aangespannen sport. Daarnaast richt de KNHS zich tot recreatieve ruiters.
De bond
De KNHS is een fusie van diverse bonden. Na een jaar of vijf onderhandelen, ontstond er in 2002 dan eindelijk een nationale bond. De KNHS is als sportbond aangesloten bij de NOC*NSF en bij de FEI (internationale paardensportbond).
Na de start van de KNHS is de bond snel gegroeid. In 2002 waren er bijna 139.000 leden lid, in 2010 zijn dat er al 212.000. Nog steeds groeit de bond erg snel en komen er dagelijks nieuwe leden bij. Toch is nog lang niet iedere (recreatieve) ruiter lid. Er zijn in Nederland ongeveer 450.000 mensen die regelmatig paardrijden. De meeste hiervan zijn vrouwen onder de twintig. Daarvan rijden de meeste mensen op een manege. Andere ruiters rijden juist in de natuur, omdat zij het fijn vinden om in de natuur te zijn.
De KNHS brengt maandelijks het paardenblad Paard&Sport uit dat leden van de KNHS automatisch thuisgestuurd krijgen. Hierin staan de nieuwste weetjes op het gebied van paardensport. Daarnaast worden hier ook informatieve stukken aangeboden.
Beleid
Het beleid van de KNHS is om zoveel mogelijk paardensporters de mogelijkheid te bieden om de paardensport zo optimaal mogelijk te beoefenen. Hierbij staat uiteraard het welzijn van de paarden en pony’s centraal.
De KNHS biedt ook parttime opleidingen aan. De cursussen zijn voor iedereen die wat meer wil weten over paarden, les wil gaan geven of eerste hulp wil kunnen verlenen bij paarden. Er zijn regelmatig opleidingen en cursussen door het hele land, vaak gegeven door professionals en andere bekenden in de paardensport.
Jeugd
Speciaal voor de jeugd zijn er speciale ‘Bixiewedstrijden’. Dit zijn wedstrijden onder het zadel en aangespannen voor de jongste leden van de KNHS die nog niet mee mogen doen aan de normale wedstrijden. Deze wedstrijden zorgen ervoor dat de overstap naar de ponywedstrijden minder groot wordt en zorgen tevens voor een hoop plezier en vermaak voor de jeugd.
Daarnaast zijn er speciale zomerinstructieweken. Hiervoor moet je lid zijn van de KNHS en beschikken over een (eigen) paard waarmee je deel kunt nemen aan de lessen en clinics. Je slaapt tijdens deze instructieweken op het KNHS-centrum. Er zijn diverse instructieweken voor paarden en pony’s, van dressuur tot samengestelde lessen.
Het KNHS-centrum
De KNHS bezit over een eigen sportcomplex in Ermelo. Hier worden regelmatig wedstrijden, evenementen, clinics, bijscholingen en ruiterkampen georganiseerd voor jong en oud. Ook vinden er regelmatig keuringen en fokdagen plaats van diverse paardenrassen. Jaarlijks zijn er ruim 150.000 bezoekers te vinden op het KNHS-centrum dat maarliefst 15 hectare groot is.
Er zijn drie binnenmaneges. De grootste is de Prins Willem Alexanderhal. Deze is 25x60 meter en voorzien van een Agterberg-bodem. Ook de Koninging Beatrixhal (20x60 meter) is voorzien van een Agterberg-bodem. Daarnaast is er Manege de Siem, een kleine bak van 14x32 meter. Hier worden regelmatig bij grotere evenementen stallen in gebouwd.
Ook zijn er buitenrijbanen. Er zijn drie dressuurbanen van 20x60 meter en één van 22x100 meter. Ze zijn allemaal voorzien van een Agterberg-bodem. Het hoofdterrein is een buitenterrein van 80x80 meter met een tribune. Dit terrein grenst aan een bijterrein van 60x70 meter dat voorzien is van een all-weatherbodem (dat ligt ook in de stadions van vele voetbalclubs).
Voor de eventingruiters is er een crosscountryterrein met vaste hindernissen en een waterbak.
Speciaal voor de kampen en grotere evenementen zijn er negen slaapzalen die in totaal plek bieden aan negentig mensen. Zij kunnen de auto parkeren op de (deels verharde) parkeerplaatsen van 2,5 hectaren groot. Voor de paarden zijn er 77 vaste paardenboxen, een stapmolen en twee paddocks.
Voorheen was er ook een KNHS-centrum in Wanroij. Echter is dit centrum inmiddels niet meer in handen van de KNHS. Nu heet het centrum in Wanroij daarom ook het Hippisch Evenementencentrum Wanroij.