Het Stokstaartje (aardmannetje, meerkat)
Een stokstaartje is een klein roofdiertje dat vooral in het zuiden van Afrika leeft en wordt ook wel aardmannetje genoemd. In het Engels en Afrikaans noem je een stokstaartje een meerkat. In Nederland noemen we een meerkat ook wel een groep apen. Het stokstaartje eet vooral insecten, spinnen, schorpioenen en slakken.
Leefomgeving
Wat is de leefomgeving van een stokstaartje?
De stokstaartjes leven voornamelijk in het zuiden van Afrika op droge vlaktes en leven in groepen van ongeveer 30 dieren. Ze trekken graag in de lege holen van een grondeekhoorn en graven dat dan weer verder uit.
Hun hol wordt schoongemaakt door mestkevers. De mestkevers brengen de uitwerpselen van de stokstaartjes naar buiten en legt daar eitjes in. Als deze eitjes uitkomen is er weer een nieuw schoonmaakteam.
De stokstaartjes zullen nooit een hap nemen van deze meskevers. Niet omdat ze een soort schoonmakers voor hun zijn, maar omdat mestkevers voor stokstaartjes erg giftig zijn. Voor de rest moeten de stokstaartjes hun leefomgeving delen met hagedissen, schorpioenen en uiteraard ook grondeekhoorns.
Stokstaartjes zijn erg alert voor gevaar. Ieder stokstaartje heeft zijn eigen taak. De ene groep gaat op de uitkijk staan en de andere groep gaat op jacht naar voedsel of bewaakt de jongen.
’s Nachts trekt iedereen zich terug voor de kou die elke avond weer terug komt.
Gedrag
Wat is het gedrag van een stokstaartje?
Zoals al bekend was heeft ieder stokstaartje een andere taak. Van bewaker tot babysitter. Als de bewaker ziet dat er gevaar dreigt, fluit of blaft hij. De stokstaartjes gaan dan als een bezetene graven om een stofwolk te creëren. Vaak schrikt dit de vijand af, maar als het echt niet anders kan zal het stokstaartje vechten door middel van spugen en bijten. De grootste vijand van het stokstaartje is de Arend.
De jongen van een stokstaartje
In een stokstaart familie krijgt alleen het alfa vrouwtje de kinderen. Het vrouwtje duwt het mannetje weg en het mannetje moet dan in de nek van het vrouwtje bijten om vervolgens te kunnen paren. Na 11 weken komen er ongeveer 2 tot 5 jonge stokstaartjes uit. Deze jongen zijn nog hellemaal kaal en blind en hebben dus extra bewaking nodig. Ze krijgen melk tot ze ongeveer 3 maanden oud zijn. Dit hoeft niet perse door de moeder te gebeuren. Soms melkt de babysitter het jong. Na twee weken moet het jong al kunnen lopen en na twee maanden gaat hij al wat op een echt stokstaartje met haar lijken. Een stokstaartje kan tussen de 10 en 15 jaar oud worden.
Voedsel
Wat eet een stokstaartje?
Stokstaartjes eten voornamelijk hagedissen en slakken, maar ook een knaagdier of vogels die hun nest op de grond hebben beschouwen ze als hun eten en schorpioen, gifslangen is voor hun ook net alsof het een snoepje voor ons is. Een stokstaartje heeft zo’n snel reactievermogen dat de aanval van een schorpioen of slang zonder moeite ontweken kan worden. Ook plantaardig voedsel word wel door deze roofdiertjes gegeten. Drinken doen stokstaartjes nauwelijks. Ze halen hun vocht uit hun voedsel.
Een stokstaartje wordt ongeveer 25 tot 35 cm groot en weegt ongeveer tussen de 0.5 en 1 kg. Er is geen uiterlijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes en het gehoor van een stokstaartje is even goed als dat van een mens.