Karaktertypen paarden

Karaktertypen paarden Ieder paard is uniek, net als mensen hebben zij een eigen karakter met goede en slechte elementen. Toch zijn er vijf hoofdelementen waarin elk paard ingedeeld kan worden. Als je weet met wat voor type paard, is het gemakkelijker je eigen gedrag en handelen op een manier aan te passen waar het paard zich het beste bij voelt.

De elementen:

  • Aarde
  • Hout
  • Metaal
  • Vuur
  • Water
Elk element heeft specifieke bijbehorende eigenschappen. Het is echter niet zo dat een paard enkel onder één element ingedeeld kan worden.
Je moet het zien als een hoofd element waar de meeste karaktereigenschappen aan toe te schrijven zijn. Overige eigenschappen kunnen aan een ander element toegeschreven worden.

De karaktereigenschappen kunnen veranderen door invloeden van buitenaf. Dit kan in positieve zin, door bijvoorbeeld training, of in negatieve zin, door verkeerde behandeling van het paard of door verkeerde huisvesting.

We zullen nu elk type apart behandelen.

Aarde

Eigenschappen die bij het aardepaard horen zijn vriendelijkheid, betrouwbaarheid en een goede eetlust.
Paarden die het element aarde als hoofdtype hebben doen het graag kalm aan. Ze zijn vaak wat ronder en hebben aanleg om dik te worden.
Het aardetype is het zachtaardigste en betrouwbaarste type. Iedereen kan zich veilig voelen op dit type paard.
Een aardepaard houdt niet van snelheid, springen en is absoluut niet prestatie gericht. Andere negatieve eigenschappen zijn traagheid, luiheid en de grote aandacht voor eten.

Een aardepaard heeft veel over voor zijn baas (en voor eten) maar je moet oppassen dat je hem niet overvraagt. Een aardepaard is een echte doorzetter en voor lange afstanden is hij zeker geschikt.

Hout

Het houttype lijkt onvermoeibaar. Hij gaat graag de strijd aan en is absoluut geen opgever. Het is een erg actief type dat zo de hele dag rond kan rennen. Hij is dynamisch en heeft veel temperament.
In tegenstelling tot het aardetype houdt het houttype juist van snelheid, springen en competitie.

Een houttype ziet er op jonge leeftijd al erg gespierd uit.

Een houttype dat niet goed begrepen of behandeld wordt kan agressief worden. Bovendien neemt hij gemakkelijk de leiding over van een ruiter die niet kundig is.

Het houttype is door zijn impulsieve gedrag gevoelig voor blessuren. Dit type heeft er alles voor over om prestaties te leveren, hij gaat nog liever dood dan dat hij opgeeft. De ruiter moet goed oppassen dat hij het paard niet overvraagt.

Metaal

Het metaalpaard is een no-nonsens type. Hij werkt voor je en maar alle toeters en bellen hoeft hij er niet bij. Het is een simpel paard dat gemakkelijk volgt en eerlijk is, zolang zijn ruiter eerlijk is en hij niet overvraagd wordt. Hij leert ook snel, zolang het niet te moeilijk is.

Een metaaltype gaat stress en moeilijke situaties het liefste uit de weg en zal dus ook nooit een top wedstrijdpaard worden.
Het is gemakkelijk contact te verliezen met dit type paard, hij zal zelf niet om aandacht komen vragen. Het is erg belangrijk om deze aandacht wel te geven anders trekt het paard zich volledig in zichzelf terug.

Vuur

Het vuurpaard is een echte aandachttrekker. Hij is dol op showen en aandacht. Dit is echt een wedstrijdtype, het type paard dat zich graag uitslooft. Het vuurpaard is echt een gezelligheidsdier, hij heeft graag contact met mensen en met andere paarden. Het is het paard dat naar je hinnikt als je de stal binnenkomt.

Het vuurpaard is erg nieuwsgierig, hij wil alles zien, alles meemaken. Een groot concentratievermogen heeft dit type paard dan ook niet.
Het vuurpaard kan schrikkerig of nerveus uit de hoek komen.

Een vuurpaard steelt, zoals al eerder gezegd, graag de show. Hoe harder het applaus en hoe groter de prestatie, hoe leuker hij het vindt!

Water

waterpaarden hebben vaak een erg mooie uitstraling. Het zijn eenlingen die van zichzelf erg teruggetrokken zijn. Deze paarden zijn wantrouwend en houden de omgeving goed in de gaten. Ze willen alleen voor je werken als je ze in hun eigenwaarde laat.

Een sterke ruiter kan dit paard erg nerveus en angstig maken. Ook de spanning van een wedstrijd kan dit paard niet goed aan.
Met dit type moet rustig en geduldig worden omgegaan, dan kan het laten zien wat het kan.
De alfa-merrie in een kudde is vaak een watertype.
© 2010 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vijf elementen in de Chinese astrologieIn de Chinese astrologie wordt gedacht dat alles in het heelal bestaat uit een combinatie van de vijf elementen, waarin…
Paardentype en training: Freestyle/holistische geneeswijzeAls je je paard traint, is het wel zo handig als deze lekker in zijn vel zit, zowel fysiek als mentaal. Vaak heeft 'onge…
Chinese astrologie horoscoop - DierentekenstabelChinese astrologie horoscoop - DierentekenstabelDe Chinese astrologie kent 12 dierenriemtekens en 5 elementen. De 12 maanjaren hebben dierennamen: Rat, Os, Tijger, Haas…
Het Criollo paardHet Criollo paard is niet erg bekend in Nederland. Daarom is er een hoop te vertellen over het dit paardenras. Misschien…

Het Stokstaartje (aardmannetje, meerkat)Het Stokstaartje (aardmannetje, meerkat)Een stokstaartje is een klein roofdiertje dat vooral in het zuiden van Afrika leeft en wordt ook wel aardmannetje genoem…
Het KooikerhondjeHet Kooikerhondje is van oorsprong een nederlands ras die gebruikt werd in de eendenkooi. Het is een ras die nog maar we…
Bronnen en referenties
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.