Help! het paard weigert bij het springen

Help! het paard weigert bij het springen Een veel voorkomend probleem in de paardensport zijn weigeringen bij het springen. Echter zal dit niet zo snel aan het paard liggen maar is het meestal de ruiter of de manier waarop het is aangeleerd. Geef het niet op, als u langzaam maar zeker opnieuw begint met het springen zal het steeds beter gaan. Hierbij de tips om de kans op een weigering te verkleinen.

Gezondheid

Een paard weigert nooit zonder rede. Een rede zou kunnen zijn dat er iets aan het paard mankeert. Wellicht heeft het paard last van zijn rug of pezen, deze worden namelijk erg belast tijdens het springen. Echter kan het ook iets simpel zijn als last van het gebit, ten slotte worden pittige paarden soms best streng tegen gehouden en dan voelen zij die druk op hun bij wijze van spreken 'kiespijn'. Het zou dus kunnen dat de dierenarts de weigeringen op kan lossen.

Uitkomen

Een paard moet met een bepaald aantal galopsprongen aankomen op een hindernis om deze netjes te springen. Is het paard klein dan zal deze een grotere galopsprongen moeten maken of een galopsprong meer moeten maken. Bij een groot paard zo rond de 1,80 zal men de galop iets meer moeten verzamelen tijdens het aanrijden. U kunt zelf ongeveer uitrekenen hoeveel galopsprongen een paard moet maken door uw eigen grote stappen tussen de hindernissen te tellen. U telt dan als u op de hindernis af gaat, komt het paard niet uit dan kan het zijn dat hij hierdoor weigert omdat hij niet op het juiste afzetpunt komt. Ook is het zo dat als u een paard rijdt die zijn voorbenen wat laat hangen u zorgt dat het paard eerder af zet omdat hij wel genoeg omhoog moet komen voor de hindernis.

Te jong

Het kan zijn dat u gewoon wat te snel met het paard gaat. Zorg vooral bij een groen paard dat u niet te snel gaat met het aanleren van het springen. Zorg dat het paard het leuk vind en er niet bang van wordt. Neem de tijd om alles te oefenen en gun het paard de tijd die hij/zij nodig heeft. Voor een jong paard is de hoogte niet belangrijk, maar het beheersen van de techniek en het vertrouwen.

De houding

De houding van de ruiter speelt ook een erg belangrijke rol. Als het paard op de hindernis af sprint blijf dan rustig en diep in het zadel zitten. U houdt wel contact met de teugels, maar gaat niet terug trekken aan de teugels. Op het moment dat u terugtrekt kan het zijn dat het paard uit reflex zal stoppen en niet over de hindernis wilt omdat u hem dat duidelijk maakt. Als u boven de hindernis niet goed mee gaat met beweging van het paard of niet goed neer komt waardoor u met een klap land kan een paard dit mogelijk ook onthouden. Probeer ten alle tijden hoe moeilijk het ook kan zijn door gekke sprongen mee te gaan met het paard, geef het paard de ruimte om de bewegingen af te maken boven de hindernis.

Vertrouwen

Vertrouwen is wel het belangrijkste aspect. Het kan bijvoorbeeld zijn dat:
  • Het paard schrikt van de hindernis
  • De ruiter er eigenlijk geen vertrouwen in heeft
  • Het paard opnieuw vertrouwen moet opbouwen om het weer te leren
Zorg dat een paard vertrouwen heeft en dat u vertrouwen heeft in het paard. Hoe zorgt u daarvoor? Door simpelweg hele lage hindernissen te springen waar het paard nog over zou kunnen lopen. Dit gaat u en het paard na een tijd zo makkelijk af dat u zelf gaat denken dat het wel wat hoger zou kunnen. Als een paard weigert neem dan een stapje terug en zet de hindernis weer wat lager.

Als het komt doordat het paard schrikt van de hindernis wordt dan niet boos, maar rij opnieuw aan, rij wel eventueel wat meer door zodat het paard weet dat u er niet bang van bent, hou het paard goed tussen twee teugels zodat hij niet onverwachts weg kan schieten. Laat het paard voelen dat u niet bang bent. Als u zelf onzeker wordt kijk dan of u eventueel een ruiter kent die niet onzeker is. Als zowel het paard als de ruiter onzeker zijn dan is het moeilijk om uit die cirkel te komen.

Wordt absoluut niet boos, om wat voor rede het paard ook weigert. Het paard was al bang van iets en als u vervolgens boos wordt zal het paard alleen maar banger worden. Rij opnieuw aan en blijf het opnieuw proberen, het moet voor beide een leuke tak van de paardensport blijven.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het paard leren springenSpringen doen paarden niet alleen onder de man, maar ook in het wild. Toch zijn de sprongen die een paard maakt in het w…
Paardensport: de ruiter leren springenPaardensport: de ruiter leren springenOm het springen goed onder de knie te krijgen is er veel oefening nodig. Er komt meer kijken bij het springen dan de mee…
Paardensport: SpringenPaardensport: SpringenDe springsport is een hele bekende en populaire tak van de paardensport. Ruiter en paard springen in een snel tempo over…
Springsport: De stappen van het nemen van een hindernisVoor elke paardenliefhebber is het wel duidelijk wat de springsport inhoud. Er is in boeken en op internet voldoende inf…

De nevelpanter: een gevaarlijke schoonheidDe nevelpanter: een gevaarlijke schoonheidDe Borneose nevelpanter is één van de meest zeldzame katten ter wereld. Deze bijzondere panter staat geheel op zichzelf…
De rat, ongedierte of huisdier?Ratten stammen oorspronkelijk af van de bruine rat. Deze ratten kwamen aan het begin van de 18e eeuw vanuit de Aziatisch…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-05-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.