De amoerpanter, met uitsterven bedreigd!
Panters, tijgers, luipaarden, jagoears, ... het zijn allen katachtigen. De meesten vrij bekend en gekend. De amoerpanter is echter een grote onbekende voor veel mensen en onterecht. Hij moet dringend onder de aandacht gebracht worden want de amoerpanter is met uitsterven bedreigd.
Eigenschappen
Met een lengte tot twee meter en een gewicht tot 90 kilo is hij een stuk kleiner dan de siberische tijger waar hij zijn leefgebied mee deelt. De amoerpanter wordt twaalf tot vijftien jaar oud en het duurt ongeveer drie jaar tot hij de volwassenheid bereikt. Hij kan een prooi van drie keer zijn eigen gewicht in de bossen slepen en haalt een snelheid van 55 km/u. In tegenstelling tot andere katachtigen, verlaat de amoerpanter een boom met de kop naar beneden. De poten van de amoerpanter zijn langer dan die van andere panters om zich zo gemakkelijker door het besneeuwde landschap te kunnen verplaatsen. Hij onderscheidt zich ook van andere panters door zijn uitzonderlijk grote rozetten en zijn lange, bleke wintervacht.
Leefgebied
Het steeds kleinere leefgebeid van de amoerpanter ligt in de Russische kraj Primorski, het noordelijkste leefgebied van alle panters ter wereld. Dit gebied, dat slechts 200km lang op 30 km breed is, in Zuidrusland is vooral bergachtig en 80% van de oppervlakte bestaat uit bos. Er is een grote variëteit aan flora, van bergachtige toendra tot woudsteppen. Ook verschillende dieren maken er hun leefruimte van; de Aziatische zwarte beer, de lynx, wilde zwijnen, het luipaard en natuurlijk de amoerpanter.
De sociale omgeving
Een amoerpanter, is net als alle katachtigen, een dier dat alleen leeft in een goed afgebakend teritorium. Dit teritorium markeren ze zorgvuldig met krabsporen, uitwerpselen en urine. Omdat hun teritorium zo belangrijk is, brengen ze gemiddeld een derde van hun tijd door met het controleren ervan. In dit teritorium gaan ze ook jagen en rusten ze een groot deel van de dag op een boomtak. Om te paren gaan de mannetjes op zoek naar een soortgenoot die krols is, wat ze kunnen merken aan de urinesporen die het wijfje achterlaat.
Paring
In de bronstijd gaat de mannetjes amoerpanter op zoek naar een krols wijfje. Als ze elkaar gevonden hebben, blijven ze gedurende deze tijd samen, tot de jongen geboren worden. Soms blijft de vader nog even in de buurt om voedsel aan te brengen. Als de jongen geboren worden, is dat met de ogen dicht. Pas na negen dagen gaan de ogen open en drie maand later zijn drinken ze geen melk meer. Toch blijven ze twee jaar bij hun moeder die hun alle nodige technieken voor het jagen aanleert. Volledig volwassen zijn amoerpanters pas na drie jaar.
Eten en drinken
Een panter drinkt het liefst dagelijks, maar kan wel tot één maand zonder drinken. Zo ook voor de amoerpanter die in een gebied leeft waar veel stroompjes en watertjes zijn. De prooien van de amoerpanter zijn sikaherten, hazen, zwijnen, reeën en zelfs kleine diertjes zoals vogels en muizen. De panter jaagt ’s nachts, net zoals andere katachtigen en nadert zijn prooi meestal tot op enkele meters en doden ze dan door hun slagader door te bijten of de nek van de prooi te breken. Het zijn bijzonder behendige jagers die omhoog tot drie meter springen en horizontaal tot twee maal hun eigen lengte halen. Eens ze de prooi gevangen en gedood hebben, slepen ze die meestal in een boom om rustig van hun maaltijd te kunnen genieten. Een moeder met jongen durft zich ook aan een kadaver wagen als er verder weinig voedsel in de buurt is.
Met uitsterven bedreigd!
Omdat het gebied van de amoerpanter steeds kleiner wordt door ontbossing en bosbranden, zijn er momenteel maar een 40-tal exemplaren meer. In 2008 telde men slechts zes vrouwtjes, maar wel met welpen of een nest, terwijl dit lang niet genoeg is om de populatie te laten bestaan. Er zouden minstens tussen de 60 en 100 dieren nodig zijn om op langere termijn het voortbestaan te kunnen garanderen. Stropers, jagers en plaatselijke bevolking maken het de panter enorm moeilijk. Zijn huid en botten zijn gewild in de traditionele chineese medicijnwereld, illegale jacht op hun prooidieren zorgt voor een vermindering van hun voeding en het kappen van bossen of het afbranden ervan door plaatselijke dorpelingen zorgen voor een verkleining van het leefgebied. Men heeft gemerkt dat de raszuiverheid van de amoerpanter er sterk op achteruit gaat en dat het DNA van de verschillende dieren veel overeenkomsten begint te vertonen. Dit wijst op inteelt en dit kan leiden tot het steriel worden van nieuwe welpen zodat verdere voortplanting onmogelijk wordt. Er zijn een paar lopende programma’s om de amoerpanter te redden maar het is meer dan dringend. Laat ons hopen dat de hulp voor dit prachtige dier niet te laat komt!
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijgers sterven uitAlle tijgersoorten worden met uitsterven bedreigd. Van de 8 tijgersoorten zijn er al drie uitgestorven. Kunnen we de tij…
De Zwarte PanterDe zwarte panter is een machtig roofdier en is een van de meest agressieve dieren in de wereld. Ook zijn er nogal wat ve…
De Rode Gigantische KrabDe Rode Gigantische Krab, ook wel Rode Koningskrab genoemd, één van de meest prestigieuze voedingsproducten uit de voorm…
Diersoort: de MaraDe Mara lijkt een mix tussen allerlei dieren, maar is verwant aan de Cavia. Deze knaagdierachtige zien we in bijna elke…
Bronnen en referenties