5 manieren om muizen buiten de deur te houden

5 manieren om muizen buiten de deur te houden Ze zijn snel, vreten van alles aan en laten ook nog eens heel wat keuteltjes achter: Muizen! Menig mens is doodsbang voor deze kleine diertjes. Het idee dat ze zo onder of op je bed lopen, doen je haren recht overeind staan. s' Nachts zijn muizen actiever dan overdag. Je kunt ze horen trippelen in de keuken,slaapkamer en tussen plafonds. Vooral rond de wintermaanden zoeken de muizen warme plekken op. En laat dit nou net bij ons in huis zijn. Maar hoe voorkom je nou dat deze kleine harige beestjes je territorium binnen treden?

Berg voedingswaren op

Het is heel belangrijk dat je de muizen niet onbewust naar binnen lokt. Een lokhaas kan alles wat eetbaar is zijn. Zelfs de kleinste kruimels kunnen nog muizen aantrekken, dus berg je voedingswaren zo goed mogelijk op. Meestal is in een kastje opbergen niet genoeg, dus koop bijvoorbeeld sluitende plastic bakken waar je de voeding zorgvuldig in kunt opbergen.

Neem een kat (of hond)

Een kat is natuurlijk één van de beste manieren om de beestjes buiten de deur te houden. Alleen al de geur van de kat schrikt de muis sterk af. Honden zijn in principe geen muizenjagers, maar ook de geur van de hond schrikt af. Andere knaagdieren, zoals konijnen en hamsters, trekken juist muizen aan. Als je nou geen kat of hond in huis hebt, is het soms ook nuttig om enkele plukjes haar van een andere kat in kleine kiertjes en gaatjes te leggen waar de muis uit kan komen.

Schoonmaken

Schoonmaken is essentieel voor het buiten deur houden van muizen. Kruimels en kleine etensresten trekken muizen in groten getale aan. Dus als je bijvoorbeeld in de keuken bezig bent geweest, is het zaak alles zo goed mogelijk schoon te maken. Geurtjes van allesreiniger en andere schoonmaakmiddelen zullen de muizen niet erg aantrekkelijk vinden. Een andere plek waar regelmatig goed moet worden schoongemaakt is de koelkast. Onder koelkast bevindt zich een warm gebied, waar muizen zich graag nestelen. Houd dus goed in de gaten dat het rondom de koelkast schoon blijft.

Sluit de achterdeur

Mocht je een tuin hebben, dan is het wijs om de deur niet lang open te laten staan. Zeker als je een kat hebt, zal deze zijn prooi van buiten naar binnen willen meenemen. In de zomer is het niet heel erg om de achterdeur open te laten staan, aangezien het overlast van muizen aanzienlijk lager ligt dan in de winter. Bij koud trekken muizen het liefst naar warme plekken en dus binnenshuis.

Gif

Schoteltjes met muizengif kunnen de muizen er natuurlijk ook van weerhouden om op bepaalde plekjes te komen. De korreltjes gif werken op basis van anticoagulanta, dat houdt in dat de muizen meerdere keren van het gif moeten nemen voordat ze dood gaan. Bedenk ook: Als je huisdieren hebt, is dit niet mogelijk de korrels te gebruiken, want zij mogen het gif niet binnen krijgen. Het gif is namelijk ook dodelijk voor andere huisdieren. Ook is het gif wat je in de winkel kunt kopen niet altijd de beste oplossing bij een grote muizenplaag. Sommige muizen raken namelijk resistent voor het gif. Bij grote overlast, schakel dan een bestrijding bedrijf in.
© 2018 - 2024 Piendehaan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een muis als huisdierSommige mensen willen graag een muis als huisdier houden. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden?
Vang muizen met pindakaasVang muizen met pindakaasLast van muizen? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ze te bestrijden. Gif gebruiken is een mogelijkheid. Ook k…
Muizen overlast. Wat doet u tegen dit ongedierte in huisMuizen overlast. Wat doet u tegen dit ongedierte in huisMuizen bestrijden. Ongedierte in huis komt in veel varianten voor, waaronder muizen. Wie denkt dat een muizenprobleem al…
Kikkers en muizen: snoepgoedKikkers en muizen: snoepgoedKikkers en muizen is een zoet snoepgoed dat vooral met sinterklaas veel gegeten wordt. Sommige mensen zijn zo verslaafd…
De kalkoen in Nederland is een tamme kalkoenDe kalkoen in Nederland is een tamme kalkoenDe kalkoen is vanuit de Verenigde Staten en Canada ingevoerd in Nederland. De kalkoen is een opvallende verschijning met…
Piendehaan (1 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.