InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > Diersoort: de (californische)zeeleeuw

Diersoort: de (californische)zeeleeuw

De Californische zeeleeuw is de meest voorkomende zeeleeuwsoort. Als u zeeleeuwen in de dierentuin ziet zijn dit ook voornamelijk Californische zeeleeuwen. Ze zijn behoorlijk intelligent en worden dan ook vaak getraind in de dierentuin, De Californische zeeleeuw is één van de meest sierlijke roofdieren die in het water te vinden zijn of in kuddes langs de kust.

Leefgebied

De Californische zeeleeuw leeft langs de kuststreken van Noord-Amerika. Hier bevindt hij zich voornamelijk op rotsen of stranden langs de kust. Dee Californische zeeleeuw spendeert zijn tijd vooral in het water, maar komt ook regelmatig op het land.

Uiterlijk

Een mannetje (ook wel stier genoemd) kan een lengte van 2,40 bereiken en een lichaamsgewicht van wel 340kg. Een vrouwtje is een stuk kleiner zo tussen de 1,50 en 2 meter. Zij komt in de meeste gevallen niet boven een lichaamsgewicht van 100 kg. De stieren hebben een soort manen in zijn nek en een verder ontwikkeld schedel. De kleur van de vacht is in de zon is rood tot geel. Als de zeeleeuw uit het water komt of in het water is lijkt de vacht echter bruin tot zwart. Ook zijn tanden waarvan hij er 36 heeft zijn zwart van kleur. Zeeleeuwen kunnen hun eigen temperatuur regelen. Dit doen ze door middel van hun vinnen. Hun bloedvaten kunnen ze vernauwen of verwijden om het warmer of kouder te krijgen. Zijn dikke vetlaag helpt hem warm te houden zowel op het land als in het water.

Voortbeweging

De zeeleeuw heeft 2 voorvinnen en twee achtervinnen. Bij het voortbewegen op het land gebruikt hij zijn voorvinnen en zijn achtervinnen. Dankzij zijn achtervinnen kan hij zich vrij snel over het land bewegen, hij kan hiermee een soort sprongen maken. In het water gebruikt hij alleen zijn voorvinnen, deze beweegt hij tegelijk. In het water kan de Californische zeeleeuw een snelheid halen van zo'n 40km.

Leefwijze

De zeeleeuw is een sociaal dier dat in kuddes leeft. Deze kuddes bestaan soms uit meer dan 100 zeeleeuwen. De zeeleeuw is zowel op de dag als s'nachts actief. De meeste tijd van de dag brengen zeeleeuwen door met rusten en jagen. De kudde heeft een bepaald territorium wat ook in het water doorgaat. Bij bedreiging vlucht de hele kudde tegelijk het water in.

Voedsel

Om zijn vetlaag te behouden zoals nodig om te temperatuur te overzien heeft een zeeleeuw zo'n 14 procent van zijn eigen lichaamsgewicht aan voedsel nodig per dag. Voor de jacht gebruikt hij voornamelijk zijn snorharen en ogen. Onderwater kan een zeeleeuw namelijk beter zien dan bovenwater doordat de zeeleeuwen astigmatisch zijn en het water dezelfde brekingsfactor heeft als zijn hoornvlies. Een zeeleeuw eet eigenlijk alle kleine zeedieren die hij tegenkomt van vis tot kreeftachtigen. Een zeeleeuw kan maximaal 15 minuten onder water blijven. Hierbij worden zijn oren en neus gesloten dus het boven water komen is noodzakelijk om adem te kunnen halen.

Voortplanting

De vrouwtjes zijn geslachtsrijp met 4 jaar. De mannen ook maar zij zullen moeten wachten met paren tot ze sterk genoeg zijn. De mannen zijn in de paartijd erg agressief. Ze hebben elk hun eigen territorium die zij verdedigen. Het verdedigen doen ze door met hun kop te schudden, lawaai te maken en eventueel te vechten. De mannetjes proberen zoveel mogelijk vrouwtjes om zich heen te verzamelen. Echter kennen vrouwtjes geen territorium en de mannen zullen geen moeite doen hun vrouwen bij elkaar te houden. Gemiddeld heeft een zeeleeuw zo'n 14 vrouwtjes om zich heen tijdens de paartijd die loopt van mei tot augustus. In juli is de territorium verdediging het ergst, mannen eten dan soms dagen niet om hun plek te verdedigen.

Als het vrouwtje het voortplantingsgebied opzoekt is zij nog drachtig van het vorige jaar. Zij zoekt deze plaats meestal een dag voor de worp op. Twee weken na de worp is het vrouwtje weer bronstig en laat dit merken door tegen het mannetje aan te gaan liggen. De paring duurt meestal meer dan een uur, hierin zitten wel pauzes. De voortplanting kan zowel in het water als op het land plaats vinden.

De geboorte

Na ongeveer 11 maanden zal het vrouwtje een jong werpen. Het kan voorkomen dat ze een tweeling krijgt, maar dit gebeurd heel zelden. Al gauw maakt het jong geluiden en de moeder zal meedoen. Dit doen ze om elkaar later te kunnen herkennen. De beste manier van herkennen is de geur van elkaar, een moeder zal hierdoor nooit het verkeerde jong bij zich hebben. De moeder zal 3 tot 8 dagen dichtbij haar jong blijven. Dan bouwt ze het af door steeds wat langer weg te blijven. Na zo'n 3 weken vormen de jonge zeeleeuwen al eigen groepen.

Trainen

De Californische zeeleeuw is behoorlijk intelligent en beschikt over een goed geheugen. De zeeleeuwen in dierentuinen worden vaak getraind. Zo blijft het leven van de Californische zeeleeuw in gevangenschap toch afwisselend. De zeeleeuw werkt graag voor een lekker visje. De trainingen zijn ook handig voor als de dierenarts langs moet komen, de zeeleeuwen gewogen moeten worde of voor als de zeeleeuwen een keer vervoerd moeten worden.
© 2009 - 2019 Bembi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marineland, Antibes – Le must de la Côte d’AzurMarineland is een groot themapark/dolfinarium in de Antibes aan de Côte d’Azur in Frankrijk. Je kan er onder andere orka…
Zoo de la PalmyreZoo de la Palmyre is een dierentuin in de Charente-Maritime in Frankrijk. De zoo is zo’n 18 hectare groot en je kan er m…
De hartmannzebraDe hartmannzebraDe hartmannzebra is een zebra die graag leeft in een bergachtige omgeving. De merrie's leven in kleine groepen terwijl d…
Zoogdieren: roofdieren in zeeZoogdieren: roofdieren in zeeEén van de ordes binnen de zoogdieren is die van de roofdieren. Dit is een diverse groep waartoe een groot aantal versch…
De prachtige ThomsongazelleDe prachtige ThomsongazelleDe Thomsongazelle is een van de bekendste gazelles en leeft in de grasvlakten en savannes van Afrika. Maar wat eten ze?…

Reageer op het artikel "Diersoort: de (californische)zeeleeuw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bembi
Laatste update: 19-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Schrijf mee!