Huisvesting paarden: de hit-actiefstal
De meeste mensen kennen alleen de huisvesting voor paarden als een gewone stal of buiten op het weiland. Een huisvesting als in een hit-actiefstal is nog niet zoveel over bekend. Toch begint het steeds populairder te worden, vooral in Duitsland hebben de meest luxe stallen vaak een hit-actiefstal. Door uw paard in een hit-actiefstal te huisvestigen leeft hij veel natuurlijker. In dit artikel kunt u lezen waarom.
Wat is een hit-actiefstal?
Een hit-actief stal is een huisvesting voor paarden waarin geprobeerd word de natuur zoveel mogelijk na te bootsen. Een hit-actiefstal valt op verschillende manieren in te delen. In de meeste hit-actiefstallen is er een soort grote paddock met een stukje verharde grond, voerstations,schuilstal en gewenningsboxen. De paarden staan daar dus meest van de tijd dag en nacht buiten in een kudde. De paddock heeft een speciale bodem waardoor de paarden niet op modder komen te staan en het water heeft een speciaal systeem zodat het niet kan bevriezen in de winter.
Waarom kiezen voor een hit-actiefstal?
De paarden zijn van nature:
- kudde dieren
- waakdieren
- rendieren
- weer bestendig
- continu aan het eten
Met al deze dingen wordt er rekening gehouden in een hit-actiefstal. De paarden worden in een kudde buiten gehouden. Doordat de paarden in een kudde leven kunnen ze waken over elkaar. Ze hebben de ruimte om te rennen en te spelen zoals paarden in de natuur doen. De paarden kunnen op verschillende momenten van de dag eten halen.
Het voersysteem
De paarden in een hit-actiefstal krijgen een chip. Deze kan onder de huid geplaatst worden of aan een halsband bevestigd worden. Via een computer kan er nu ingesteld worden hoeveel biks en kuil het paard per dag mag hebben. De hoeveelheid word over een dag verdeeld. Er zijn verschillende voerstations met poortjes. Als een voerstation niet bezet is door een ander paard staat het slagboompje open en kan het paard het voerstation inlopen. Voor de voerbak zit een schuif die naar beneden is als hij nog eten mag hebben. De chip word automatisch gelezen en de juiste hoeveelheid voer valt naar beneden. Het voer dat hij per dag mag hebben wordt verdeeld in zo'n 20 porties. Als het paard een beetje voer op heeft gaat het schuifje dicht waardoor het paard vanzelf door heeft dat het geen nut heeft om in dat voerstation te blijven wachten. Het paard loopt er via een ander deurtje weer uit en zo kan de volgende er in. Op deze manier krijgt het paard voldoende eten, kunt u bijhouden of hij voldoende voer heeft binnen gekregen en zo kan het paard in principe de hele dag eten zoals hij in de natuur ook doet alleen steeds een klein beetje.
Gewenningsboxen
Aangezien paarden kuddedieren zijn word er een rangorde bepaald. Als een kudde gevormd is kan het even lastig zijn een nieuw paard in de groep te zetten. Hiervoor zijn er de gewenningsboxen. De paarden staan wel in het hit-actief gedeelte, maar met een eigen omheining. Zo kunnen de paarden al kennis maken, maar elkaar niet zo makkelijk verwonden waardoor ze elkaar kunnen accepteren voor hij/zij erin gaat zonder dat de randorde uitgevochten hoeft te worden.
Problemen met de rangorde
In principe kunnen er geen problemen ontstaan als de kudde eenmaal gevormd is. Uiteraard kan er wel eens uitgehaald worden als een paard in hogere rang zijn zin wilt krijgen, maar dit komt niet vaak voor omdat de lagere in rang respect hebben voor de hogere. Aangezien er meerdere voerstations zijn kan het hoogste paard in rang de andere ook moeilijk overal wegjagen.
Kosten
Een hit-actiefstal is vaak iets duurder dan een gewone pensionstal. Dit omdat het computersysteem uiteraard aardig wat kosten met zich meebrengt. De hit-actiefstal moet ook met de hand worden uitgemest wat ook wat werk oplevert. De eerste hit-actiefstal was gevestigd in Arnhem op stal Mansoer. Inmiddels zijn er al aardig wat actiefstallen geplaatst en begint het steeds meer op te komen. Veel mensen vinden het de kosten wel waard omdat ze weten dat het voor minder bijna niet te bekostigen is voor de eigenaren en omdat het een positief effect kan hebben op het paard.