De traditionele paardenkeuringen: Fjorden

De traditionele paardenkeuringen vinden plaats op 11 november tijdens de 2 daagse land- en tuinbouwdagen te Sint-Lievens-Houtem. Er worden die dag 7 raspaarden gekeurd door een jury bestaande uit afgevaardigden van elk stamboek. Belgische Warmbloedpaarden, Belgische Trekpaarden, Fjorden, Haflingers, Welshpony’s, Shetlandpony’s en Irish Cobs passeren de revue. In dit artikel word de fjord verder besproken.

Geschiedenis

De Fjord is afkomstig uit Noorwegen en dankt zijn naam aan de fjorden; diepe inhammen in de Noorse kust. Ze worden tot de oudste en zuiverste paardenrassen van Europa gerekend. Over hun afkomst is niet zoveel geweten. Er wordt vermoed dat ze als wilde paarden in Zweden en Denemarken leefden en zo in Noorwegen zijn gekomen. Rond 1200 V.C. werden deze wilde paarden getemd. Ze bleven lange tijd voornamelijk in het westen van Noorwegen. Ze werden vooral gebruikt in de bosbouw en als vervoersmiddel van mensen en goederen. Vanaf 1600 verspreiden ze zich over heel Noorwegen maar er werd maar een stamboek opgericht in 1857.

Pas na de 2de wereldoorlog heeft de fjord zich over andere landen verspreid waaronder Duitsland, Polen, Zweden , Israel , Canada, Australie, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika. Ze werden vooral ingezet op kleinere landbouwbedrijven.
Nu is de Fjord vooral een recreatiepaard dat geschikt is voor verschillende takken van de paardensport. Door zijn zachte en stabiele karakter zijn ze ook heel geschikt voor beginnende ruiters.

Een leuk weetje: De vikingen zijn begonnen met het kortknippen van de manen van fjorden zodat ze rechtop staan. De lichtgekleurde manen aan de zijkant worden daabij korter geknipt dan de zwarte manen in het midden. Deze traditie word nu nog altijd gevolgd.

Kleuren

Een Fjord heeft donkere haren in het midden van de maantop. Deze donkere streep loopt door in het midden van de manen tussen de lichtere zijmanen en dan verder over de schoft, de rug, de lendenen en het kruis tot in de aanzet van de staart en in de staart zelf. De donkere streep van de schoft tot in de staart noemt men de aalstreep. Fjorden hebben ook vaak een meelsnuit. Ze hebben zebrastrepen op de benen rond de gewrichten. Soms hebben ze ook zebrastrepen op de schouders maar dit is zeldzaam.

Er zijn 5 kleuren die door de stamboek herkend worden als de echte kleuren van de Fjord.
  • Brunblakk: vaalbruin, isabel of de wildkleur. Dit is de meest voorkomende kleur. Het lichaam varieert van roomkleurig tot bijna bruin. De donkere haarstreep is zwart of donkerbruin. De zijkanten van de manen zijn wit.
  • Rødblakk: vaalrood. Het lichaam is licht roodgeelachtig en komt in verschillende schakeringen voor. De donkere haarstreep is rood of roodbruinachtig en steeds donkerder dan de lichaamskleur maar nooit zwart. De manen en staart zijn heel licht of geelachtig.
  • Gråblakk: grijs. Het lichaam varieert van licht zilvergrijs tot donker leikleurig grijs. De donkere haarstreep is zwart of zeker donkerder dan de lichaamskleur. Bij donker grijze dieren kan de manen en staart heel donker zijn. De voorlok en de streek rond de neus is donkerder dan bij de vaalbruine of vaalrode paarden.
  • Ulsblakk: verdund vaalbruin. Dit is een variëteit op het vaalbruin. De blekere kleur wordt veroorzaakt door een verblekingsfactor die de productie van haarkleur vermindert. Het lichaam varieert van bijna wit tot geelachtig wit. De donkere haarstreep is zwart. De manen en staart zijn lichter van kleur dan het lichaam.
  • Gullblakk: verdund vaalrood. Dit is een variëteit op het vaalrood die door dezelfde verblekingsfactor ontstaat dan bij het verdund vaalbruin. Het is de zeldzaamste kleur bij Fjorden. Het lichaam is geelachtig wit. De donkere haarstreep is ook geelachtig maar donkerder dan de lichaamskleur. Soms zijn de manen en de staart volledig wit. De aalstreep is dan niet te onderscheiden.

Karakter

Fjorden hebben een rustig en lief karakter.Ze zijn kalm en stabiel maar ook werkwillig en nieuwsgierig. Door hun zacht temperament zijn ze ideaal als familiedier en als rijdier voor beginnende ruiters.

Voeding

Fjorden zijn een zeer sober ras. Ze blijven dus met een minimum aan zorgen in conditie. Indien ze op een weide staan en ze moeten niet werken is bijvoederen enkel nodig in de lente. Ze krijgen dan best hooi bijgevoederd om hoefbevangenheid te voorkomen. Indien ze werk verrichten moet krachtvoer worden bijgegeven.
© 2009 - 2024 Kitana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het FjordenpaardHet FjordenpaardHet Fjordenpaard. Een krachtig, robuust, maar toch niet al te groot paard. Met deze paarden word vooral recreatief gered…
Paardenras: het fjordenpaardHet Fjordenpaarden is vernoemd naar de 'Fjorden'. Dit zijn de inhammen in de rotsachtige Noorse kust. De Fjord is qua st…
Ponykamp met FjordenPonykamp met FjordenEen ponykamp waar je de gehele vakantie omringt wordt door Fjorden. Wanneer de Fjord je lievelingspaardenras is, klinkt…
Een leuk ponykamp kiezenEen leuk ponykamp kiezenWanneer je van paarden en pony's houdt en graag ook je vakantie doorbrengt met je lievelingsdier is een ponykamp misschi…

Huisvesting paarden: de hit-actiefstalDe meeste mensen kennen alleen de huisvesting voor paarden als een gewone stal of buiten op het weiland. Een huisvesting…
Diersoort: WalrusDiersoort: WalrusWalrussen zijn onderverdeeld in 3 soorten namelijk de: Atlantische, Laptewseewalrus en de Pacifische. De soorten walruss…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia (07/01/2009),[WWW].Wikipedia,http://nl.wikipedia.org/wiki/Fjord_(paard),geraadpleegd[02/2009] Rudy,Nanny (Z.D.),[WWW].ponynet,http://www.ponynet.nl/kk_300007.html,geraadpleegd[02/2009] Belgisch fjordenpaardenstamboek (Z.D.),[WWW].Het Belgisch fjordenpaardenstamboek,http://www.fjordstudbook.be/Ned/Index.html,geraadpleegd[02/2009] Vereniging Eigen Paard (1996),[WWW]. Vereniging Eigen Paard, http://www.eigenpaard.nl/het+fjordenpaard.aspx,geraadpleegd[04/2009]
Kitana (11 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.