Algemene informatie over de pad

Algemene informatie over de padPadden kunnen een leeftijd bereiken van wel 36 jaar. Zodra de padden in maart ontwaken uit hun winterslaap vertrekken ze naar een andere plaats om voort te kunnen planten. Hierbij steken ze vaak wegen over waardoor weinig padden het overleven. De gewone pad (bufo bufo) komt het vaakst voor in Nederland. In dit artikel leest u meer over de pad.

Het uiterlijk van de meest voorkomende pad

De meestvoorkomende pad in Nederland is de gewone pad (bufo bufo). Deze kunnen wel 13 centimeter groot worden. Ze zijn vaak te vinden in het bos of op de akker. Net als alle padden verliest ook deze zijn vel. De buitenste laag laat los en wordt met de poten verder afgestroopt. De stukjes huid eet de pad meestal zelf op. Padden komen voornamelijk voor in camouflagekleuren. Hun lichaam is gedrongen en de vrouwtjes zijn meestal (behalve tijdens de paartijd) groter dan de mannetjes.

De woonplaats van de pad

In principe zijn padden nachtdieren/schemerdieren, maar als het somber en vochtig weer is kunt u ze ook op de dag nog wel eens tegenkomen. Padden leven graag in donkere vochtige plekken zoals in een boomstam of onder bladeren. Padden hebben vaak één vaste verblijfplaats waar ze hun hele leven zullen blijven terugkomen. In de winter vindt u de kikker in diepere of betere beschutte plekken waar de pad zijn winterslaap houdt.

Voedsel

Padden eten insecten zoals:
  • wormen
  • spinnen
  • alle andere insecten

Hij vangt de insecten met zijn tong die normaal opgerold in zijn bek zit. Hij kan hiermee de prooi razendsnel naar zich toetrekken en duwt vervolgens zijn maaltijd in één keer naar binnen met behulp van zijn poot.

Europese padden giftig?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de Europese padden niet giftig voor de mens. Uit hun ruwe huid die overdekt is met wratten (parotoïden) kan wel een licht brandende vloeistof komen als hij zich bedreigd voelt, maar dit werkt alleen als het in aanraking komt met slijmvliezen. Als een hond een pad bijt zal de hond wel een tijd een branderig gevoel hebben en door de vieze smaak gaan schuimbekken. Honden die zwakker zijn of veel van het vloeistof binnen hebben gekregen kunnen het best gecontroleerd worden door een dierenarts. Was dus altijd goed uw handen als u een pad heeft opgepakt.

Voortplanting

De voortplantingstijd is de enige periode waarbij de pad daadwerkelijk bij het water te vinden is. Tussen februari en april trekken de padden dan ook massaal richting het water. Dit wordt ook wel de paddentrek genoemd. Het wijfje kan twee snoeren leggen met elk 1200 tot 6000 eieren. Samen met het mannetje bevestigt ze deze snoeren aan waterplanten. Na 12 dagen komen de eitjes uit. Ze leven rond de 80 dagen als zwarte dikkoppen en halen adem door middel van kieuwen. Daarna ontwikkelt hij zich en wordt langzaam een pad. Padden zijn dus zoals u kunt lezen amfibieën. Ze krijgen naar mate ze ouder worden longen in plaats van kieuwen.

Ademhaling

Padden ademen niet zoals zoogdieren doen. Sommige padden kunnen namelijk hun longen niet uitzetten en samentrekken. Om toch te ademen sluit de pad zijn bek en vult de mondholte door de neus met lucht. Daaraan sluit hij zijn neus en perst de lucht naar achteren de longen in.
© 2009 - 2025 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties