Rashond: Komondor, leuke herder met dreads

Rashond: Komondor, leuke herder met dreads De komondor is een herdershond, maar is qua uiterlijk duidelijk anders dan de meeste herdershonden. Deze Hongaarse herdershond, zoals de komondor ook wel wordt genoemd, is een waakhond voor de kudde en het erf. Daarnaast is het ook een grote gezelschapshond. Een hond die herkenbaar is aan zijn ivoorkleurige dreads. Wat is het precies voor ras en wat zijn de raskenmerken van de komondor?

Komondor, de oorsprong

De komondor, een herdersoort, is afkomstig uit Hongarije. Hij wordt ook wel Hungarian sheepdog genoemd. Het ras gaat in ieder geval terug tot halverwege de 16de eeuw. Uit sommige geschriften is te herleiden dat de Cumans, nomaden die vanuit het oosten het land in kwamen, deze honden al in de 12de en 13de eeuw meebrachten toen ze zich definitief in Hongarije vestigden.

Van oudsher wordt deze hond al gebruikt als beschermer en bewaker van de kudde en het erf. Hoewel de hond anno 2020 veel meer als gezelschapshond ingezet wordt, is het nog steeds een uitstekende bewaker. Een typische werkhond die graag voor de baas bezig is. Maar het meest kenmerkende aan deze hond is zijn vacht, de lange ivoorkleurige dreads.

Bron: Whartonds / Pharaoh Hound, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Whartonds / Pharaoh Hound, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Uiterlijke kenmerken

Bouw

De komondor is groot, gespierd en heeft een robuuste bouw. Deze hond heeft verhoudingsgewijs lange poten en het achterste gedeelte van het lijf is relatief klein. Zoals bij alle hondenrassen is de reu net iets groter en zwaarder dan de teef, te weten:
  • De reu heeft een schofthoogte tussen de 70 ten 80 centimeter. Hij weegt tussen de 50 en 60 kilogram.
  • De teef heeft een schofthoogte tussen de 65 en 70 centimeter. Zij weegt tussen de 40 en 50 kilogram.

Kop

De komondor heeft een grote kop met middelgrote hangende oren. De ogen zijn altijd donkerbruin van kleur. Overigens zijn zowel de oren als de ogen nauwelijks zichtbaar door het enorme aantal dreads die ook op de kop zitten. Volgens de geregistreerde raskenmerken moeten deze dreads bij een volwassen dier minimaal 10 centimeter lang zijn. Het feit dat de ogen en oren nauwelijks of niet zichtbaar zijn, doet overigens niets af aan de functie. De komondor hoort en ziet prima.

Deze hond heeft een flinke snuit/neus en de stop van de neus is altijd zwart. Dit geldt ook voor de lippen van de hond. Verder heeft de komondor een stevig schaargebit.

Vacht

Als pup wordt deze hond met een korte, zachte en vooral wollige ivoorkleurige vacht geboren. Vanaf ongeveer 12 maanden beginnen de dreads zich te vormen. De dreads zijn eigenlijk de vervilte haren, een samenstelling van lange dekharen en fijne wolharen. De dreads op het lijf moeten volgens de geregistreerde raskenmerken minimaal 15 centimeter lang zijn. De hond heeft geen last van de dreads. De dreads houden de komondor tijdens de koude wintermaanden warm. Qua kleur valt er weinig te kiezen, de komondor is er alleen in ivoorkleur.

Staart

Deze hond heeft een lage aanzet van de staart en er zit een lichte opwaartse krul in. Ook de staart is voorzien van dreads. Door de lage aanzet van de staart lijkt de hond, van de zijkant bekeken, langer dan hij daadwerkelijk is.

Karakter

De komondor is een zelfstandige hond. Zijn karakter is zachtaardig te noemen en hij is in zijn gedrag uitermate evenwichtig. Hij is ook enigszins terughoudend, maar met een goede focus op zijn doel (van oudsher de kudde of het erf). Deze hond is waaks en moedig; hij onderneemt zelfstandig actie als er iets aan de hand lijkt te zijn. De hond heeft baat bij zeer consequent en rustig optreden van de baas. Niet schreeuwen of aan de riem trekken. Een puppycursus waar een goede basis tussen baas en hond wordt gevormd, is aan te bevelen.

Bij een goede socialisatie doet deze hond het ook prima in de gezinssituatie, zowel met (jonge) kinderen als andere huisdieren gaat de hond prima samen. Deze hond kan heel aanhankelijk zijn en wil graag bij je zitten. Iets dat met de afmeting van deze hond niet altijd handig is, het is immers niet bepaald een ‘schoothondje’.

De hond accepteert een vreemde in de directe omgeving niet zomaar. Het is belangrijk dat je de hond eerst introduceert, want bijvoorbeeld het stoeien van vreemde mensen met leden van het gezin kan door de hond anders verkeerd geïnterpreteerd worden. Introductie kan op verschillende manieren, maar door als baas de hond en de vreemde zelf bij elkaar te brengen en aan te geven dat het goed is, kan je de hond geruststellen. Laat de hond aan de persoon snuffelen. Je zult aan de hond merken dat deze rustig wordt, er is op dat moment immers geen dreiging meer.

Voor iedere hond, maar zeker ook voor deze komondor, is socialisatie vanaf jonge leeftijd erg belangrijk. Daar begint een goede fokker al mee als de pups nog in het nest bij de moeder zitten.

Bron: Kari ja Leena, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Kari ja Leena, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gezondheidsaspecten en verzorging

Verzorging vacht

Deze hond heeft dreads en het kenmerk van de verzorging van dreads is, dat je er vooral niets aan moet doen. Je moet hooguit, als de pup richting volwassen hond gaat en de dreads zich beginnen te vormen, de koorden (dit zijn de losse dreads) controleren en zo nodig scheiden. Zo vormt zich langzaam maar zeker de vacht met de lange dreads. De fokker waar je de pup koopt, kan je voordoen hoe je de koorden kunt scheiden zonder de hond pijn te doen.

Ivoorkleur is een lichte kleur en die kan snel vies worden en soms vaal. De vacht kan ook gaan stinken. Je mag de huid en de dreads met een zachte hondenshampoo wassen, spoel de shampoo daarbij goed uit. Realiseer je ook dat het erg lang duurt voordat een dergelijke vacht goed droog is.

De dreads voor de ogen zijn geen obstakel voor de hond om goed zicht te hebben, maar als eigenaar kan je er alsnog voor kiezen de dreads boven de ogen op te binden. Zo ontstaat er een staartje van losse dreads boven op de kop. Het is in deze meer een kwestie van wat je mooi of niet mooi vindt, dan noodzaak om de hond goed zicht te bieden.

Conditie onderhouden

Deze hond zit vrij laag in zijn energieniveau, maar wat beweging heeft deze hond natuurlijk wel nodig. Zo'n tweemaal per dag een stevige wandeling met de hond maken is aan te bevelen.

Verder heeft deze hond ook voldoende bewegingsruimte nodig in de directe leefomgeving. Dat kan toegang zijn tot een flinke tuin. Woon je in een buitengebied, dan kan een veldje bij het huis handig zijn om de hond zo nu en dan in los te laten. De komondor is graag buiten, zeker als de baas / het gezin ook buiten is. Is de baas binnen, dan is het voor de hond het beste als deze zelf weer naar binnen kan gaan wanneer hij wil. Een hondenluik in de deur is een prima oplossing om de hond die bewegingsvrijheid te bieden.

Gezondheidsaspecten

De komondor is geen doorgefokte hond, dus echte genetische afwijkingen kent dit ras niet. Wel hebben herdersoorten iets meer kans op heupdysplasie. Verder kan deze hond in de loop der jaren enige huidproblemen krijgen vanwege de dreads. Dit valt niet altijd direct op. Bekijk de huid van de hond daarom met enige regelmaat. Door wat dreads opzij te schuiven, vallen afwijkingen qua kleur of schilfering van de huid op. Neem indien je iets afwijkends ziet contact op met je dierenarts.

Het nut van registratie

In 1937 werd deze hond voor het eerst geregistreerd door de AKC (American Kennel Club). Een dergelijke registratie geeft de belangrijkste informatie weer over waar de hond vandaan komt. Vader, moeder, geboortedatum etc. Het AKC stelt specifieke eisen waar een nest (van welk ras dan ook) aan moet voldoen. Denk hierbij aan de kleur van de ogen, de vacht, de afmetingen en stop van de neus, maar ook het gewicht, het type vacht etc.

Tot slot

De dreads maken het uiterlijk van deze hond op zijn minst opmerkelijk. Qua karakter is het een leuke evenwichtige en rustige hond die én bewaker van de kudde en de directe leefomgeving is én ook een leuke gezelschapshond is. Een hond die graag bij je komt zitten. Een leuke aanwinst voor het gezin en eventuele andere huisdieren.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Hondenrassen: Catalaanse HerdershondHondenrassen: Catalaanse HerdershondDe Catalaanse Herdershond komt oorspronkelijk uit de regio Catalonië in Spanje. Het is een herdershond om de kudde te ho…
Hondenrassen: BergamascoHondenrassen: BergamascoDeze grote ietwat woest uitziende hond behoort tot de herdersoorten. Door de dikke lange veelal vervilte vacht en die ie…

Falabella – een zeer klein paardenrasFalabella – een zeer klein paardenrasFalabella’s zijn heel klein. Onwaarschijnlijk klein. Voor velen bieden ze een schattige aanblik. Ze zouden er het liefst…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.