De Japanse spinkrab, de grootste krab ter wereld
De Japanse spinkrab is de grootste krabsoort op aarde. Deze krabsoort kan ouder worden dan alle andere krabsoorten. Hij heeft enorme tentakels met sterke scharen. Dit schaaldier heeft ondanks zijn enorme omvang natuurlijke vijanden. Hij heeft echter een speciale manier gevonden om zichzelf te kunnen camoufleren. Hoe oud kan de Japanse spinkrab worden? Kan deze krabsoort met zijn grote scharen gevaarlijk zijn voor mensen?
De Japanse spinkrab
Leefomgeving
De Japanse spinkrab staat ook wel bekend als de 'Japanse reuzenkrab' of 'Japanese spider crab'. Hij komt voornamelijk in de diepte van de oceaan voor. Tijdens het paringsseizoen zijn zij op een diepte van 'slechts' 50 meter te vinden. waar uiteindelijk de larven worden uitgebroed. Ze komen grotendeels nabij de Japanse eilanden Konshu en Kyushu voor, hier bevinden zij zich aan de Pacifische zijde (aan de kant van de Grote Oceaan). De grotere varianten zijn meestal op diepere plaatsen te vinden dan kleinere exemplaren.
De Japanse spinkrab is een schaaldier met enorme poten. Hij kan (inclusief poten) meer dan 3,50 meter lang worden en is hierdoor de grootste krabsoort ter wereld. Deze exemplaren hebben een gewicht van ongeveer 20 kilogram. In verhouding hebben zij echter een zeer kleine torso. Hun torso kan namelijk een lengte van slechts 45 centimeter bereiken. De soorten die door vissers gevangen worden hebben meestal een kleiner formaat.
De Japanse spinkrab wordt steeds groter
Ze groeien gedurende hun gehele leven en kunnen meer dan 100 jaar oud worden. Dit is vele malen ouder dan de meeste krabsoorten. Tijdens hun leven verliezen zij meerdere malen hun schaal en groeit er een schaal terug die net wat groter is.
Dieet
De krabben eten onder andere zeewier, algen, ongewervelden (die zich langzaam voortbewegen) en weekdieren. Hiernaast zijn het aaseters en eten zij vooral de lichamen van dode zeedieren die zij toevallig op hun pad tegenkomen. Het liefst jagen deze dieren niet.
Voortplanting
Het paringsseizoen is tussen januari en maart. Deze ongewervelde diersoort heeft een bijzondere manier van voortplanten. De mannetjes plaatsen namelijk de zaadcellen in de buik van het vrouwtje door middel van hun eerste twee poten. De vrouwtjes kunnen in totaal 1,5 miljoen eieren leggen. Deze eitjes hebben een diameter van minder dan 1 millimeter.
Larven
Wanneer de eitjes na 10 dagen uitkomen worden de larven aan hun lot overgelaten. Deze larven drijven op het water en hebben een lage overlevingskans. Zij zijn zeer klein en lijken in dit stadium nog meer op larven dan op krabben. De zeediertjes zijn pas na enkele maanden volledig volwassen en beginnen dan pas langzaam de gedaante van een krab aan te nemen.
Natuurlijke vijanden
Ondanks dat de spinkrab gigantisch is, moet hij uitkijken voor eventuele roofdieren. Zij kunnen namelijk aangevallen worden door onder andere octopussen. Ondanks zijn grote omvang heeft de spinkrab het vermogen om zichzelf te camoufleren. Hiervoor wordt er materiaal gebruikt dat zich op de zeebodem bevindt. Zij gebruiken hiervoor onder andere zeewier en verschillende sponzen die zij op hun rug verzamelen. Hun schaal heeft een grove structuur en bevat meerdere vlekken wat bevorderlijk is voor de camouflage. Wanneer deze krab zich in een gat op de zeebodem bevindt lijkt hij een onderdeel te zijn van de zeebodem.
Poten
Zijn dunne (maar gespierde) poten kunnen zeer veel schade aanrichten. Japanse spinkrabben kunnen hun poten zeer snel en effectief gebruiken, ondanks dat zij meestal niet actief jagen. Hun scharen gebruiken zij om onder andere mosselen open te krijgen. Duikers dienen zeer voorzichtig met deze schaaldieren om te gaan omdat deze krabben mensen dodelijk kunnen verwonden. Onderzoekers die het wezen voor het eerst vastlegden waren gewond geraakt toen de eerste spinkrab gevangen werd. Deze zeedieren zijn zeer hardnekkig en kunnen het zelfs overleven wanneer zij drie (van de tien) poten verliezen. Er groeit na verloop van tijd een nieuwe poot op de plek waar hij er één verloren heeft.