Bevers: Knaagdieren die dammen en burchten bouwen

Bevers: Knaagdieren die dammen en burchten bouwen Bevers staan er bekend om dat zij het vermogen hebben om boomstammen door te knagen. Deze dieren hebben namelijk enorme tanden en kunnen voor een langere periode aan een boomstam knagen. Met deze boomstammen bouwen zij dammen en zogenaamde 'burchten'. Hiermee creëren zij een ideale leefomgeving. De dammen die zij bouwen kunnen enorme afmetingen hebben en hierdoor een groot gedeelte van de rivier afsluiten. Wanneer de gevolgen te groot zijn, kan dit soms voor overlast zorgen voor de bevolking.

Bevers


Fysieke eigenschappen & overige kenmerken

De bever behoort tot de familie 'Castoridae'. Het zijn zoogdieren die onder andere in Scandinavië, Oost-Europa en Rusland te vinden zijn. Hiernaast komen de zoogdieren ook in Nederland en België voor dankzij her-introducties van de diersoort. De bever die hier voorkomt wordt ook wel de 'Euraziatische bever' genoemd. Bevers zijn ook in Noord-Amerika te vinden (de Noord-Amerikaanse bever).

Gebit

Bevers hebben ten opzichte van andere knaagdieren gigantische tanden. De bever zijn tanden zijn groot en sterk genoeg om een boomstam zodanig kapot te knagen dat de desbetreffende boom omvalt. Eventuele beschadigingen aan zijn tanden worden tenietgedaan vanwege een constante groei van zijn gebit. Hiernaast hebben deze zoogdieren een opvallende dikke staart die zij als roer gebruiken.

Waarom knagen deze zoogdieren aan boomstammen?

De knaagdieren bijten boomstammen door totdat deze omvallen. De bevers maken met de stammen en takken een dam om het water tegen te houden. Hiernaast hebben zij het vermogen om een bepaalde constructie te bouwen waarin zij verblijven. Dit wordt ook wel een 'burcht' genoemd. Een burcht is multifunctioneel en is meestal zeer ruim.

Het bouwen van een burcht

Bevers zijn monogaam en blijven heel hun leven bij elkaar. Een burcht zorgt voor een veilig onderkomen en kan tevens comfortabel zijn. Het bouwwerk wordt meestal door één of meerdere familie bewoond. Als er een tekort aan ruimte is wordt er een nieuwe burcht bijgebouwd. De constructies kunnen soms wel een hoogte bereiken van 2 meter en ongeveer 10 meter breed zijn. Bevers bouwen pas een burcht wanneer er geen ruimte is voor een ondergronds hol. Het maken van een hol is namelijk eenvoudiger. Een burcht is complexer en bevat meestal 'kamers' met specifieke eigenschappen.

De nestkamer

Deze ruimte bevindt zich zo'n 20 centimeter boven het water. Dit zorgt ervoor dat deze ruimte droog blijft. Het bevat een gat zodat er frisse lucht de ruimte in kan. In de nestkamer zijn houtsnippers te vinden die als vloer dienen.

'Natte kamer'

De 'natte kamer' is de plek waar de dieren zich afdrogen door met hun lichaam te schudden. Vervolgens kunnen de zoogdieren zich richting de nestkamer begeven.

Leger

Aan wal is er langs de oever soms een 'leger' te vinden. Dit is een onopvallende kuil (meestal ondiep) die door bevers is aangelegd om in te kunnen rusten. Deze kuil bevat net als de nestkamer allerlei houtsnippers. Een leger kan bescherming bieden tegen eventuele roofdieren en regenval omdat het beschut is met allerlei begroeiing.

Dammen

Bevers staan er bekend om dat zij dammen kunnen bouwen door bomen omver te knagen. Bevers kunnen met hun tanden boomstammen doorknagen die een dikte van ongeveer één meter hebben. De enorme knaagdieren zorgen met behulp van deze dammen dat het water aan de overzijde lager komt te staan. Sommige dammen zijn honderden meters lang en zorgen ervoor dat het water kunstmatig bedwongen blijft. Dit zorgt ervoor dat de burcht die zij gebouwd hebben niet onderwater loopt.

De winter

De functie van een dam verdwijnt op het moment dat de sloten en rivieren in de winter beginnen dicht te vriezen. In deze periode maken zij een gat in de dam zodat het water dat zich onder het ijs bevindt weg kan lopen. Hierdoor hebben de bevers de ruimte om te kunnen lopen en adem te halen.

Overlast door bevers

Een grote beverpopulatie kan voor overlast zorgen omdat zij voor veel veranderingen in hun omgeving zorgen. Er worden namelijk talloze bomen om geknaagd. Dit heeft gevolgen voor de waterstand en de bereikbaarheid van het gebied. Paden die zich binnen natuurgebieden bevinden kunnen bijvoorbeeld onbewandelbaar worden. Hiernaast kunnen boeren last hebben van een te hoge waterspiegel waardoor de gewassen verdrinken.
© 2017 - 2022 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevers - wat weten we over zeBevers - wat weten we over zeDe bever is, naast de capybara, het grootste knaagdier ter wereld. Hun hele leven lang zijn ze bezig met het bouwen van…
De bouwkunde van de dierenIn de dierenwereld zijn vele voorbeelden te ontdekken van dieren die meesterlijke bouwwerken maken. Maar ook wordt er ha…
Bever, knaagdierenBever, knaagdierenBevers behoren tot de knaagdieren (Rodentia) en het geslacht Castor. Ze staan bekend om de dammen en burchten die ze bou…
Bevers: herintroductie na ooit bijna uitgestorven te zijnBevers: herintroductie na ooit bijna uitgestorven te zijnEen bever is een groot en gedrongen gebouwd knaagdier dat uitstekend kan zwemmen en duiken. Bevers leven in de buurt van…

Griend  grote dolfijn en kleine walvis en de grindadrápGriend grote dolfijn en kleine walvis en de grindadrápEen griend is een grote dolfijn en een kleine walvis. Het is een groepsdier dat graag samen met andere dolfijnen en walv…
Neushoorn en zijn waardevolle hoornNeushoorn en zijn waardevolle hoornDe neushoorn is een geweldig mooi, groot en sterk dier, dat in Afrika en Azië leeft. Heel vroeger ook in Europa. Het is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steve, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bever_(soort)
  • https://l1.nl/steeds-meer-overlast-door-bevers-47125
  • https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/opnieuw-meer-bevers-in-harderbos
  • http://www.livescience.com/52460-beavers.html
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.