Zijn eieren van eigen kip gezonder of lekkerder?
Het voordeel van zelf kippen houden is dat je er regelmatig een eitje voor terugkrijgt. Eieren van eigen kippen zijn kakelvers en erg lekker. Door te zorgen voor een goede gezondheid van de hen en de kippen goed voer te geven, kun je de kwaliteit van de eieren optimaal houden. Toch kleven er ook nadelen aan het eten van de eieren van eigen kippen. Het blijkt namelijk dat de eieren hogere gehaltes aan dioxines en zware metalen kunnen bevatten. Daarnaast is een besmetting met Salmonella bij hobbykippen moeilijker te beheersen.
Kwaliteit van eieren van eigen kippen
Veel hobbykippenhouders waarderen de smaak van de eieren van hun eigen kippen. Door goed voer te geven en te zorgen voor goede hygiëne en gezondheid, kan men de smaak van de eieren ook beïnvloeden. Voer met sterke smaken zoals ui, vis en knoflook kan beter niet gegeven worden, terwijl gezond afwisselend voer met groenten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren juist de kwaliteit van de eieren ten goede komt. Ten slotte kan het bijvoeren met mais zorgen voor een mooie donkere dooier.
Verse eieren
Als je zelf kippen hebt, heb je de mogelijkheid om de eieren kakelvers te eten. Daar waar de eieren uit de supermarkt al minimaal enkele dagen oud zijn, kunnen de eieren van eigen kippen direct na het leggen gegeten worden. Deze verse eieren hebben dik eiwit en een dooier die goed op zijn plaats blijft. Een vers ei is daarom ideaal te bereiden als spiegelei omdat de dooier minder snel stuk zal gaan bij bereiding. Verse eieren smaken vaak ook lekkerder en hebben een gladdere, aangenamere structuur. Wie van lekkere verse eieren houdt, heeft dus zeker een voordeel bij het houden van legkippen. Het nadeel is alleen dat de eieren van eigen kippen vaak minder goed voor de gezondheid zijn vanwege de hogere gehaltes aan vervuiling en het grotere risico op Salmonellabesmetting.
Dioxines
Kippen die in de tuin scharrelen pikken voer van de grond af. In Nederland is de grond vervuild en bevat kleine hoeveelheden dioxines. Deze dioxines zijn schadelijk voor de gezondheid en hebben kankerverwekkende eigenschappen. Doordat kippen tijdens het scharrelen vervuilde grond binnenkrijgen, kunnen de dioxines via het voer in de kip terechtkomen. De dioxines hopen zich op in de eieren, wat betekent dat lage hoeveelheden dioxines in de grond al kunnen leiden tot hoge dioxinegehaltes in de eieren. Uit onderzoek van het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat eieren van eigen kippen een hoger gehalte aan dioxines bevatten dan eieren die te koop zijn in de supermarkt. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat hobbykippen vaker los lopen en meer aarde meepikken, terwijl in de pluimvee-industrie de kippen minder buiten komen en minder in aanraking komen met grond. Het advies is dan ook om niet meer dan drie eieren per week van eigen hobbykippen te eten.
Zware metalen
Naast dioxines kunnen eieren van eigen kippen ook meer zware metalen, zoals lood, bevatten. Zware metalen komen via bijvoorbeeld vervuild water in het milieu. Lood kan afkomstig zijn van benzine of van oude waterleidingen die van lood zijn gemaakt. Als men langdurig veel zware metalen binnenkrijgt kunnen er nierklachten, leverklachten of schade aan de hersenen ontstaan. Vooral kinderen kunnen hiervoor gevoelig zijn omdat ze een lager gewicht hebben. Kippen kunnen zware metalen binnenkrijgen doordat ze aarde mee eten als ze van de grond eten. Maar ook groente die ze krijgen kunnen met zware metalen vervuild zijn. Doordat hobbykippen meer in aanraking komen met vervuilde aarde is de kans groter dat de eieren een hoger gehalte aan zware metalen bevatten.
Salmonella
Als eieren niet goed verhit zijn bestaat er een kans dat ze besmet zijn met de Salmonellabacterie. Zo kunnen zachtgekookte eieren of spiegeleieren een gevaar vormen. Maar ook producten waarin rauwe eieren verwerkt zijn, zoals huisgemaakte mayonaise of bavarois kunnen besmet zijn met Salmonella. Om dit risico te beperken worden legkippen gevaccineerd tegen Salmonella. Ook worden de legkippen goed in de gaten gehouden en eieren steekproefsgewijs gecontroleerd op Salmonella. Deze maatregelen verkleinen de kans op besmetting van het ei met Salmonella. Deze maatregelen worden bij hobbykippen doorgaans niet genomen. De kans dat eieren van eigen kippen besmet zijn met Salmonella is daarom wat groter. Er zijn echter wel maatregelen die genomen kunnen worden om de groei van Salmonella in de eieren te beperken. Zo kan men de eieren dagelijks rapen en in de koeling bewaren. De datum van het rapen dient op het ei geschreven te worden zodat men in de gaten kan houden hoe oud het ei is. Tenslotte kunnen eieren van eigen kippen zo vers mogelijk gegeten worden waardoor Salmonella geen kans krijgt om te groeien. Voor zwakkere mensen zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen is het wel aan te raden om de eieren goed te verhitten, maar dit advies geldt ook voor eieren die uit de winkel komen.
Tips voor goede eieren
Om de kwaliteit van de eieren zo goed mogelijk te houden kunnen mensen die graag eieren van eigen kippen eten op een aantal zaken letten.
Schone ren
Zorg ervoor dat de kippen zo min mogelijk in aanraking komen met vervuilde grond. Vervang de grond in de ren door schoon zand of eventueel gras.
Voeren
Zorg ervoor dat kippen zo min mogelijk gevoerd worden van vervuilde grond. Strooi geen voer op vervuilde grond, maar bied het aan in schone bakken. Stukken groenten kunnen opgehangen worden.
Ruimte
Zorg ervoor dat de kippen voldoende ruimte hebben. Zo is de kans kleiner dat ze ziektes op elkaar overbrengen. Reken bij voorkeur op minimaal vier vierkante meter ren per kip en een vierkante meter nachthok per drie kippen.
Goede hygiëne
Raap de eieren dagelijks en bewaar ze in de koelkast. Eet de eieren zo vers mogelijk op en bewaar ze zeker niet langer dan drie weken. Om smaakoverdracht te voorkomen bewaar je de eieren niet naast sterk ruikende producten zoals uien.