Mongoolse Gerbils

Mongoolse Gerbils Hier vind u de belangrijkste informatie over de Mongoolse gerbil. De verzorging , leefomgeving , gedrag , geschiedenis , en nog vele andere dingen die met Mongoolse Gerbils te maken hebben. Ook de verschillende kleursoorten worden hieronder opgenoemd. Dus veel leesplezier. De Mongoolse Gerbil.

Geschiedenis

De meest voorkomende gerbil soort is de Mongoolse Gerbil. Ze komen van oorsprong uit Mongolie. Hun naam zegt het al , in Mongolie leven ze in groepen , maar hier in nederland kun je dat beter niet doen. Sommige gerbil soorten komen ook uit Noord-China. De allereerste Mongoolse Gerbil werd door De heer A. David na parijs gebracht , naar een expeditie , Dit was halverwege de 19e eeuw. Later zijn er meer gerbils naar europa gebracht naar expedities. Dankzij dierentuinen en laboratorias zijn de Mongoolse Gerbils prive bezitten geworden waardoor ze nu als huisdier worden beschouwd.

Gedrag

Bijna alle gerbils hebben een sociale instelling. Ze kunnen moeilijk alleen gehouden worden. In de vrije natuur leeft de Mongoolse gerbil in groepen.In gevangenschap leven ze dan ook graag in groepjes bij elkaar. Om gerbils in groepen te laten leven , is het verstand om ze van jongs af aan bij elkaar te plaatsen , hoe jonger ze zijn des te makkelijker accepteren ze elkaar . Naarmate ze ouder worden bij elkaar gezet , des te aggresiever de kunnen reageren op hun soortgenoten. De mongoolse gerbil is in tegenstelling tot andere knaagdieren niet alleen s`nachts maar ook overdag actief , ze nemen maar een paar uur rustperiode , in acht voor een hazeslaapje.

Huisvesting

De Mongoolse gerbils leven vaak in traliekooien , maar een glazen bak bied hun meer plezier , ze graven graaf tunnels in het zaagsel. Om echt tunnels te kunnen zien adviseer ik u om toch zand te gebruiken zo kunt u allerlei eigengebouwde tunnels zien van uw geliefde dieren. Als u uw gerbils in een glazen bak houd , houd er dan rekening mee dat ze er niet uit kunnen ontsnappen , en dat er voldoende ventilatie aanwezig is. Verder moet er in elk gerbilverblijfplaatst een nachthokje aanwezig zijn , en ook klimmogelijkheden. Verder adviseer ik geen radje in de verblijf te doen , hier kan makkelijk hun staart tussen komen en dan afbreken. Een staart van een gerbil groeit nooit meer terug , dit kan de evenwicht ernstig verstoren!!
Ook wast de Mongoolse gerbil zich graag met zand , als u zaagsel in de bak heeft doe dan een bord met zand erin zodat ze zichzelf goed kunnen schoonhouden.


Voedsel

Gerbils zijn gewend aan weinig voedsel. Een gerbil heeft ongeveer 10 tot 15 gram voer nodig. Gemengde knaagdiervoer is goed voor een gerbil , als u het afwisseld met kleien beetje dierlijke eiwitten zoals : meelwormen en kleine stukjes fruit en groente zullen zij zeker een voedselrijk leven hebben. Ook hooi is zeer belangrijk voor de gerbil. Het is goed voor de spijsvertering.Ondanks dat de gerbil in de natuur weinig drinkwater nodig heeft , is het wel zeer belangrijk elke dag verse schone drinkater te geven aan hun. Houd ook rekening ermee dat de tandjes van de Mongoolse gerbils doorgroeien ze hebben dus zeker wel wilgentakjes of takjes van fruitbomen nodig om lekker hun tandjes aan kort te knagen.

Verzorging

De Mongoolse gerbil produceren weinig ontlasting en urine.Ze kiezen meestal 2 plaatsen om hun behoeftes doen. De Mongoolse gerbil heeft weinig verzorging nodig. Af en toe een zandbad , dagelijkse eten en drinkwater geven en resten eten weghalen. En de bak verschonen nadat het begint te ruiken is meer dan voldoende.

Voortplanting

Gerbils zijn geslachtsrijp als ze ongeveer 4 maanden oud zijn. Ze krijgen geslachtsrijp tot ongeveer anderhalf jaar oud.
Mongoolse vrouwen zijn 1 x in de 6 dagen vruchtbaar en laten ze de paring toe. Ze hebben ongeveer een draagtijd van 24 dagen en werpen ongeveer 5 jongen. De vader speelt een grote rol bij het groot brengen van de kroost , haal dus nooit de vader weg bij de jongen zonder een goede reden.

De jongen

Als de jonkies geboren worden zijn ze ongeveer 2 cm groot en hebben een gewicht van tussen de 2 en 3 gram. Rond de leeftijd van 10 dagen is de vacht ontwikkeld en gaan al spoedig de oogjes open. Op een leeftijd van 3 weken drinken ze al niet meer bij hun moeder en hebben ze hun leefomgeving al aardig verkent. Het beste is om de jongen pas bij de moeder weg te halen als ze een leeftijd hebben van 5 weken.


uitelijke kenmerken

De mongoolse gerbil hebben een gewicht tussen de 75 en de 120 gram. De mannetjes zijn het zwaarst. De lengte van de lichaam , exclusief de staart is ongeveer 12 cm en de staart zelf is tussen de 8 en 11 cm lang. Ze hebben een slanke lichaam en een korte nek. Ze zijn volledig behaard en de kop is kort en breed. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten , ze hebben relatief grote ogen en kleine oortjes.


Soorten en kleuren van de Mongoolse Gerbil

  • Agouti gerbils : wildkleurige vacht , met een ticking ( kleien donkere bandjes in het vacht)
  • Argente- creme : licht -gele wildkleur , met een witte buik , en rode oogjes.
  • Siamees : de oortjes , snuit en staart is donkerder dan de rest van het lichaam.
  • Zwarte gerbil : ze hebben een zwarte kleur.
© 2008 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
Wat mogen gerbils eten en wat niet?Wat mogen gerbils eten en wat niet?Ben je altijd al benieuwd naar wat gerbils mogen eten? Heb je misschien zelf een gerbil of ben je van plan een gerbil aa…
De Mongoolse gerbil voortplantingMongoolse gerbils zijn leuke huisdieren, en het is helemaal leuk als het lukt om een nestje te fokken. Onderstaand artik…
De gerbil; oorsprong en geschiedenisDe gerbil; oorsprong en geschiedenisDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er alles over wete…

Homoseksualiteit bij dierenHomoseksualiteit blijkt doodnormaal in de dierenwereld, seksuele selectie of niet. 'We kennen al meer dan 1.500 soorten…
Kosten van een eigen paardKosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 7854, Pixabay
  • www.dieren.forum2go.nl
Antrax (44 artikelen)
Laatste update: 21-09-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.