Homoseksualiteit bij dieren

Homoseksualiteit blijkt doodnormaal in de dierenwereld, seksuele selectie of niet. 'We kennen al meer dan 1.500 soorten met 'roze' dieren', zegt Petter Boeckman. 'Wist u dat orang-oetans houten dildo's maken? 'Mannelijke dikhoornschapen leven in homoseksuele groepen, likken elkaars genitaliën en lusten wel een portie anale seks. Homoleeuwen en lesbische bonobo's zijn geen witte raven. Mannelijke giraffen houden orgieën onder elkaar, net als tuimelaars, orka's en Caraïbische lamantijnen.

Is er een dierengroep die uitgesproken homoseksueel gedrag vertoont?

Boeckman: "Homoseksualiteit is vastgesteld bij de meeste gewervelde diersoorten, maar ook bij spinnen, insecten, octopussen, parasitische wormen en kreeftachtigen. Er bestaan rapporten over meer dan vijfhonderd gebieden waar homoseksualiteit voorkomt en 1.500 soorten waarbij gevallen van homoseksualiteit zijn bevestigd. Waarschijnlijk ligt het aantal nog veel hoger. Hoe vaak homoseksualiteit voorkomt, verschilt van soort tot soort. Bij sommige soorten werd nooit homoseksualiteit vastgesteld, bij andere zijn alle dieren biseksueel. In dierentuinen is één op de vijf paren van de koningspinguïn van hetzelfde geslacht."

Waarom horen we hier nu pas iets over?

"Dit is al duizenden jaren bekend, maar tot voor kort was deze wetenschap taboe. Het werd door wetenschappers gezien als belachelijk, onnozel of niet bevorderlijk voor de carrière. Van de weinige wetenschappers die erover schreven, hadden de meeste oogkleppen op. Zo omschreef een onderzoek naar het gedrag van giraffen de veel voorkomende anale seks met ejaculatie als 'een vorm van ritueel vechten'. En dat terwijl 94 procent van alle seksuele activiteit zich voltrok tussen giraffen van hetzelfde geslacht."

Ook masturbatie is het dierenrijk niet vreemd?

"Het is een aangename manier om de tijd te doden. Masturbatie is onder meer al vastgesteld bij mannelijke en vrouwelijke herten, pinguïns, primaten en orka's. Ze wrijven tegen stenen, rotsen en wortels. Vooral orang-oetans zijn erg creatief in masturberen. Ze maken dildo's van berk en hout."

Wat betekent dit alles voor Darwins theorie van seksuele selectie?

"Dat is minder goed nieuws. Darwin zag bepaalde eigenschappen bij dieren ontstaan door de eeuwige strijd om de juiste sekspartner en een gezond en sterk nageslacht. Blijkt nu dat de sterke seksuele drang eigenlijk geen rekening houdt met paarperiodes, reproductie of het juiste geslacht. Veel dieren hebben immers seks voor hun plezier en gebruiken seks als sociaal glijmiddel."

Wie heeft de wetenschappelijke oogkleppen afgetrokken?

"De Amerikaanse wetenschapper Joan Roughgarden begon zich af te vragen waarom er ondanks de seksuele selectie zoveel homo's, lesbiennes en transgenderisten bestaan. Haar boek, Evolution's Rainbow, beschrijft vele gevallen van homoseksueel gedrag onder dieren. Het was het begin van een stortvloed van soortgelijke observaties over de hele dierenwereld. Volgens Roughgarden vertoont elke vergevorderde diergemeenschap homoseksueel gedrag."
© 2008 - 2020 Guy1962, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Gelijkwaardigheid binnen verschillende godsdienstenGelijkwaardigheid binnen verschillende godsdienstenGelijkwaardigheid is voor iedere godsdienst anders. Iedereen heeft er een andere kijk op en iedereen kent bepaalde grenz…
Homoseksualiteit: genetisch bepaald of aangeleerd gedrag?Wanneer iemand zich tot hetzelfde geslacht voelt aangetrokken noemt men dat homoseksualiteit. Wereldwijd is ongeveer 1 o…
Homoseksualiteit tegennatuurlijk? (Bij mensen en dieren)mijn kijk opHomoseksualiteit tegennatuurlijk? (Bij mensen en dieren)Is homoseksualiteit tegennatuurlijk? Het Natuurhistorisch Museum Maastricht had van 24 mei tot en met eind augustus 2008…

De Golden RetrieverIedereen kent deze heerlijke, knappe hond wel. Maar waar moet U aan denken vooraf U een Golden Retriever aanschaft. Wat…
Mongoolse GerbilsMongoolse GerbilsHier vind u de belangrijkste informatie over de Mongoolse gerbil. De verzorging , leefomgeving , gedrag , geschiedenis ,…
Bronnen en referenties
  • Bron: De Morgen

Reageer op het artikel "Homoseksualiteit bij dieren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Peter- Joost, 01-03-2016 17:00 #5
Midas Dekkers is het hier helemaal niet mee eens.

Hij beschrijft dat het bijvoorbeeld veel vaker voorkomt in de dierentuin dan daarbuiten. Logisch, gedrag van de dieren valt totaal niet te vergelijken met daarbuiten. Daarnaast als er 2 vrouwtjes elkaar aan het bespringen zijn en er komt een stier in de buurt dan is het al snel gedaan met de lesbische taferelen.

Betreft mensen; Vroeger kwam homoseksualiteit in bepaalde culturen veel vaker voor dan in onze ''vrije'' westerse beschaving van nu. In dat geval zou je eerder kunnen zeggen dat de mens biseksueel is. Echter zijn er genoeg mannen die fantaseren of eventueel seks hebben met een shemale, dieren of planten. In dat geval zou je kunnen zeggen dat men omniseksueel is.

Ton, 29-04-2015 22:15 #4
Nellie, als je googled hebben bonoboos anale seks, dan staat er ja, om het groepsgevoel te verstevigen, dus wat jij schreef is volledige onzin, en ontkenning van de waarheid.

Ton, 29-04-2015 22:11 #3
Nellie, homofilie komt veel voor bij dieren, als er 2 mannetjes pinguïns seks hebben, dan zijn het echt homo's hoor.

Alan, 15-05-2014 04:06 #2
Bij dieren is homofilie gewoon normaal, waarom bij mensen zo moeilijk doen?

Nellie, 18-04-2014 20:11 #1
Bizar, wat kunnen deze mensen toch liegen?! Het door dieren likken van elkaars genitalien heeft helemaal niets met homoseksualiteit te maken. Dat is slechts uw eigen, door wishfull thinking ingegeven vertaling. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat geen enkele diersoort anale seks bedrijft. Zelfs de bonobo waagt zich er niet aan. Google maar eens na, hier wordt echt onzin verkocht.

Infoteur: Guy1962
Gepubliceerd: 14-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 5
Schrijf mee!