Parelli: The Circling Game met paarden

Parelli: The Circling Game met paarden De naam zegt het al, circling betekent namelijk rondcirkelen of ook wel: rondjes maken. Hierbij leer je het paard rondjes om jou heen te lopen. Maar hoe leer je dat?

Parelli: The Circling Game

Het doel van The Circling Game is dat het paard rondjes om je heen loopt. Het lijkt een beetje op longeren, maar dit is het absoluut niet. Je paard leert bij dit spel dat het niet zomaar van gang of kant mag veranderen als jij daar niet om vraagt. Verantwoordelijkheid, intentie en betrouwbaarheid zijn erg belangrijk hierbij. De intentie ligt bij de mens, het gaat hierbij om de houding die je aanneemt. De bedoeling is dat het paard om je heen gaat lopen, je moet er dus voor zorgen dat je een houding aanneemt die ervoor zorgt dat het paard in beweging komt.

Aantal rondjes

Er wordt vaak een minimum van 2 rondjes en een maximum van 4 rondjes ingesteld, dit is omdat het best een zwaar spel is voor het paard. Hij moet zich hier onderdanig opstellen. Zelf sta je in het midden van de cirkel stil, waardoor je een vrij dominante houding aanneemt. Het spel bestaat uit drie stappen, namelijk Send, Allow en Bring Back.

“An exercise in which the horse circles around you. You are teaching him to yield his forehand and move out and around you. “ – Pat Parelli

Send

In het begin stuur je het paard weg van je, je stuurt hem op de cirkel. Dit is het Send gedeelte. Dit doe je door hem met de leadrope de goede kant op te wijzen. Als het paard daar nog niet op reageert kun je met een carot stick of de leadrope op de achterhand tikken. Als het paard nog steeds niet reageert, snapt hij niet wat hem gevraagd wordt. Je kunt het dan opnieuw proberen en een dominantere houding aannemen.

Allow

Als het paard ook maar een poging doet tot beweging in de goede richting, laat je hem met rust. Dit is Allow. Je laat hem zijn gang gaan op de cirkel, het maakt niet uit als het maar een paar stapjes is of zelfs een halve cirkel. Het is belangrijk dat jij zelf niet ronddraait, niet praat, je staat gewoon stil. Je draait de leadrope achter je langs. Je mag pas weer bewegen als het paard volledig tot stilstand is gekomen, daarna laat je hem naar je toe komen.

Bring Back

Na een paar rondjes of als het paard uit zichzelf is gaan stilstaan, breng je het paard weer terug, dit is de Bring Back. Hierbij is ‘Disengagement of the hindquarters’ erg belangrijk. Hierbij laat je het paard met een gebogen hoofd de achterhand onderstappen, het paard kan dan niet meer rechtdoor en zal dus naar jou moeten komen. Je haalt de leadrope langzaam naar je toe. Hierna zou je hem opnieuw de cirkel op kunnen sturen.

Uitbreiden

Je kunt The Cirling Game in verschillende gangen doen, maar je begint altijd met de stap. Later kun je dit uitbreiden naar de draf of zelfs galop. Als je samen met je paard alle gangen onder de knie hebt, kun je er zelfs obstakels aan toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld een kleine hindernis op de cirkel leggen. Het blijft belangrijk dat je alles rustig aan doet, je kunt pas uitbreiden als je de basis goed onder de knie hebt. Zorg dat je altijd kleine stapjes neemt en dat alles goed geoefend is. Pas als alle gangen goed uitgevoerd kunnen worden, kun je eraan denken om een balkje op de cirkel te leggen. Ook dan begin je weer vooraan, eerst in stap en later in draf en galop.
© 2014 - 2022 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…
Parelli: The Squeeze GameParelli: The Squeeze GameThe Squeeze Game is de laatste van de Seven Games van Parelli. Hierbij leer je het paard rustig te blijven in kleine en…
Seven games van Parelli - paarden trainenSeven games van Parelli - paarden trainenIedere paardenliefhebber droomt van een hechte band met zijn (bijrijd)paard. De seven games van Parelli bieden een manie…
Omgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipOmgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipPat Parelli is een goeroe in het natuurlijk omgaan met paarden: natural horsemanship. Hij ontwikkelde een manier om zich…

Parelli: The Sideways Game met paardenParelli: The Sideways Game met paardenBij dit spel leer je het paard bewegen op een manier die niet natuurlijk is. Heb jij ooit een vluchtend paard gezien dat…
Parelli: The YoYo Game met paardenParelli: The YoYo Game met paardenThe YoYo Game is het vierde spel in de serie van Parelli. Hierbij leer je het paard te bewegen in een rechte lijn.
Bronnen en referenties
  • Parelli.com
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.