Parelli: The Driving Game

Parelli: The Driving Game Met 'The Driving Game' leer je je paard dat hij moet toegeven aan een ‘suggestie’, zonder hem fysiek aan te raken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ritmische druk. Bij dit spel gebruik je je handen, of eventueel ander materiaal, om ritmische druk uit te oefenen.

Parelli: The Driving Game

Het derde spel in de reeks is ‘The Driving Game’. Met dit spel leer je je paard dat hij moet toegeven aan een ‘suggestie’, zonder hem fysiek aan te raken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ritmische druk. Zoals al uitgelegd is, zal een paard snel uitwijken voor ritmische druk. Het gaat hierbij dus om niet-fysieke druk. Ritmische druk kan erg confronterend zijn voor een paard. Het kan dus zijn dat het paard bij de eerste keer erg heftig reageert en misschien zelfs probeert te vluchten. Je moet dan zelf rustig blijven en wachten tot het paard ook weer rustig is.

Ritmische druk

Er zijn vier fasen van ritmische druk:

Zachtjes met je handen in de lucht bewegen

Hierbij beweeg je dus je handjes in de lucht, dit gebeurt heel licht en op een bepaald ritme. Je kan bijvoorbeeld doen alsof je op een soort trommel aan het tikken bent. Hierbij sta je niet bij of naast je paard, maar een stuk van hem af.

Voer de intensiteit van het ritme op, maar ga niet dichter bij je paard staan

Je gaat wat harder en sneller ‘drummen’ in de lucht, de ritmische druk wordt hierbij iets dwingender. Je gaat niet dichter naar het paard toe, maar blijft op dezelfde afstand.

Ga langzaam dichter naar het paard toe, geef hem een dwingende blik

Hierbij moet je jezelf dreigender opstellen, het paard moet doorkrijgen dat jij het serieus meent en geen grapje maakt. Hij moet naar jou luisteren.

Tik op de neus van je paard in hetzelfde ritme totdat je reactie krijgt

Nu moet het echt dwingend zijn, het paard moet luisteren. Je blijft hem op zijn neus tikken in hetzelfde ritme als in Fase 1, totdat het paard een poging doet tot wegstappen. Hierbij sta je stil voor je paard, hier blijf je staan tot de reactie. Mocht het paard nog steeds niet luisteren, kun je de druk verder opvoeren. Ga bijvoorbeeld harder en sneller tikken en zorg dat je een dwingende houding aanneemt.

Elke keer als het paard een reactie geeft op wat jij hebt gevraagd, laat je de druk los en neem je een vriendelijke houding aan. Het is belangrijk om hierbij ook te glimlachen en te relaxen. Je moet altijd beginnen bij fase 1, nooit bij de andere fasen. Elke fase houd je een paar seconden aan, ongeveer 3 seconden per fase. Alleen fase 4 blijf je mee doorgaan, totdat er een reactie volgt. Dit kan dus een tijdje duren. Zodra je reactie hebt en los hebt gelaten, laat je je paard even nadenken over wat er net is gebeurd. Zo zal het paard begrijpen wat er van hem gevraagd wordt. Uiteindelijk ben je zo ver dat je fase 4 bijna niet meer hoeft te gebruiken, het paard weet namelijk wat dit inhoudt en wil die druk niet voelen. Hij zal bij een eerdere fase al een reactie geven.

Problemen met The Driving Game

Als een paard zijn oren in zijn nek legt terwijl je The Driving Game speelt, dan kunnen er een paar oorzaken zijn. Ten eerste kan het zijn dat het paard het er niet mee eens is dat jij je dominant opstelt, hij wil niet onderdanig zijn en is liever zelf dominant. Ten tweede kan het zijn dat je zelf te snel wilt gaan of dat je te veel van het paard vraagt. Als dit zo is, moet je rustig aan doen. Je moet het paard vaak belonen en blij zijn met alle kleine reacties die het paard geeft. Blijf rustig en begin opnieuw. Boos worden zal geen zin hebben in dit soort situaties, hiermee frustreer je niet alleen jezelf, maar ook het paard.

Uitbreiden

Uiteindelijk kun je de afstand tot je paard ook gaan vergroten of het zelfs helemaal in vrijheid spelen. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf een grote afstand vragen of het paard opzij wil bewegen. Ook erg leuk om mensen mee te verbazen. Op deze manier is dit spel uit te breiden, je begint heel klein en bouwt het uiteindelijk op naar een stuk groter. Het blijft erg belangrijk om kleine stappen te zetten, uitbreiden kan niet binnen een dag en vergt veel oefening en geduld. Hoe lang het duurt verschilt ook per paard en mens, iedereen leert op zijn eigen tempo. Je moet niet te snel willen uitbreiden, als je te snel gaat, krijg je misschien te maken met bovenstaande problemen en dat wil je natuurlijk niet. Ga pas een stapje verder als je er veel vertrouwen in hebt en alles goed bevestigd is.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…
Parelli: The Sideways Game met paardenParelli: The Sideways Game met paardenBij dit spel leer je het paard bewegen op een manier die niet natuurlijk is. Heb jij ooit een vluchtend paard gezien dat…
Omgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipOmgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipPat Parelli is een goeroe in het natuurlijk omgaan met paarden: natural horsemanship. Hij ontwikkelde een manier om zich…
De “Seven Games” van Parelli: leerzame spelletjesThe Seven Games van Parelli zijn zeven grondwerkoefeningen die zeer leerzaam zijn voor mens en paard. Het paard leert di…

Parelli: The Friendly GameParelli: The Friendly Game‘The Friendly Game’ is het eerste spel van The Seven Games van Parelli. Hierbij gaat het om de eerste indruk. Als jij ze…
Verplichte DNA-afname en -afstammingscontrole rashondenEen DNA-afstammingsbewijs is vanaf 1 juni 2014 verplicht voor iedere rashondenpup. Hiervoor wordt het DNA afgenomen van…
Bronnen en referenties
  • Parelli.com
Ghostattack (69 artikelen)
Laatste update: 03-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.