Een loopwiel voor de Russische Dwerghamster

Een loopwiel is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine van de Russische Dwerghamster. Deze loopwiel gaat niet alleen verveling in de kooi tegen, maar draagt ook bij aan een goede conditie en daarmee een goede gezondheid van de Dwerghamster. In dit artikel wordt je rondgeleid in de wonderenwereld van de hamsterloopwielen.

Een geschikt loopwiel voor de Russische Dwerghamster

In principe is het niet zo moeilijk om een loopwiel voor je hamstertje te vinden. In elke dierenwinkel worden de loopwielen wel verkocht. Je kunt ze krijgen in verschillende maken, kleuren en zelfs in verschillende materialen. Voor welk loopwiel je kiest is een kwestie van smaak en budget.

Waarom een loopwiel?

De Russische Dwerghamster is van nature een actief beestje dat met name in de avonden en nachten op pad is. In het wild rent hij vaak uren lang achter elkaar om voedsel te vinden en te verzamelen in zijn holletje. Het diertje heeft hierdoor een instinctieve drang om in de avonden en nachten op zoek te gaan en in feiten rond te rennen. Aangezien het zoeken naar voedsel en hierdoor lange afstanden afleggen niet meer nodig is, weet de hamster zich soms geen raad met zijn energie. Een loopwiel biedt dan uitkomst. Hij kan de hele avond en nacht rondrennen en hierdoor zijn instinctieve gedrag voortzetten, wat gezond voor het diertje is.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een loopwiel?

Tips voor de aanschaf van een loopwiel voor je Russische Dwerghamster:
  • Formaat
  • Loopvlak
  • Materiaal
  • Geluid

Het formaat is erg belangrijk, deze moet goed zijn. Een loopwiel dat te groot is rent zwaar en een loopwiel dat te klein is kan rugklachten geven. Een loopwiel tussen de vijftien en twintig centimeter is goed voor een Russische Dwerghamster.

Met het loopvlak wordt het gedeelte bedoeld waarop de hamster rent. Deze moet bij voorkeur gesloten zijn. Loopwielen met een open loopvlak, bijvoorbeeld met spijlen, zijn niet goed geschikt voor Russische Dwerghamsters. Als de hamster met zijn pootje tijdens het rennen tussen de spijlen komt, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Loopwielen met open spijlen worden ook wel 'metalen open radjes' genoemd. De loopwielen zijn vaak goedkoop en van metaal gemaakt. Een goed loopwiel heeft dus een gesloten loopvlak of een gaasvormig loopvlak, waar de pootjes niet tussen kunnen komen.

Het materiaal van het loopwiel is in principe voor Russische Dwerghamsters niet heel van belang. De dieren knagen niet snel aan plastic waardoor de plastic radjes goed geschikt zijn, wat voor bijvoorbeeld Gerbils niet te doen zou zijn. Een houten loopwiel is natuurlijk en kan ook aan geknaagd worden, maar als je hamster besluit in het loopwiel te plassen dan zal het houten radje waarschijnlijk niet al te lang mee gaan.

Het is fijn om een stil loopwiel te hebben. Eentje die niet de hele nacht piept, want daar wordt je hamster en jijzelf niet vrolijk van. Gelukkig zijn er verschillende soorten loopwielen die echt 'muisstil' zijn. Een paar voorbeelden zijn:
  • Silent Spinner
  • Karlie Wonderland Boogie Wheel
  • Flying Saucer
Met bovengenoemde drie radjes zal de nachtrust niet verstoord worden. De reden dan deze loopwielen stil zijn is dankzij de kogellager techniek. Deze zorgt ervoor dat het loopwiel soepel blijft ronddraaien.

Piepend loopwiel, wat nu?

Geen paniek als het loopwiel begint te piepen of ineens lawaai gaat maken. Negen van de tien loopwielen krijg je zo weer stil door een druppel olijfolie. Gebruik beter geen andere chemische producten of normale olie, hier kunnen schadelijke stoffen voor je hamster in zitten. Olijfolie is een natuurlijk product dat geen kwaad kan.

De Flying Saucer

De Flying Saucer is inderdaad een vliegende schotel voor je hamster. Een ergonomisch loopwiel dat geheel anders is dan de traditionele loopwielen. In tegenstelling tot traditionele loopwielen, kan de dwerghamster languit rennen op de Flying Saucer. Dit maakt de Flying Saucer een zeer goed alternatief op de traditionele loopwielen. De Flying Saucer kent alle voordelen van een normaal loopwiel, maar heeft één groot nadeel - hij neemt erg veel ruimte in beslag. Heb je dus een vrij kleine kooi dan zal de Flying Saucer veel ruimte innemen en hierdoor de leefruimte van je hamster beperken. Ook de Flying Saucer is in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. De goede maat voor een Russische Dwerghamster is tussen de vijftien en twintig centimeter.
© 2012 - 2023 Rusje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk loopwiel/rad is het beste voor mijn hamster?Meestal zit er in de hamsterkooi al een loopwiel, maar wat vaak het probleem is, is dat deze loopwielen vaak véél te kle…
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…
De verzorging van de Russische dwerghamsterDenk je eraan om een hamstertje aan te schaffen? Dierenwinkels geven vaak verkeerd advies, dus het is verstandig om je i…

Het leeuwaapje!Leeuwaapjes staan bekend om de prachtige manen die hun hoofd sieren. Ze leven samen met het gezin hoog in de bomen. Ze e…
Draaikop bij de Russische DwerghamsterDraaikop bij de Russische DwerghamsterDraaikop is een serieuze neurologische afwijking bij de Russische Dwerghamster. De ziekte is naar aller waarschijnlijkhe…
Bronnen en referenties
  • De Russische Dwerghamster.nl, www.derussischedwerghamster.nl, bezocht op 01-11-2012
Rusje (4 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.