Frambozen (Rubus Idaeus)

Frambozen (Rubus Idaeus) Frambozen doen het in de meeste tuinen goed. Heerlijk fruit uit eigen tuin. Frambozen zijn gezond en door hun zoete smaak lusten ook de meeste kinderen ze wel. Bovendien kan je ze in verschillende gerechten verwerken. Je hebt verschillende soorten frambozen, met verschillende bloeiperiodes. Een framboos past vast ook in jouw tuin!

De framboos in de tuin

Je hebt verschillende soorten frambozen en dan ook nog zomerrassen en herfstrassen. Ze houden wel van een voedzame grond en een zonnig plaatsje. Na de oogst snoei je de scheuten waaraan de vruchten hingen helemaal terug. Hieraan komt geen fruit meer te hangen. Ook de nieuwe scheuten die erg dun zijn snoeien we weg. Uiteindelijk laten we per framboos zo’n acht scheuten staan voor het volgende jaar. Deze nieuwe scheuten binden we ook weer netjes op. De framboos heeft een slappe stengel dus heeft ondersteuning nodig. Wanneer we de scheuten netjes opbinden vangen ze beter zon en krijg je daardoor ook meer en mooiere vruchten.

Ziektes en aantastingen van de plant

Natuurlijk is ook een framboos vatbaar voor schimmels, maar hier is genoeg informatie over te vinden. Frambozen zijn ook nog kwetsbaar voor de volgende twee zaken:
  • Frambozen zijn zeer vatbaar voor het mozaïekvirus. Hier is meestal geen remedie tegen. De plant heeft in dit geval lichtgroene, donkergroene en gele plekjes. De bladeren krullen om en de plant verdord. Het vervelendste is dat de smaak van de vrucht hierdoor beïnvloed wordt en iets bitter wordt.
  • De frambooskever legt eitjes in de framboos waar larfjes uit komen. Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van. Wanneer je frambozen hebt geplukt, leg ze dan even in een teil water met een heel klein beetje zout toegevoegd. Mocht de larf in de framboos zitten dan komen ze nu boven drijven. Wanneer dit niet het geval is, doe je de frambozen in een vergiet en houd je dit nog even onder het stromend water. Van het zout proef je dan niets meer.

De framboos is gezond snoep

Een framboos is een goede bron van vitamine C, provitamine A, vitamine B1 en B2. Verder bevatten ze veel organische zuren, koper en antioxidanten. Met een frambozenstruik in de tuin kan je je kinderen dus geregeld trakteren op gezond snoep. Beter dan de dikmakertjes die ze normaal zouden eten.

Frambozen milkshake

Ingrediënten voor vier personen:

  • 250 gram frambozen
  • 300 ml koude melk
  • 200 gram vanille ijs
  • 3 eetlepels suiker

Bereidingswijze

Kook de frambozen met de suiker onder voortdurend roeren. Druk de frambozenprut door een zeef voor een extra fijn resultaat.
Doe dit samen met de melk en het ijs in een blender. Giet dit in de glazen, voeg eventueel een rietje toe en je hebt een heerlijke milkshake.

Framboos-watermeloenshake

Ingrediënten voor vier personen:

  • 150 gram frambozen
  • 2 bananen
  • 1 kilo watermeloen

Bereiding

Snijd alles in stukjes en plakjes en verwijder de pitten. Laat het geheel in een diepvriesdoos minimaal 12 uur invriezen. Daarna de boel pureren en je hebt een heerlijke zomerse shake.

Lekkere combinaties met frambozen

  • Frambozen doen het verder goed in een zomerse fruitsalade
  • Maak eens een frambozen muffin
  • Frambozen met eventueel een klein beetje suiker zijn ook erg lekker in de yoghurt
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frambozen uit de tuin of uit de winkelFrambozen uit de tuin of uit de winkelFrambozenplanten zijn samen met aardbeiplanten, de meest aangeplante fruitstruiken in de fruittuin of moestuin, omdat fr…
Frambozen zijn ongekend gezondFrambozen zijn ongekend gezondHet vroege voorjaar is weer dé tijd voor Frambozen. Frambozen zijn lekker en gezond, maar toch worden ze niet zo heel ve…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
De geneeskracht van frambozenDe geneeskracht van frambozenFramboos behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de braam. Framboos is een heester en wordt in Europa sinds de m…
De geneeskracht van Hondsdraf (Glechoma hederacea)De geneeskracht van Hondsdraf (Glechoma hederacea)Hondsdraf is een sierlijke bodembedekker die zich graag ophoudt in schaduwrijke omgevingen. Hondsdraf vind je vaak in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.eetbaretuin.info/fruit/fruit/files/Framboos.html
  • http://www.houtwal.be/vakartikels/boekbesprekingen/fruit-meeste-vitaminen.htm
  • Website Albert Heijn
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.