De jasmijn is een bloem vol geur en romantiek

De jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe Jasmijn struik kennen we in Nederland met heerlijk geurende bloemetjes die in mei en juni bloeien. Gaan we naar de landen rondom de Middellandse zee dan ruiken we de geur van deze bloemen bijna de hele zomer. Dit kan romantische gevoelens bewerkstelligen zeker als er op een terrasje de witte geurende jasmijn bloemetjes aan je worden aangeboden. De jasmijn is een plant die afkomstig is uit het Oosten en we kennen in Nederland diverse soorten die met een goede verzorging prachtig zullen bloeien.

Welke soorten jasmijn kennen we

  • Arabische jasmijn
  • Boerenjasmijn ofwel Philadelphus
  • Sterjasmijn
  • Jasminum Sambac

Arabische jasmijn
De Arabische jasmijn is een plant uit het Oriëntaals gebied en is familie van de olijf. De struik kan tot drie meter hoog worden en heeft overhangende twijgen. De bloemen zijn hagelwit en er zijn er steeds maar een paar tegelijk open. In het midden van de bloem zien we de twee meeldraden en de bloem heeft wel vijf tot twaalf kelkjes. Oorspronkelijk komt de Arabische jasmijn uit India en tegenwoordig zien we de bloem overal in de tropen, vooral 's avonds is de geur alom aanwezig. De Arabische kooplieden brachten de bloemen in de Middeleeuwen naar Europa. Voor Boedhisten en Hindoes zijn deze bloemen het symbool van reinheid en ze worden gebruikt bij de offergaven in de tempel. De bloemen worden gebruikt om er jasmijnthee van te maken en er worden ook parfums gemaakt van de olie uit de jasmijn. De Arabische jasmijn is de nationale bloem van Tunesië en de revolutie die in december 2010 uitbrak kreeg de naam Jasmijnrevolutie .

Boerenjasmijn
De jasmijn die we in Nederland kennen behoort tot de familie van de hortensia. Deze struik komt oorspronkelijk uit Oost- Azië en Noord Amerika. De Franse kweker Lemoine heeft kruisingen uitgevoerd tussen diverse soorten jasmijn waarbij een aantal hybriden zijn ontstaan. Het woord Phila is afgeleid van het Latijnse woord philonotis en dat betekent vochtminnend.

Sterjasmijn
De sterjasmijn behoort tot de familie van de maagdenpalm. Deze jasmijn is enigszins giftig. Het is een plant die het in de serre of als kuipplant erg goed doet. Deze jasmijn kan de koude winter goed verdragen mits ze geplaatst is op een beschutte plek. In de natuur groeien ze rondom bomen. In Italië zien we deze jasmijn hele muren bedekken.

Jasminum sambac wordt gebruikt voor jasmijnthee
Dit is de jasmijn die afkomstig is uit Zuid Oost China en waar men de jasmijnthee van maakt. Er is maar liefst tien kilo jasmijn nodig voor het verkrijgen van één kilo thee. De jasmijnblaadjes worden tegen de avond met de hand geplukt. De bloemen worden dan vermengd met de bladeren van groene thee zodat de geur wordt overgenomen. Na het drogen worden de blaadjes weggeblazen en deze bewerking wordt een aantal keren herhaald. Soms wordt ook thee gemaakt van alleen maar jasmijnbloemen en deze thee wordt dan gedronken uit zeer kleine kommetjes. Deze jasmijn heeft niets te maken met de jasmijn zoals we die in Nederland kennen. Het is een geheel andere soort.

De geur van de witte bloemen van de jasmijn

De geur van jasmijn is erg sterk. De meeste mensen vinden het heerlijk om bij avond op een terras te zitten waar de jasmijnbloem heerlijk geurt. Het geeft vaak romantische gevoelens. Er zijn echter ook mensen die de geur niet zo kunnen waarderen of er zelfs hoofdpijn van krijgen.

Wat voor soort grond heeft jasmijn nodig

Jasmijn vraagt om grond die vocht vast kan houden. Humusrijke grond is nodig. De plant kan wel in de zon maar halfschaduw is het beste. De Boerenjasmijn kunnen we planten als losse haag maar ook als solitaire struik. De struik kan drie tot vier meter hoog worden en drie meter in de doorsnede dus daar moet je bij het planten al rekening mee houden.Er zijn diverse soorten waarvan de bekendste zijn:
  • Philadelphus coronarius groeit tot twee meter hoog. Grote geurende bloemen
  • Hybride Albatre is een compacte struik die in juni bloeit met sterk geurende bloemen
  • Hybride Belle Etoile zal tot twee meter hoog worden. De bloemen hebben een rode vlek in het midden
  • Microphyllus wordt tot een meter hoog met donkere scheuten.
  • Hybride manteau d' Hermine is een kleine struik tot een meter hoog en wel breed. Klein blad met crêmewitte bloemetjes.
  • Hybride Schneesturm is een grote struik die tot vier meter hoogte kan groeien. Heeft mooie gevulde witte bloemen.

Snoeien van de bloem

Het is van belang dat de jasmijn op de goede manier gesnoeid wordt. Dit kan het best gebeuren aan het eind van de zomer. Je kunt het beste de oude scheuten voor de helft wegknippen. Als er bij de grond een mooie jonge scheut groeit dan kan je boven deze scheut snoeien.

Jasmijn als kamerplant

De jasmijn kan ook als kamerplant heel decoratief zijn. In de zomer kun je de plant buiten zetten. Staat hij echter binnen op een lichte en niet te zonnige standplaats dan zal de plant rijkelijk bloeien. Regelmatig een beetje mest geven is wel nodig. Ook heeft de plant dan regelmatig water nodig vooral tijdens de groeiperiode. In de winter krijgt de jasmijn een rustperiode waarbij we ook geen mest meer geven. De beste temperatuur is dan rond de acht graden Celsius. met een vochtige kluit. Als de plant weer uit gaat lopen in het vroege voorjaar dan kan men deze het beste langzaam aan de hogere temperatuur laten wennen. Zowel in het voorjaar als in het najaar is het mogelijk om de plant te verpotten.

Vermeerderen van jasmijn

Stekken van ongeveer 9 centimeter kunnen na de zomer van de moederplant gesneden worden. Deze kan men in een pot met potgrond stekken. Eventueel met wat stekpoeder.
© 2011 - 2025 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • http://www.infotalia.com/nld/tuin/planten_en_bloemen/kamerplanten/kamerplant_detail.asp?id=2109
  • Wikipedia
  • Neerlands tuin
  • http://www.waterwereld.nu/jasmijnthee.php
Reacties
Rob, 31-05-2020
Hoe stek je een sterjasmijn, is dat net zoals de boeren jasmijn?Reactie infoteur, 02-06-2020
Beste Rob,

De sterjasmijn kun je stekken door afleggen. De boerenjasmijn gaat anders want deze kun je met wat stekpoeder worteltjes laten krijgen. Afleggen is iets ingewikkelder en dat komt omdat de sterjasmijn eigenlijk van een andere familie afkomstig is.
Afleggen doe je door een uitloper in het midden met wat aarde te bedekken. Dan is het wachten tot er worteltjes komen en daarna kun je de stek afknippen.
Veel succes, met vriendelijke groet,
Celientje1