De mooie Arabische jasmijn

De mooie Arabische jasmijn De meeste mensen kennen de jasmijnplant wel, een plant met donkergroen blad en mooie sierlijke witte bloemen. Daarnaast is de jasmijn ook bekend om de heerlijke geur. Als je er langs loopt, krijg je er altijd wat van mee. Maar de jasmijn kan ook voor de thee toegepast worden. Kortom, de jasmijnplant is een veelzijdige plant die in menig tuin niet mag ontbreken.

Jasmijn, de basis

Herkomst

De Arabische jasmijn, ofwel Jasminum sambac, is een vaste plant uit de olijffamilie, ofwel Loeaceae. De Arabische jasmijn komt uit het oosten, men gaat ervan uit dat India de bakermat is van de Arabische jasmijn, de Himalaya om precies te zijn. Hoewel er ook stemmen opgaan die zeggen dat de oorsprong in gematigde streken van China ligt.

Inmiddels wordt de jasmijn in veel meer tropische gebieden gekweekt. Varianten zijn de winterjasmijn, Jasminum nudifiorum, ook afkomstig uit de Oleaceaefamilie en de Kaapse jasmijn, Gardenia jasminoides, en deze komt uit de sterbladigenfamilie, Rubiaceae.

Hoe ver de geschiedenis van de plant al teruggaat, is niet exact bekend. De jasmijnplant kennen we echter al wel eeuwen, want Arabische kooplui brachten de geurige plant al in de Middeleeuwen mee naar Europa. Zo komt de jasmijn ook aan de naam Arabische jasmijn.

Naam

De naam jasmijn is afgeleid van het Perzische woord ‘yasmin’ en de betekenis daarvan is ‘geschenk van god’. De jasmijn staat voor puurheid, eenvoud, bescheidenheid en kracht. Dit alles naast de schoonheid van de bloemen en de bijpassende zachte geur. Een naam die niet voor niets ook aan meisjes gegeven wordt.

Bloei en bodem

De bloeiperiode van de Arabische jasmijn is van mei tot en met september. De jasmijnplant kan wel tot zo’n drie meter hoog worden en de plant klimt of heeft overhangende twijgen. De plant is herkenbaar aan:
 • Het donkergroene (wintergroene) ovale blad
 • De prachtige witte bloemen
 • De heerlijk zachte geur

Er zijn enkele jasmijnsoorten die zelfs bloeien tijdens de donkere vroege nachtelijke uren.

De plant houdt de wortels graag in een normale goed doorlaatbare grond, de grond mag een beetje zurig zijn en een zonnetje is gewenst. Omdat de plant niet winterhard is, is vorstvrij overwinteren of inpakken de beste optie. Onder de tien graden doet de plant het niet goed.

Bron: Luciabarabino, PixabayBron: Luciabarabino, Pixabay

Waar staat de jasmijn voor?

Spirituele uiting

Behalve dat veel mensen de plant graag in de tuin hebben, want de bloemen geuren immers heerlijk, heeft de jasmijn ook een basis in het boeddhisme en het Hindoeïsme. De bloemen vertegenwoordigen in deze religies namelijk reinheid en de plant is daarom een populaire offergave. Men zegt dat de bloemengeur, heel sprookjesachtig, nog sterker is bij een wassende maan.

Olie

Vanwege die heerlijk zachte geur van jasmijn, worden er ook oliën uit de bloem gewonnen om bijvoorbeeld parfums of geurolie (voor divers gebruik) van te maken. Ditzelfde geldt overigens ook voor de Kaapse jasmijn.

Nationaal symbool

De Arabische jasmijn is de nationale bloem van:
 • Filipijnen
 • Indonesië (samen met nog twee bloemen)
 • Tunesië

Om te drinken

Laat jasmijnthee, die je net voor de honderd graden Celsius inschenkt, even trekken en ruik al snel de heerlijke geur. Drink de thee vervolgens lauwwarm. Op deze wijze verbrand je de mond niet, smaakt de thee het lekkerste en komt de geur van de bloemen het meest tot zijn recht. Wat doet deze thee nog meer voor je?

Stofwisseling

Jasmijnthee wordt gemaakt van de gedroogde blaadjes van de theeplant en voor de smaak wordt dit aangevuld met jasmijnbloesem. Het betreft hier groene thee. Men geeft aan dat groene thee (zoals bijvoorbeeld jasmijnthee) drinken uitermate gezond is. Dit zit hem dan in de stofwisseling bij de vrouw die verhoogd wordt. Dit kan effect hebben op het lichaamsvet, de tailleomtrek en de triglyceride (een bepaald type vet) niveaus. Het onderzoek uit 2013 van Cardoso et al. waar dit naar voren kwam, heeft echter alleen plaatsgevonden onder vrouwen met een gemiddeld tot sterk verhoogd lichaamsgewicht.

Rust en goed voor het hart

De thee kan rustgevend en kalmerend werken en dat is weer goed voor het hart en in het verlengde daarvan zou het ook goed zijn om de kans op een beroerte te verkleinen. Je moet dan wel minimaal 150 gram per maand ‘verbruiken’.

Het spreekt voor zich dat ook jasmijnthee cafeïne bevat, weliswaar minder dan de traditionele zwarte thee, maar drink het niet ongelimiteerd.

Tot slot

De Arabische jasmijn heeft een hardgroen blad, een mooie roomwitte bloem, geurt heerlijk en je kunt het ook nog eens als gezonde thee tot je nemen. Een veelzijdige plant die het in de meeste tuinen (zowel in de border als in een pot) prima doet. Een graag geziene gast in menig tuin.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe Jasmijn struik kennen we in Nederland met heerlijk geurende bloemetjes die in mei en juni bloeien. Gaan we naar de la…
Italiaanse Jasmijn, Trachelospermum JasminoidesItaliaanse Jasmijn, Trachelospermum JasminoidesDeze heerlijk geurende plant kunt u zich wellicht nog herinneren uit uw vakanties in Italië. In mediterrane landen komt…
De geneeskracht van jasmijnDe geneeskracht van jasmijnJasmijn of gewone jasmijn groeit oorspronkelijk in de Kaukasus, Noord-Iran, Pakistan, Afghanistan, het Himalayagebergte…
Winterjasmijn met haar prachtige gele bloemenWinterjasmijn met haar prachtige gele bloemenOver jasmijn bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat daarmee de boerenjasmijn wordt bedoeld, terwijl de…

Giftige paddenstoelen: symptomen van vergiftigingGiftige paddenstoelen: symptomen van vergiftigingIn de herfst komen ze weer te voorschijn: paddenstoelen. Ze zijn er in vele soorten en maten. Sommigen zijn eetbaar en g…
Dennenboom of Pinus - leverancier van voedsel, hout, harsDennenboom of Pinus - leverancier van voedsel, hout, harsDe dennenboom is een sieraad in de tuin en een pracht als hij samen met andere bomen een bos vormt. Naast dat het een fr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.teasenz.nl/jasmijn-thee-gezond
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_jasmijn
 • https://www.tuinadvies.nl/plantengids/13331/jasminum-sambac
 • https://www.mooiwatplantendoen.nl/jasmijn
 • 'The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women'
 • Afbeelding bron 1: Luciabarabino, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.