De mooie Arabische jasmijn
De meeste mensen kennen de jasmijnplant wel, een plant met donkergroen blad en mooie sierlijke witte bloemen. Daarnaast is de jasmijn ook bekend om de heerlijke geur. Als je er langs loopt, krijg je er altijd wat van mee. Maar de jasmijn kan ook voor de thee toegepast worden. Kortom, de jasmijnplant is een veelzijdige plant die in menig tuin niet mag ontbreken.
Jasmijn, de basis
Herkomst
De Arabische jasmijn, ofwel Jasminum sambac, is een vaste plant uit de olijffamilie, ofwel Loeaceae. De Arabische jasmijn komt uit het oosten, men gaat ervan uit dat India de bakermat is van de Arabische jasmijn, de Himalaya om precies te zijn. Hoewel er ook stemmen opgaan die zeggen dat de oorsprong in gematigde streken van China ligt.
Inmiddels wordt de jasmijn in veel meer tropische gebieden gekweekt. Varianten zijn de winterjasmijn, Jasminum nudifiorum, ook afkomstig uit de Oleaceaefamilie en de Kaapse jasmijn, Gardenia jasminoides, en deze komt uit de sterbladigenfamilie, Rubiaceae.
Hoe ver de geschiedenis van de plant al teruggaat, is niet exact bekend. De jasmijnplant kennen we echter al wel eeuwen, want Arabische kooplui brachten de geurige plant al in de Middeleeuwen mee naar Europa. Zo komt de jasmijn ook aan de naam Arabische jasmijn.
Naam
De naam jasmijn is afgeleid van het Perzische woord ‘yasmin’ en de betekenis daarvan is ‘geschenk van god’. De jasmijn staat voor puurheid, eenvoud, bescheidenheid en kracht. Dit alles naast de schoonheid van de bloemen en de bijpassende zachte geur. Een naam die niet voor niets ook aan meisjes gegeven wordt.
Bloei en bodem
De bloeiperiode van de Arabische jasmijn is van mei tot en met september. De jasmijnplant kan wel tot zo’n drie meter hoog worden en de plant klimt of heeft overhangende twijgen. De plant is herkenbaar aan:
- Het donkergroene (wintergroene) ovale blad
- De prachtige witte bloemen
- De heerlijk zachte geur
Er zijn enkele jasmijnsoorten die zelfs bloeien tijdens de donkere vroege nachtelijke uren.
De plant houdt de wortels graag in een normale goed doorlaatbare grond, de grond mag een beetje zurig zijn en een zonnetje is gewenst. Omdat de plant niet winterhard is, is vorstvrij overwinteren of inpakken de beste optie. Onder de tien graden doet de plant het niet goed.
Bron: Luciabarabino, Pixabay Waar staat de jasmijn voor?
Spirituele uiting
Behalve dat veel mensen de plant graag in de tuin hebben, want de bloemen geuren immers heerlijk, heeft de jasmijn ook een basis in het boeddhisme en het Hindoeïsme. De bloemen vertegenwoordigen in deze religies namelijk reinheid en de plant is daarom een populaire offergave. Men zegt dat de bloemengeur, heel sprookjesachtig, nog sterker is bij een wassende maan.
Olie
Vanwege die heerlijk zachte geur van jasmijn, worden er ook oliën uit de bloem gewonnen om bijvoorbeeld parfums of geurolie (voor divers gebruik) van te maken. Ditzelfde geldt overigens ook voor de Kaapse jasmijn.
Nationaal symbool
De Arabische jasmijn is de nationale bloem van:
- Filipijnen
- Indonesië (samen met nog twee bloemen)
- Tunesië
Om te drinken
Laat jasmijnthee, die je net voor de honderd graden Celsius inschenkt, even trekken en ruik al snel de heerlijke geur. Drink de thee vervolgens lauwwarm. Op deze wijze verbrand je de mond niet, smaakt de thee het lekkerste en komt de geur van de bloemen het meest tot zijn recht. Wat doet deze thee nog meer voor je?
Stofwisseling
Jasmijnthee wordt gemaakt van de gedroogde blaadjes van de theeplant en voor de smaak wordt dit aangevuld met jasmijnbloesem. Het betreft hier groene thee. Men geeft aan dat groene thee (zoals bijvoorbeeld jasmijnthee) drinken uitermate gezond is. Dit zit hem dan in de stofwisseling bij de vrouw die verhoogd wordt. Dit kan effect hebben op het lichaamsvet, de tailleomtrek en de triglyceride (een bepaald type vet) niveaus. Het onderzoek uit 2013 van Cardoso et al. waar dit naar voren kwam, heeft echter alleen plaatsgevonden onder vrouwen met een gemiddeld tot sterk verhoogd lichaamsgewicht.
Rust en goed voor het hart
De thee kan rustgevend en kalmerend werken en dat is weer goed voor het hart en in het verlengde daarvan zou het ook goed zijn om de kans op een beroerte te verkleinen. Je moet dan wel minimaal 150 gram per maand ‘verbruiken’.
Het spreekt voor zich dat ook jasmijnthee cafeïne bevat, weliswaar minder dan de traditionele zwarte thee, maar drink het niet ongelimiteerd.
Tot slot
De Arabische jasmijn heeft een hardgroen blad, een mooie roomwitte bloem, geurt heerlijk en je kunt het ook nog eens als gezonde thee tot je nemen. Een veelzijdige plant die het in de meeste tuinen (zowel in de border als in een pot) prima doet. Een graag geziene gast in menig tuin.