De paardenbloem als groente

De paardenbloem als groente De paardenbloem herkent vrijwel iedereen. Slechts weinigen weten dat de bladeren tot geneesmiddel dienen of zelfs als voedsel kan worden bereid. De plant werd tot enkele decennia terug veel gegeten. Er wordt ook thee van gemaakt. In ons moderne tijdperk zijn we helemaal gewend aan het boodschappen doen. Toch is het nog steeds mogelijk om veel nuttige lekkernijen zelf te plukken in de natuur. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

De paardenbloem is een felgele bloem die omhoog rijst uit een krans van gekartelde langwerpige bladeren. Na het bloeien verandert de bloem in een pluizebol van tientallen zaadjes. Kinderen houden ervan ze weg te blazen. In het Duits heet de plant Löwenzahn wat vertaald leeuwentand betekent. Leeuwentand is een oude Nederlandse benaming van de paardenbloem. In het Frans heet de plant dent de lion, wat ook leeuwentand betekent. De Engelse naam dandelion is een verbastering van het Franse dent de lion.

Inhoudsopgave:


Werkzame stoffen

De belangrijkste werkzame stoffen in paardenbloembladeren zijn:
  • looistof,
  • saponine,
  • taraxacine,
  • choline en
  • vitamine C.

Pluk de malse blaadjes

Er zitten veel sporenelementen, mineralen en bitterstoffen in het blad. De smaak is enigszins bitter. Je kunt de bittere smaak eraf krijgen door de bladeren een uur in het water te weken. Je kunt ervoor kiezen de bitterheid te gebruiken als kruid om het eten op smaak te brengen. Als bitter kruid is het te gebruiken door bijvoorbeeld 5 jonge blaadjes te mengen met gebakken rijst. Het voordeel aan jonge blaadjes is dat ze mals zijn en schoner. Kleine diertjes zoals insecten hebben dan nog geen kans gehad ervan te eten. De blaadjes maak je goed schoon onder de kraan. Bij het plukken controleer je of het blaadje helemaal gaaf is.

Een groente

Het kan geen kwaad om de sla af en toe aan te vullen met jonge paardenbloemblaadjes. Paardenbloem is ook bekend onder de naam molsla; vroeger lag op iedere Europese groentemarkt de molsla of paardenbloemblad uitgestald. Behalve rauw eten kun je het blad ook koken of roerbakken.

Medicinale werking van paardenbloembladeren

Thee van gedroogde paardenbloembladeren helpt de lever en de nieren om afvalstoffen in het lichaam sneller te verteren. Het paardenbloemblad helpt bij vrijwel alle leveraandoeningen zoals hepatitis B of de ziekte van Pfeiffer. Het blad helpt ook tegen galstenen; het voorkomt de aanmaak van nieuwe galstenen. Paardenbloemblad werkt bloedzuiverend. Ook is het blad een heel licht laxeermiddel. Omdat de nieren en de lever sneller afvalstoffen uit het lichaam voeren na gebruik van de paardenbloem, is het een algeheel versterkend kruid. Mellie Uyldert, een bekende kruidengeneeskundige uit de vorige eeuw, schrijft in één van haar boeken dat door het dagelijks eten van één paardenbloemblad, één weegbreeblad en één duizendblad een dokterbezoek niet snel zal voorkomen. Paardenbloembladeren worden in de reguliere geneeskunde gebruikt om er pillen van te maken tegen leveraandoeningen.

Aanvulling

Het is niet de bedoeling om thee van de paardenbloembladeren in plaats van een medicijn te gebruiken. Het kan wel een goede aanvulling zijn. Het is een oud kruid uit de volksgeneeskunde. Vroeger wisten velen van het nut van paardenbloembladeren. Het werd door de bevolking zelf aan elkaar verteld. De verkoper van paardenbloemblad zal ongetwijfeld al het goeds over deze medicinale voeding hebben verteld aan zijn klanten.

Thee maken

Thee van het blad van de paardenbloem maak je als volgt. Je moet eerst het blad drogen. Daarna verpulver je het tot een fijngemalen poeder. Hiervoor kun je een keukenblender gebruiken. Je kunt het blad ook fijnhakken. Het poeder kun je in een thee-ei doen, of een speciaal papieren theefilter dat je zelf met losse thee kunt vullen. Zelf heb ik goede ervaring met een zogenaamd coffeeduck te gebruiken voor een Nespresso-apparaat. Een coffeeduck is een hervulbaar cupje waar je behalve koffie ook thee in kunt doen. Om de smaak lekkerder te maken kun je het blad mengen met gedroogde munt. Deze kun je uiteraard ook zelf drogen. Losse muntthee is ook gewoon te koop in de (biologische) winkel. Kruidenthee wordt meestal gedronken in een mix van kruiden.

Paardenbloemkuur

Wie de werking van de lever wilt stimuleren kan de thee puur drinken als een paardenbloemkuur. Denk eraan niet meer dan twee kopjes thee per dag te drinken en dit maximaal twee weken vol te houden. Paardenbloembladeren dagelijks eten in grote hoeveelheden is niet goed voor de maagwand. Je kunt ook vers sap maken van de bladeren maar dat is veel sterker. Daarnaast kun je ook uitproberen of het blad past in een smoothie. Smaken verschillen en door zelf te experimenteren leer je wat voor jou het beste is. Aangezien de paardenbloembladeren niet onbeperkt gegeten kunnen worden moet je dit middel met mate toepassen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenbloemmelk tegen puistjesKun je ook zo genieten van een weiland vol met bloeiende paardenbloemen? De paardenbloem is niet alleen mooi, maar ook h…
Eten uit eigen tuin  brandnetel, madeliefjes en paardebloemmijn kijk opEten uit eigen tuin brandnetel, madeliefjes en paardebloemJe hoeft geen echt groene vingers te hebben om toch uit je eigen tuin, of zelfs tuintje, te kunnen eten. Dan heb ik het…
Interessante weetjes over PaardebloemenInteressante weetjes over PaardebloemenDe Paardebloem is voor het eerst ontdekt in Noord- Amerika. Inmiddels worden Paardebloemen over de hele wereld gevonden…

Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën zijn prachtige bloemen die erg populair zijn om in huis te plaatsen. Met de juiste verzorging en de juiste st…
Klimplanten voor over de pergolaKlimplanten voor over de pergolaErg mooi in een tuin is een pergola begroeid met klimplanten zoals een Clematis, de druif of blauwe regen. Er is veel ke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 930413, Pixabay
  • Het is groen en het geneest, Karin Hubbeling
  • De taal der kruiden, Mellie Uyldert
  • De geurende kruidhof, MC Blöte-Obbes
Reactie

C. Okkerse, 16-04-2012
Wij hebben al veel jaren een moestuin, en daar groeien altijd wel paarde bloemen. In het voorjaar snij ik er heel wat af en na goed wassen en fijn snijden, aangemaakt als sla met gesneden ui en slasaus wat maggi zout op smaak gebracht is het een smakelijke en gezonde groente, ook niet bitter! Reactie infoteur, 17-04-2012
Dat klinkt heel lekker! Het is inderdaad niet zo bitter als bijvoorbeeld witlof en de lichte bitterheid van paardenbloem gaat snel weg in combinatie met andere groentes en kruiden.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 10-05-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.