De roze ooievaarsbek in de tuin, op het balkon of het terras

De roze ooievaarsbek in de tuin, op het balkon of het terras Een veel voorkomende plant in de tuin is de geranium of ooievaarsbek. Van het vroege voorjaar tot het late najaar zijn er soorten die bloeien in tuinen en/of buiten in potten op het terras of balkon. Geraniums in de kleuren wit, roze, paars, blauw en bijna zwart. De roze ooievaarsbek (Geranium endressii) is een geraniumsoort die kleur geeft aan de herfsttuin. De roze bloemetjes staan in de herfst parmantig tussen al het afgevallen herfstblad, te bloeien.

Geslacht Geranium (ooievaarsbek)

De Nederlandse naam van de Geranium endressii, is roze ooievaarsbek. De roze ooievaarsbek is een bloeiende, kruidachtige en vaste plant van het geslacht Geranium in de Geraniaceae-familie (ooievaarsbekfamilie). Andere geslachten uit de ooievaarsbekfamilie zijn o.a. de:
 • Pelargonium;
 • Reigersbek.

Soorten ooievaarsbek

Van het geslacht Ooievaarsbek (Geranium) worden meer dan 600 soorten en variëteiten als tuinplant gekweekt. Daarnaast hebben veel soorten de neiging om zich te verspreiden en te verwilderen in de natuur. Soorten die veel worden aangeplant in tuinen zijn:
 • Geranium cinereum: lage ooievaarsbek met roze bloemen en geschikt voor de rotstuin;
 • Geranium phaeum: een donkere ooievaarsbek met stengels tot 60 centimeter en donkerpaars tot zwart gekleurde bloemen. De bloeitijd is van mei tot en met juni;
 • Geranium himalayense: een ooievaarsbek met grote blauwe bloemen waarvan de bloei eind mei tot en met juni is;
 • Geranium ibericum: een ooievaarsbek die bloeit in juni en juli met paarsblauwe bloemen;
 • Geranium macrorrhizum: een bodem bedekkende geranium die bloeit in mei-juni met roze tot paarsrode bloemen;
 • Geranium endressii: een winterharde plant met zachtroze bloemen en rode nerven.

Kenmerken van de Geranium endressii of roze ooievaarsbek

Geranium endressii is een overblijvende, langbloeiende plant, die ongeveer 40 centimeter hoog wordt en 50 centimeter breed. De plant kan enorm uitgroeien. Het maakt de plant tot een goede bodembedekker. De plant is inheems in de westelijke Pyreneeën en Zuidwest-Frankrijk. Hier groeit de plant in bossen, bermen en akkers, vaak in de buurt van de bebouwing. De naam 'geranium' komt van het Griekse woord voor 'kraanvogel'. Endressii komt van de ontdekker van de plant in de Pyreneeën, de Duitse botanist Ph. A. Chr. Endress (1806-1831).

De roze Ooievaarsbek wordt veel gekweekt als sierplant en stelt niet veel eisen aan de plek. De voorkeur heeft een voedselrijke, droog tot licht vochtige grond, die goed waterdoorlatend is. De planten kunnen in de zon of halfschaduw staan. De roze ooievaarsbek bloeit van juni tot de eerste nachtvorst, indien na de eerste bloei de stengels met vruchten afgeknipt worden. De bladeren kleuren in de herfst en de plant kan bij milde winters het blad behouden. De winterharde plant kan temperaturen verdragen tot -25 graden maar bij strenge tot zeer strenge vorst laat de plant het blad vallen, om in het voorjaar opnieuw uit te lopen. De wilde plant is in Nederland niet ingeburgerd, maar wordt wel geregeld aangetroffen.

De Geranium endressii met handnervig blad, waar de zijnerven ontspringen uit één punt aan de bladbasisDe Geranium endressii met handnervig blad, waar de zijnerven ontspringen uit één punt aan de bladbasis

Wortels en stengels

De plant vormt ondergronds uitlopers door een slanke, kruipende wortelstok. Zo vermeerdert de plant zich. Deze is gemakkelijk te scheuren om op de gewenste plekken in de tuin te planten. De rechtopstaande of opstijgende stengels met bloemen aan de top zijn behaard.

Blad

De bladvorm van de Geranium endressii is handnervig en diep ingesneden. Er zijn vijf tot zeven lobben te zien.

Bloemen

De geaderde en roze bloemen bestaan uit vijf gerande bloembladeren. De vijf bloembladeren zijn 16 tot 33 millimeter lang en hebben een lijnenspel van donkerroze gekleurde aders. Onderaan de roze bloem bevinden zich vijf groene kelkbladeren en midden in het witte hart van de bloem bevinden zich vijf stempels en tweemaal vijf meeldraden.

De vrucht

De vruchtsteeltjes staan rechtop en de langwerpige vrucht lijkt op de snavel van een ooievaar, waar de Nederlandse naam 'ooievaarsbek' aan te danken is.

Pelargonium

De eenjarige 'geraniums' van het geslacht Pelargonium worden in de volksmond vaak geranium genoemd. Het zijn de gekweekte planten uit het geslacht Pelargonium van de Geraniaceae-familie. De eenjarige geraniums zijn wetenschappelijk gezien dus pelargoniums. Ze worden ‘eenjarige geraniums’ genoemd omdat ze de winter niet overleven, ze zijn namelijk niet winterhard.

Verschil in de roze ooievaarsbek en de reigersbek

De reigersbek uit het geslacht Reigersbek lijkt het meest op de roze ooievaarsbek (Geranium endressii), maar heeft oneven geveerd blad waarvan de zijnerven ontspringen op verschillende hoogten van de hoofdnerf in de bladschijf. De roze ooievaarsbek heeft handnervig blad waarbij de zijnerven ontspringen uit één punt bij de bladbasis en is hierdoor gemakkelijk van de reigersbek te onderscheiden.
© 2019 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geraniums zijn er in vele soorten en maten. Voor iedere tuin is er wel een leuke winterharde geranium te vin…
Geraniums: verschillende soortenGeraniums: verschillende soortenGeraniums zijn winterharde vaste planten. Er zijn vele soorten geraniums met mooie bloemen en bijzonder, soms wintergroe…
Bloeiende bodembedekkers voor de tuinBloeiende bodembedekkers voor de tuinBodembedekkers zijn niet alleen leuk om in de tuin te hebben, ze zijn nog nuttig ook. Bodembedekkers zorgen ervoor dat o…
De donkere ooievaarsbek is donkerpaars gekleurdDe donkere ooievaarsbek is donkerpaars gekleurdEen prachtige plant waarvan de botanische naam Geranium is. Hanggeraniums voor in de bloembak, de donker rode geraniums…

De Coreopsis tinctoria geeft kleur aan de herfsttuinDe Coreopsis tinctoria geeft kleur aan de herfsttuinVanwege de lange en rijke bloei zijn alle gekweekte soorten van het plantengeslacht Coreopsis, bijna onmisbaar in een he…
Roodbloeiend vlas: een bloeiende eenjarige sierplantRoodbloeiend vlas: een bloeiende eenjarige sierplantRoodbloeiend vlas is een eenjarige plant. De plant bloeit van juni tot augustus en door het verwijderen van de uitgebloe…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geranium_(geslacht)
 • https://www.groenrijk.nl/plantengids/plant/vaste-plant/geranium-endressii
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Geranium_endressii
 • https://plantnu.nl/geranium-endressii
 • https://www.mijntuin.org/plants/737-ooievaarsbek
 • https://www.verspreidingsatlas.nl/5405#
 • https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/vorst
Rieja (356 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.