Leuke weetjes - Bomen en planten
Wist u dat er bomen zijn die tot wel 150 meter hoog kunnen worden? En dat sommige bomen bladeren van verscheidene meters lang hebben? In dit artikel komt u merkwaardige weetjes over bomen en planten te weten en geven we u een antwoord op enkele van de meest gestelde vragen.
Wat is de oudste boom ter wereld?
Waarschijnlijk is een cipres in Tule, in Mexico, de oudste boom ter wereld. Men meent dat deze boom 4000 tot 6000 jaar oud is. De boom is 40 meter hoog en de kroon heeft een omtrek van 42 meter. Tijdens een religieus feest dat van 5 tot 11 augustus wordt gehouden, wordt de cipres met slingers en bloemen versierd.
Sommige wetenschappers denken echter dat het niet een cipres in Tule, maar een Bristlecone Pine in Californië de oudste boom ter wereld is. Hij staat in de White Mountains en zijn leeftijd wordt op 4767 jaar geschat. In dit gebied zijn er verschillende bomen te vinden die meer dan 4000 jaar oud zijn.
Hoe kunnen cactussen zonder water leven?
Cactussen kunnen eigenlijk helemaal niet zonder water leven. Ze groeien echter in de woestijn en dus moeten ze het met een erg minieme hoeveelheid stellen. Periodes van grote droogte overleven ze door reserves op te slaan. Hiervoor gebruiken ze hun lange, vertakte wortels waarmee ze water uit de grond opzuigen. Ook waterdruppels van ochtenddauw of mist komen goed van pas. De waterdruppels komen op de stekels terecht en glijden zo langs de stam naar beneden. Het is trouwens geen toeval dat cactussen stekels hebben in plaats van bladeren. Het oppervlak van de stekels is immers veel kleiner dan dat van een gewoon blad waardoor er bijna geen verdamping mogelijk is.
Welke bomen worden het hoogst?
De eucalyptus uit Australië en de sequoia uit Californië. Ze kunnen beide 100 meter hoog worden, en er zijn eucalyptusbomen van meer dan 150 meter. De hoogste sequoia bomen zijn vooral te vinden in de vochtige valleien op rivierafzettingen. Ondertussen is maar liefst 95% van de sequoiawouden afgezaagd en de kaalslag gaat nog steeds door. De meeste overblijvende bomen worden bewaard in Nationale Parken. De eucalyptus komt ook voor rond de Middellandse Zee, evenals Engeland en Schotland. Van beide bomen bestaan er vele soorten. De eucalyptus is vooral bekend omdat het een aromatische olie produceert die verlichting brengt bij verkoudheden. De sequoia staat bekend omwille van zijn stimulerende eigenschappen op het geheugen.
Welke loofboom heeft de grootste bladeren?
Catalpa’s of trompetbomen die vooral in Noord-Amerika en Oost-Azië te vinden zijn. De bladeren van deze bomen kunnen een lengte van 30 cm bereiken. De bladeren van een altijdgroeneboom kunnen echter veel groter worden dan de bladeren van een loofboom omdat een altijdgroeneboom zijn bladeren niet elk jaar verliest. Zo kunnen bananenbladeren een lengte van verscheidene meters hebben. De Trompetboom groeit aan het begin van de zomer wanneer bomen en struiken normaal al lang uitgebloeid zijn, vandaar dat zijn bladeren een stuk groter zijn.
Welke boom groeit het snelst?
De bamboe, die eigenlijk helemaal geen boom is, maar een gras. Soms groeit de bamboe 40 tot 50 centimeter per dag in het regenseizoen. Bamboe wordt de laatste tijd alsmaar populairder voor het versieren van tuinen. Er zijn meer dan 1500 verschillende bamboesoorten en sommige soorten worden hoger dan anderen. Bamboe kan uiteindelijk 15 tot 30 meter hoog worden met een stamomtrek van 35 centimeter of meer. Bamboe lijkt op een boom omdat het gras verhout. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan. Bamboehout wordt vaak gebruikt om parket van te maken.
Zou een boom alleen bij het licht van de maan kunnen leven?
Nee. Bomen kunnen zonder zonlicht niet leven. Bladeren zetten koolstofdioxide en water om in glucose en zuurstof, maar dit kan alleen indien ze genoeg zonlicht krijgen (fotosynthese). Stammen en takken groeien zelfs zodanig dat zoveel mogelijk bladeren zonlicht kunnen opvangen. Bomen die ver uit elkaar staan hebben daarom veel zijtakken. Bomen die dicht bij elkaar staan, groeien hoog in plaats van wijd en ze hebben alleen aan de bovenkant takken, want alleen daar krijgen de bladeren voldoende zonlicht. Vele bladeren veranderen overdag van richting om een optimale hoeveelheid zonlicht te kunnen opvangen.
Is er een plant die door het ijs kan groeien?
Ja. Het alpenklokje, dat in Zwitserland groeit, boort zich door het ijs naar het zonlicht toe. Het alpenklokje heeft paarsrode stengels met lichtlila of lavendelblauwe klokjes.
Kunnen planten met elkaar ‘praten’ of communiceren?
Planten kunnen inderdaad met elkaar ‘praten’ of communiceren. Als er roofdieren overdreven grote hoeveelheden planten opeten, zullen deze bepaalde gassen naar andere planten in de buurt zenden. De planten interpreteren dit als een waarschuwing en verdedigen zichzelf door een vieze stof af te geven die zelfs de meest hongerige dieren ontmoedigt.
Waarom hebben coniferen kegels?
Anders dan andere bomen dragen coniferen geen bloemen. Het zaad ontwikkelt zich in een kegel. Wanneer de kegels voor het eerst aan een boom verschijnen, zijn ze zacht en groen en ongeveer even groot als een erwt. Pas als ze bestoven zijn, worden ze groot en bruin en hard. Als dit gebeurt, ontwikkelt zich geleidelijk onder elke schub een zaad. Wanneer de kegel rijp is, breekt die open om de zaden vrij te laten.