Lente op het balkon: Iberis sempervirens of Scheefkelk

Lente op het balkon: Iberis sempervirens of Scheefkelk Na een koude, grijze winter kijken we allemaal uit naar de lente. De natuur bloeit weer open, de frisgroene kleuren zijn een streling voor het oog! Je hoeft niet te wachten tot de zomer om kuipen, schalen en plantenbakken te vullen. Ook in het voorjaar kan je genieten van groen en bloemen op het balkon of terras. Kies gewoon voor voorjaarsbloeiers, hun vrolijke kleuren brengen je helemaal in lentestemming! Ook de stralend witte bloempjes van de wintergroene voorjaarsbloeier Iberis sempervirens mogen niet ontbreken!

Beschrijving van de Iberis sempervirens

De Iberis sempervirens behoort tot de familie van de kruisbloemigen of Cruciferae of Brassicaceae, een plantenfamilie uit Zuid-Europa. De familie van de kruisbloemigen dankt haar naam aan de vorm van de bloem: de vier kroonblaadjes en de vier kelkblaadjes van de bloem staan in kruisvorm tegenover elkaar. We kennen en gebruiken veel planten uit de familie van de kruisbloemigen. Een heel aantal wintergroenten behoren namelijk tot die familie. Denk maar aan broccoli, spruitjes, witte kool, koolrabi enz.

De Nederlandse naam voor Iberis sempervirens is scheefbloem of scheefkelk. Deze benaming heeft het plantje te danken aan het feit dat de vier kroonblaadjes van de bloem niet even groot zijn. Er zijn twee grote en twee kleine kroonblaadjes, waardoor men zou kunnen zeggen dat de bloem scheef is opgebouwd. In de Latijnse benaming verwijst de term Iberis naar het Iberisch schiereiland, het gebied van herkomst, en sempervirens betekent groenblijvend.

De Iberis sempervirens is een vaste, groenblijvende plant. De blaadjes vallen dus niet af in de herfst. Het is een laag, compact halfheestertje. De maximale hoogte bedraagt ongeveer 20 tot 25 cm. De stengels zijn groen maar oudere stengels worden houtachtig en krijgen een grijze kleur. Typisch voor de Iberis sempervirens zijn de groeiringen in de stengels. De blaadjes zijn dik en donkergroen en hebben een lancetvorm met een gave rand.

In de bloeiperiode - van april tot mei/juni - verschijnen ontelbare trosjes witte, kransvormige bloempjes met gele meeldraden. Ze toveren de Iberis sempervirens om tot een ware witte bloemenzee. In de herfst verschijnen kleine, geelwitte vruchtjes.

Omdat de Iberis sempervirens zeer breed uitgroeit, wordt hij meestal gebruikt als bodembedekker, in rotstuintjes of op muurtjes. Ook als borderplant is de Iberis sempervirens erg geliefd. De groeiwijze is niet alleen spreidend maar ook afhangend, heel mooi in potten dus, zowel alleen als in combinatie met andere balkonplanten. Deze plant geeft echt een zonnige lentesfeer aan het balkon of terras.

Bron: Susbany, PixabayBron: Susbany, Pixabay

Standplaats van de Iberis sempervirens

De Iberis sempervirens komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, logisch dus dat hij van zon en warmte houdt. Hij verdraagt ook wel halfschaduw maar als je een rijke, volle bloei wil, zet je hem het best op een zonnige plek.

Verzorging van de Iberis sempervirens

De Iberis sempervirens is een makkelijk plantje. Het groeit en bloeit naar hartenlust!

Potgrond

Vul de schalen of potten met een goed doorlaatbare, losse, kalkrijke grond. Geen zure grond dus, wel zandgrond of zavelgrond. Eventueel kan je elk jaar in het voorjaar (februari - maart) wat kalk toevoegen aan de grond. De grond moet niet te vochtig zijn, overtollig water moet kunnen weglopen.

Snoeien

Na de bloei, wanneer er een grijsbruine sluier over de bloempjes ligt, doe je er goed aan om de lange, stakerige bloemstengels weg te snoeien. Ook de nieuwe scheuten kan je voor de helft inkorten. Zo blijft het plantje zijn frisse en compacte vorm behouden en de kans is groot dat je in augustus kan genieten van een tweede bloei.

Winterhardheid

De Iberis sempervirens is goed winterhard, al is de ene cultivar al wat meer vorstbestendig dan de andere. Voor alle zekerheid zet je bij strenge vorst de bloembak of pot toch beter uit de wind op een beschut plekje zodat de plantjes niet het risico lopen te bevriezen.

Vermeerderen

Vermeerderen gebeurt door stekken. Deze plant stekken is heel eenvoudig. De stengels die de grond raken,krijgen vanzelf al wortels. Je kan dus één van die uitlopers afsnijden en in stekgrond verder laten wortelen. De beste periode hiervoor is van mei tot juli.

Populaire cultivars

Van de Iberis sempervirens zijn er heel wat cultivars te verkrijgen. Populaire cultivars zijn o.a.
 • Iberis sempervirens 'Snowflake': is een sterke groeier en bloeit in mei en juni.
 • Iberis sempervirens 'Weisser Zwerg': groeit compact en bloeit in april en mei.
 • Iberis sempervirens 'Pink Ice': heeft geen witte maar lichtroze bloempjes met dieproze hartjes.
 • Iberis sempervirens 'Masterpiece': bloeit van mei tot augustus met witte bloempjes en roze hartjes.
 • Iberis sempervirens 'Fishbeck': draagt roomwitte bloempjes, van april tot en met juni.

Mooie combinaties

Je kan er natuurlijk voor kiezen om Iberis sempervirens alleen in een pot te planten. De plant is op zich heel mooi als hij in bloei staat. In combinatie met andere, al dan niet bloeiende planten kan de Iberis sempervirens ook heel decoratief zijn. Denk hierbij aan klimop, blauwkussen (Aubrieta), purperklokje (Heuchera sanguinea), viooltjes, narcissen, enz.
© 2016 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeiende bodembedekkers voor de tuinBloeiende bodembedekkers voor de tuinBodembedekkers zijn niet alleen leuk om in de tuin te hebben, ze zijn nog nuttig ook. Bodembedekkers zorgen ervoor dat o…
Borderplanten op Kleur / Hoogte - Crème Witte & Gele PlantenBorderplanten op Kleur / Hoogte - Crème Witte & Gele PlantenDe border in de tuin is een geschikte plek om vaste planten en gewassen te groeperen en variëren in hoogte en kleur. Kie…
Winterharde balkonplanten: Erica carnea of winterheideWinterharde balkonplanten: Erica carnea of winterheideBloemen en planten op het balkon in de winter? Dat kan! Het komt er alleen op aan de juiste planten te kiezen. Niet alle…
Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën zijn prachtige bloemen die erg populair zijn om in huis te plaatsen. Met de juiste verzorging en de juiste st…

Planten vermeerderen door enten of stekkenPlanten vermeerderen door enten of stekkenPlanten vermeerderen kan op verschillende manieren gebeuren. Twee veel voorkomende manieren zijn door te enten of te ste…
De Nordmann spar: kerstboom en hoogste boom van EuropaDe Nordmann spar: kerstboom en hoogste boom van EuropaDe Nordmann spar is een snelgroeiende conifeer die zeer populair is als kerstboom. De boom heeft groene naalden met een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
 • https://www.neerlandstuin.nl/planten/iberis.html
 • http://www.tuinplantenwinkel.nl/blogs/tuinplantenwinkel-blog/iberis-sempervirens/
 • http://www.tuinplantenindex.nl/scheefbloem-iberis/
 • http://www.tuinkrant.com/artikel/plant-maand-april-iberis-kruipertje-zonnig-karakter
 • https://tallsay.com/page/4294973643/scheefkelk-of-scheefbloem-iberis-sempervirens-beschrijving-verzorging-en-vermeerderen
 • Afbeelding bron 1: Susbany, Pixabay
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 06-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.