Mediterrane balkonplanten: sinaasappelboompje (Citrus mitis)

Mediterrane balkonplanten: sinaasappelboompje (Citrus mitis) Met mediterrane planten breng je meteen een zuiderse sfeer op het balkon of terras. Denk maar aan olijven, vijgen, oleanders en citrusboompjes ... Ze geven je een vakantiegevoel, de hele zomer lang. Ons wisselvallig klimaat maakt de nood aan een zuiderse, zonnige sfeer des te groter. Een heel aantrekkelijk mediterraan plantje is het sinaasappelboompje, ook Citrus mitis of Calamondin genoemd.

Beschrijving van de Citrus mitis of Calamondin

De Citrus mitis is een plant uit het plantengeslacht Citrus. Dit plantengeslacht behoort tot de familie van de Rutaceae of de Wijnruitfamilie. Het plantengeslacht Citrus omvat 12 soorten groenblijvende bomen en heesters die geliefd zijn omwille van de geurige bloemen en om de citrusvruchten die ze voortbrengen. Het is een plantengeslacht dat al duizenden jaren geteeld wordt en doorheen die lange geschiedenis werden er talloze cultivars ontwikkeld. Van oorsprong komen de planten uit Zuid- en Zuidoost-Azië. In de Renaissance werden ze in West-Europa geïntroduceerd, meer bepaald bij adellijke families die de planten konden telen in hun oranjerieën. De term oranjerie verwijst trouwens naar de kleur van citrusvruchten.

Bron: Daderot, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Daderot, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Citrus mitis heeft verschillende andere benamingen waaronder Citrus microcarpa, Calamondin en Citrofortunella mitis. De Nederlandse benaming is sinaasappelboompje of ook kamersinaasappel en dwergsinaasappel. De kamersinaasappel wordt bij ons verkocht als kamerplant maar in de zomer mag hij zeker naar buiten op het terras of balkon. Het is een kruising tussen een kumquat en een mandarijn. De kleine oranje vruchtjes lijken op mandarijntjes, ze hebben een doorsnede van ongeveer 4 cm. De vruchtjes zijn eetbaar maar smaken vrij zuur. De schil daarentegen smaakt wel zoet. De vruchten kunnen gebruikt worden om er marmelade van te maken maar toch hebben ze hoofdzakelijk sierwaarde.

De Citrus mitis wordt ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog. Hij kan tot 2 meter hoog worden maar in een pot groeit hij traag en zal hij die hoogte meestal niet bereiken. De blaadjes zijn lancetvormig en donkergroen. De geurende, witte bloemen groeien in trosjes en kunnen tot 12 cm groot worden. Een jonge plant heeft een overvloed aan bloemen en vruchten.

Standplaats van het sinaasappelboompje

De Citrus mitis wordt bij ons verkocht als kamerplant maar na de ijsheiligen - vanaf half mei - mag hij naar buiten. Hij houdt van een zonnig en beschut plekje. Toch mag je hem de eerste twee weken niet in de volle zon zetten want dan zouden de bladeren kunnen verbranden. De Citrus mitis kan buiten blijven tot het echt koud wordt en er nachtvorst optreedt. Dan moet hij zeker weer naar binnen want citrusplanten zijn niet winterhard en ze zouden onze winters buiten niet overleven. Laat de Citrus mitis overwinteren op een lichte maar koele plek. Een veranda of een serre is een ideale plaats, de temperatuur mag tussen 8° en 10° schommelen. Een koele overwintering zorgt voor een rijke bloei. Een te warme omgeving daarentegen kan bladverlies veroorzaken. Zorg ervoor dat de omgeving niet te vochtig is, dus regelmatig verluchten. Een te hoge vochtigheidsgraad geeft meer kans op schimmelziektes.

Verzorging van het sinaasappelboompje

In de zomer kan de Citrus mitis flink wat water gebruiken. Geef bij voorkeur regenwater, citrusplanten houden helemaal niet van kalkrijk water. Geef voldoende water in één keer en wacht met de volgende gietbeurt tot de kluit is opgedroogd, zo vermijd je wortelrot. In de winter mag er maar spaarzaam gegoten worden. De hoeveelheid hangt af van de temperatuur van de omgeving: hoe koeler de plant staat, hoe minder water hij nodig heeft.

In de groeiperiode (van april tot september) is het belangrijk om de Citrus mitis extra plantenvoeding te geven want dan heeft hij veel energie nodig. Bij een tekort aan voeding stopt de groei van de vruchten. Er bestaat plantenvoeding specifiek voor citrusplanten. Doseer zoals aangegeven op de verpakking.

De Citrus mitis snoeien

Snoeien moet in het voorjaar gebeuren maar alleen als het echt nodig is want door te snoeien gaat de plant minder bloemen en vruchten dragen. Je kan de langere takken snoeien om de mooie vorm van de plant te behouden.

De Citrus mitis verpotten

Verpotten doe je bij voorkeur in het voorjaar, maar enkel als het echt nodig is. De wortels zijn vrij gevoelig en houden niet zo van verstoring. Oudere planten hoeven maar om de drie jaar te worden verpot, bij jongere planten kan het elk jaar maar als het niet noodzakelijk is doe je het beter niet. Je kan het verpotten ook eens overslaan en gewoon de bovenlaag van de potgrond vervangen door nieuwe potgrond. De potgrond moet goed doorlatend en eerder zuur zijn. Citrusplanten gedijen niet goed in een kalkrijke grond.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantBruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantWie snel een pergola of muur wil bedekken met een klimplant heeft aan een Bruidssluier, ook Fallopia baldschuanica genoe…
Viburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiViburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiDe Viburnum Tinus is een sieraad voor iedere tuin. De plant heeft mooi glanzend, diep groen blad en bloeit langdurig van…
Glansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiGlansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiDe Glansmispel of Photinia Fraseri Red Robin is een winterharde, groenblijvende struik. Je kunt ze kopen als heester of…
Weleda citrus lichaamsverzorgingDe verfrissende citroenolie die in de Weleda citrus lichaamsverzorgingsproducten zitten, ruikt heerlijk. Lichaam en gees…

Mediterrane balkonplanten: vijgenboompje (Ficus carica)Mediterrane balkonplanten: vijgenboompje (Ficus carica)In onze streken kunnen de zomers wel eens tegenvallen en dat doet ons des te meer dromen van zon, zee en vakantie. Medit…
Winterharde balkonplanten: kardinaalsmutsWinterharde balkonplanten: kardinaalsmutsOok als je niet over een tuin beschikt en het alleen met een balkon moet stellen, kan je genieten van planten en bloemen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.groen.net/Article.aspx?id=24242
  • http://www.italiaanse-oase.nl/citrus-calamondin-p15
  • http://www.mijntuin.org/plants/6465-calamondin
  • http://www.tuin-wiki.nl/Main/Citrus?from=Rubrieken.Citrus
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Calamondin
  • Afbeelding bron 1: Daderot, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Meddy Grisel van den Berg, 15-05-2019
Prima tip voor de verzorging van mijn twee jarige sinaasappelboompje!
Heeft afgelopen winter onder onze overkapping gestaan en heeft het gelukkig overleefd. Wel had ik de wortels beschermd met mos!
Ik ben een echte fan van mediterrane planten… vooral olijfboompjes, vijgenboompjes en oleanders vind ik fantastisch!
Ik probeer dan ook altijd om deze planten te vertroetelen… en ben blij met de duidelijke uitleg over de verzorging op jullie site.
Helaas heb ik mijn twee olijfboompjes bij de voordeur waarschijnlijk te kort gesnoeid… ik las op een site dat je ze gewoon kon terug snoeien in het voorjaar als ze binnen in kaal werden… ze zijn inmiddels 4 jaar oud. Ongeveer drie weken geleden zijn ze gesnoeid en ik heb ze mediterrane mest gegeven… maar ik zie helaas geen beweging meer in mijn boompjes!
Hebt u misschien nog een tip voor mij? Ik hoop op een reactie! Alvast bedankt Reactie infoteur, 15-05-2019
Bedankt voor de fijne reactie! Ik kan niet echt raad geven wat de olijfboompjes betreft. Normaal gezien mogen ze inderdaad gesnoeid worden. Misschien moet je gewoon nog wat geduld hebben? Ik hoop dat het goed komt!

Ann Goossens, 07-01-2018
Ik heb een citrusplant die plakt, er lopen gewoon druppels plakkerig spul af. heb alle bladeren afgespoeld en schoon gemaakt hier en daar wat blad gesnoeid maar de plaksel loopt er gewoon uit. kan geen beestjes vinden… wat kan ik doen? Reactie infoteur, 08-01-2018
Beste Ann,
Ik heb ooit hetzelfde probleem gehad op een andere plant en het werd veroorzaakt door bladluis. Bladluizen scheiden namelijk een plakkerig goedje af. Het is wel eigenaardig dat er geen beestjes te zien zijn, maar ik denk toch dat je je plant best behandelt met een spray tegen bladluis. En dan maar hopen dat het probleem verholpen wordt…
Veel succes!

Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 30-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.