Winterharde balkonplanten: Skimmia japonica

Winterharde balkonplanten: Skimmia japonica Vind je het jammer om na de zomer afscheid te nemen van de bloemenpracht op je balkon? Ga er dan gewoon mee door in de winter! De bloembakken, potten en schalen moeten heus niet verdwijnen naar het berghok. Als je de juiste planten uitkiest kan je, ook als het buiten koud is, vanuit je raam uitkijken op een groen en fleurig balkon. De winter hoeft dus helemaal niet troosteloos te zijn. De Skimmia japonica zorgt voor vrolijke kleuren en zoete geuren op je balkon of terras.

Beschrijving van de Skimmia japonica

De Skimmia japonica is een winterharde, groenblijvende plant uit het plantengeslacht Skimmia dat tot de familie Rutaceae of Wijnruitfamilie behoort. De Skimmia is afkomstig uit Oost-Azië en telt verschillende soorten, variërend in hoogte en bloemkleur. De naam Skimmia is de latinisering van Shikimi, de Japanse volksnaam voor deze plant. Van oorsprong is het een bosplant. Daarom gedijt hij het best op een schaduwplekje.

Het blad van de Skimmia japonica is ovaal, donkergroen en leerachtig. De bloemen zijn wit en bloeien in trossen van maart tot mei. Ze verspreiden een zoete geur. De rode bessen verschijnen in de herfst en blijven de hele winter lang. Doordat deze plant traag groeit en niet hoger wordt dan 80 cm tot 100 cm, is hij heel geschikt voor een balkon of terras.

De Skimmia japonica is een tweehuizige plant. Dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren van bestaan. Mannelijke planten zijn zeker aantrekkelijk door hun witte bloemtrossen maar ze dragen geen vruchten. Dat doen alleen de vrouwelijke planten. Ze hebben daarvoor wel de bestuiving nodig van een mannelijke plant. Om tot die mooie bessen te komen, heb je voor één vrouwelijke plant dus meerdere mannelijke planten nodig.

Toch zijn er een paar uitzonderingen op deze regel. Er bestaan namelijk zogenaamd 'hermafrodiete' of éénhuizige soorten die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen ontwikkelen en zichzelf bestuiven. Daardoor kunnen ze helemaal op zichzelf vruchten dragen. Twee soorten met zowel bessen als bloemen en dus ideaal om je balkon mee op te fleuren in de winter zijn de Skimmia japonica obsession en de Skimmia japonica Reevesiana.

Skimmia japonica Obession

De Skimmia japonica obsession is een groenblijvende heester en erg geliefd omwille van zijn prachtige rode bessen en roodbruine bloemknoppen die aan de bovenkant van de bladeren zitten en de hele winter blijven hangen. Een populaire plant in de kerstperiode! Als de bloemknoppen zich in de lente openen komen er kleine, witte, pluimvormige bloempjes tevoorschijn die een geur van meiklokjes verspreiden. Deze heester is ideaal voor kleine tuintjes of balkons en terrassen. Hij groeit namelijk traag en wordt 80 cm tot 100 cm hoog.

Skimmia japonica Reevesiana

De Skimmia japonica Reevesiana dankt zijn naam aan de Britse John Reeves die in de 19de eeuw lange tijd in China werkte als thee-inspecteur. Hij was erg geïnteresseerd in de Chinese plantenwereld en introduceerde in het Westen een aantal bijzondere planten die hij in China had leren kennen.

De Skimmia japonica Reevesiana is een groenblijvende heester en aantrekkelijk in alle seizoenen. In de herfst draagt hij donkerrode bloemknoppen en prachtige karmijnrode bessen die de hele winter lang blijven hangen. De rode kleur van de bessen contrasteert heel mooi met de donkergroene kleur van de lancetvormige bladeren. Bij het begin van de lente openen de bloemknoppen zich en verschijnen er kleine witte bloempjes die een zoete geur verspreiden.

Het is een zeer veelzijdige plant: hij gedijt goed in de tuin, alleen of in groep, en in borders. Zijn geringe hoogte van maximaal 80 cm maakt hem uiterst geschikt voor een terras of balkon. Deze plant doet het ook heel goed als decoratie binnenshuis in de kerstperiode. Een paar weken binnenshuis overleeft hij wel.

Verzorging van de Skimmia japonica

 • Omdat de Skimmia van oorsprong een bosplant is, zet je hem best op een plekje in de schaduw of halfschaduw met bijvoorbeeld enkel in de voormiddag of enkel in de namiddag zon. Zet hem echter niet de hele dag in de volle zon want dan gaan de bladranden wit verkleuren.
 • De Skimmia is een zuurminnende plant en gedijt goed in een lichtzure, humusrijke grond. Strooi daarom rijkelijk turf rond de wortels.
 • Geef de plant regelmatig water zodat de potgrond vochtig blijft maar zorg voor een pot met gaten in de bodem zodat overtollig water kan weglopen. De Skimmia houdt namelijk niet van natte voeten.
 • Als je in het voorjaar koemestkorrels geeft, zal de plant rijkelijk bloeien.
 • Snoeien hoeft niet echt omdat de Skimmia een trage groeier is. In april of in mei, na de bloei, kan je wel de uitgebloeide bloemen eruit knippen. Ook oude takken kan je wegsnoeien om de compacte vorm van de plant te behouden.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skimmia, groenblijvende plant die je zelf kunt stekkenSkimmia, groenblijvende plant die je zelf kunt stekkenWie een skimmia in de tuin heeft is al bekend met de fijne en zoete geur in het voorjaar. Deze plant geeft veel vreugde…
Planten die bloeien in de winterPlanten die bloeien in de winterDe meeste vaste planten bloeien vanaf het voorjaar of in de zomer. Wie ook in de winter graag kleur terug wil vinden in…
Winterharde balkonplanten: Leucothoe zeblid 'Scarletta'Winterharde balkonplanten: Leucothoe zeblid 'Scarletta'Bloemen en groen op het terras of balkon ... Heerlijk toch?! Zelfs in de koude wintermaanden kan je het balkon opfleuren…
Winterbloeiende struikenWinterbloeiende struikenWinterbloeiende struiken zijn onmisbaar in de tuin. De meeste tuineigenaren richten zich bij de keuze van de struiken me…

De hartjesplant (Valentine Hoya) op ValentijnsdagDe hartjesplant (Valentine Hoya) op ValentijnsdagValentijnsdag is een dag waarop mensen anoniem aan geliefden cadeautjes mogen geven. Het wordt meestal een rode roos, ee…
Frambozen uit de tuin of uit de winkelFrambozen uit de tuin of uit de winkelFrambozenplanten zijn samen met aardbeiplanten, de meest aangeplante fruitstruiken in de fruittuin of moestuin, omdat fr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dmb272, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://potatore.altervista.org/piante/arbusti/?doing_wp_cron=1439653827.1382629871368408203125
 • http://www.ourchoiceplant.nl/news/246/70/Skimmia-japonica-Temptation
 • http://www.tuinadvies.nl/artikels/skimmia_japonica_obsession.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Skimmia
 • http://plantnu.nl/skimmia-japonica-obsession
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.