Hoe zaadjes laten ontkiemen?

Hoe zaadjes laten ontkiemen? Zaden zijn vaak duur. Je wilt daarom dat zoveel mogelijk zaadjes uitkomen. Welke factoren hebben nou allemaal effect op het kiemen van je zaadje? Hoe kun je je zaden het best laten ontkiemen? Het ontkiemen van zaden ligt vaak in eigen handen, en er is dus erg veel mogelijk om een goed kiempercentage te behalen.

Specificaties van de plant

De exacte omstandigheden waarin zaden ontkiemen verschillen erg per plant. Het is daarom belangrijk te weten wat de natuurlijke leefomstandigheden van de desbetreffende plant zijn. Vaak is er op de verpakking van de zaden meer informatie te vinden over het klimaat waarin de plant het best presteert. De specificaties waar je voornamelijk op moet letten zijn:
  • Temperatuur
  • (Lucht)vochtigheid
  • Grondsoort
  • Zaaidiepte

Er zijn verschillende manieren om de omgeving van de zaden te optimaliseren:

Temperatuur

De temperatuur is aan te passen door de zaden in de buurt van een verwarming of zonlicht te plaatsen, of juist door ze op een koelere plaats te zetten zoals de kelder. Er zijn ook kleine verwarmingsmatten te verkrijgen bij reptielenwinkels. De temperatuur is vooral belangrijk voor (sub)tropische planten, en ook belangrijk voor hun zaden! Zorg dat deze planten overdag rond de 23˚C warm zijn, en 's avonds iets koeler (18-20˚C).

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid kan worden verhoogd door plasticfolie over de bakjes of over de aarde te spannen. Ook kan er 2x per dag met een plantenspuit worden gespoten om de luchtvochtigheid te verhogen. Er kan ook een schaaltje water worden geplaatst, dit water zal verdampen in de lucht en daarmee de luchtvochtigheid hoger maken. Let er wel op dat een hogere luchtvochtigheid aantrekkelijk is voor schimmels, zorg dus dat je geregeld ventileert.

Grondsoorten

In het tuincentrum zijn erg veel verschillende grondsoorten verkrijgbaar. Deze grondstoffen hebben allemaal andere voedingsstoffen en andere dichtheid, wat het geschikt maakt voor verschillende soorten planten. Planten die veel voedingsstoffen nodig hebben of kleine wortels hebben vinden bonsai-aarde vaak geschikt, ook cactussen groeien hier goed op. Planten die erg snel groeien hebben luchtige grond nodig, zodat de wortels snel door de bodem kunnen verspreiden. Ook planten die snel schimmelen hebben een luchtige grond nodig. Kokosvezel kan worden toegevoegd om de grond luchtiger te maken.

Vochtigheid

De vochtigheid van de grond hangt van erg veel factoren af, namelijk de luchtvochtigheid, de vorm van de pot, de aarde en het wel/niet hebben van een gat op de bodem van de pot. Zelf kun je goed sturen hoe vochtig de grond is. Je kunt de grond vochtiger maken door vaker water te geven, de luchtvochtigheid te verhogen of een schaaltje met water onder de pot te zetten (er moet dan wel een gat op de bodem van de pot zitten). Het is ook mogelijk om korrels aan de aarde toe te voegen die water vasthouden, dit kunnen 'hydrokorrels' of perliet zijn. De vochtigheid kun je verlagen door de luchtvochtigheid te verlagen door beter te ventileren, minder water te geven en door de grond luchtiger te maken. Wanneer je zand of kokosvezel aan het aarde toevoegt zal het water makkelijker zakken naar de bodem, waardoor de wortels van de plant minder snel schimmelen.

Zaaidiepte

De zaaidiepte is van groot belang voor het kunnen ontkiemen van het zaadje. Wanneer het zaadje te diep wordt begraven kan het gewicht van de aarde te groot zijn en de vochtigheid te hoog zijn. Ook kan het zaadje mogelijk al verschimmelen voordat het is opgekomen. Ook ondiep zaaien kan nadelige gevolgen hebben, zaden kunnen dan namelijk te weinig water krijgen, of worden opgegeten door vogels wanneer ze buiten staan. Voor de juiste zaaidiepte kan altijd het best de verpakking van de zaden worden geraadpleegd. Zorg dat je altijd het zaaigaatje weer opvult met genoeg aarde na het zaaien.
© 2015 - 2024 Kerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kweek je aardappelen?Hoewel je je aardappels ook bij je plaatselijke groenteboer kan halen, is het zelf kweken van aardappelen niet alleen le…
Het voorzaaien van plantenHet voorzaaien van plantenWil je zo lang mogelijk genieten van het tuinseizoen? Begin dan al vroeg in het voorjaar met het voorzaaien van groenten…
Hoe planten hun zaden verspreidenHoe planten hun zaden verspreidenPlanten kunnen zich niet voortbewegen zoals de meeste diersoorten dat kunnen. Ze hebben allerlei technieken moeten ontwi…
Komkommers telenKomkommers telenHet is erg leuk om komkommers te telen, want de planten groeien snel en de oogst laat niet lang op zich wachten. De komk…

De prachtige bloem parnassia met de witte sterDe prachtige bloem parnassia met de witte sterDe parnassia bloeit in de zomer met prachtige bloemen. Vijf roomwit, geaderde bloembladeren, die van bovenaf gezien, ade…
Het lenteklokje als voorbode van de lenteHet lenteklokje als voorbode van de lenteHet lenteklokje is een winterbloeier. De bloei van het lenteklokje is te verwachten vanaf februari. Het lenteklokje is h…
Kerel (9 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.