Bemesten binnenplanten
Februari is de maand dat de planten in de woon- of slaapkamer weer aan de bak moeten en dan is dat dé periode om deze planten iets extra’s te geven. Ze moeten immers behoorlijk aan de slag om voor het komend seizoen weer mooi voor de dag te komen. De planten gaan weer groeien! Hoe werkt het en waar moet je vooral op letten?
Planten laten groeien
Je moet er bij veel planten een puinhoop van maken, wil je planten niet laten groeien (tenminste als ze water en licht hebben). Maar dat neemt niet weg dat planten het met wat extra’s alleen maar beter kunnen gaan doen en nog mooier worden. Bemesten op het moment dat ze weer gaan groeien is dan ook het beste dat je kunt doen.
Vreemd genoeg weten veel mensen het wel, maar wordt er niet genoeg bij stil gestaan en dan hebben we het nog helemaal niet over het verpotten als ze uit hun "jasje" groeien of gewoon volledig nieuwe potgrond moeten krijgen. Toch doe je de planten er een hoop goed mee.
Hoe geef je iets extra’s?
Behalve regelmatig water geven is een goede potgrond belangrijk. Dit kan universele potgrond zijn, maar voor bepaalde planten zijn er ook speciale soorten potgrond. Potgrond die toegespitst is op de specifieke eisen van de plant en daardoor nog beter voor de plant is. De meeste potgrond gaat zo'n 100 tot 125 dagen mee en dat wil zeggen dat je, indien je de plant optimaal wil houden, 3x per jaar de potgrond moet vervangen. Je kunt het ook beperken tot het 1x per jaar vervangen van de potgrond en daarnaast verder goed bemesten (voeding toevoegen aan de potgrond). Er zijn kant-en-klaar voedingsproducten die je aan de potgrond toe kunt voegen en zo door de plant opgenomen kunnen worden.
Minimaal 1x per jaar goed met de plant aan de slag gaan is sowieso belangrijk, want in de belangrijkste periode van het leven van de plant, heeft deze extra voedingsstoffen nodig. Bekijk per plant welke bemesting het beste voor de plant is. Er zijn zoveel soorten en samenstellingen. Zo heeft de bloeiende plant meer kali nodig dan de niet-bloeiende plant. Maar je kunt ook kiezen welke je toedieningsmethode je als het prettigst ervaart. Je kunt bemesting in de gieter met het water meegeven, maar je kunt ook staafjes of kegels in de grond steken. Deze geven geleidelijk de bemestingsstoffen af. Op de verpakking staat hoe vaak je het moet doen, maar begin met minimaal éénmaal per jaar.
Vergiftiging
Bemesting is belangrijk, maar overbemesting kan bij een plant weer tot een soort vergiftiging leiden. Let dus altijd goed op met hetgeen er op de gebruiksaanwijzing staat en volg de aanwijzingen goed op.
Te groot, vaal of kale plekken?
Als de plant dusdanig gegroeid is dat deze uit de pot groeit, dan moet de plant in een nieuwe pot gezet worden. Ook dat is dan het moment om de plant weer eens lekker in de nieuwe potgrond te zetten waar ze stevig verder kan groeien. Het overzetten van een plant in een nieuwe omgeving (wat een grotere pot ook is), is een aanslag voor de plant. Het is daarom extra belangrijk om de plant dan van een goede grond met allemaal nieuwe voedingsstoffen te voorzien.
Kijk ook of je de plant moet draaien (zijn alle bladeren naar het licht gericht of kent de plant aan een bepaalde zijde wat kale plekken), je kunt in deze groeifase gemakkelijk de plant op deze manier aanpakken.
Let vervolgens op de bladeren. Zijn ze stoffig of dof? Maak ze voorzichtig met een vochtige doek schoon en spuit wat glansspray. Het geeft een mooie glans, maar belangrijker nog, je beschermt de plant en sommige sprays zijn tevens verzorgend. De bladeren blijven er bovendien mooi uit zien.
Tot slot
Bemesten van de plant is niet moeilijk, bij de gemiddelde huiskamer heb je er even wat tijd voor nodig om alle planten weer in een vers daglicht te zetten en ze aan een nieuw seizoen te laten beginnen. Leg wat kranten op de grond, zet de planten er op, pak je materialen en ga aan de slag. Slechts bij echt grote planten heb je wellicht wat extra handjes nodig. Succes en een mooie woonkamer met gezonde planten toegewenst! Het neveneffect dat iedereen vrolijker wordt van mooie planten die goed groeien, is een effect dat je eigenlijk niet moet negeren.