Bemesten binnenplanten

Bemesten binnenplanten Februari is de maand dat de planten in de woon- of slaapkamer weer aan de bak moeten en dan is dat dé periode om deze planten iets extra’s te geven. Ze moeten immers behoorlijk aan de slag om voor het komend seizoen weer mooi voor de dag te komen. De planten gaan weer groeien! Hoe werkt het en waar moet je vooral op letten?

Planten laten groeien

Je moet er bij veel planten een puinhoop van maken, wil je planten niet laten groeien (tenminste als ze water en licht hebben). Maar dat neemt niet weg dat planten het met wat extra’s alleen maar beter kunnen gaan doen en nog mooier worden. Bemesten op het moment dat ze weer gaan groeien is dan ook het beste dat je kunt doen.

Vreemd genoeg weten veel mensen het wel, maar wordt er niet genoeg bij stil gestaan en dan hebben we het nog helemaal niet over het verpotten als ze uit hun "jasje" groeien of gewoon volledig nieuwe potgrond moeten krijgen. Toch doe je de planten er een hoop goed mee.

Hoe geef je iets extra’s?

Behalve regelmatig water geven is een goede potgrond belangrijk. Dit kan universele potgrond zijn, maar voor bepaalde planten zijn er ook speciale soorten potgrond. Potgrond die toegespitst is op de specifieke eisen van de plant en daardoor nog beter voor de plant is. De meeste potgrond gaat zo'n 100 tot 125 dagen mee en dat wil zeggen dat je, indien je de plant optimaal wil houden, 3x per jaar de potgrond moet vervangen. Je kunt het ook beperken tot het 1x per jaar vervangen van de potgrond en daarnaast verder goed bemesten (voeding toevoegen aan de potgrond). Er zijn kant-en-klaar voedingsproducten die je aan de potgrond toe kunt voegen en zo door de plant opgenomen kunnen worden.

Minimaal 1x per jaar goed met de plant aan de slag gaan is sowieso belangrijk, want in de belangrijkste periode van het leven van de plant, heeft deze extra voedingsstoffen nodig. Bekijk per plant welke bemesting het beste voor de plant is. Er zijn zoveel soorten en samenstellingen. Zo heeft de bloeiende plant meer kali nodig dan de niet-bloeiende plant. Maar je kunt ook kiezen welke je toedieningsmethode je als het prettigst ervaart. Je kunt bemesting in de gieter met het water meegeven, maar je kunt ook staafjes of kegels in de grond steken. Deze geven geleidelijk de bemestingsstoffen af. Op de verpakking staat hoe vaak je het moet doen, maar begin met minimaal éénmaal per jaar.

Vergiftiging

Bemesting is belangrijk, maar overbemesting kan bij een plant weer tot een soort vergiftiging leiden. Let dus altijd goed op met hetgeen er op de gebruiksaanwijzing staat en volg de aanwijzingen goed op.

Te groot, vaal of kale plekken?

Als de plant dusdanig gegroeid is dat deze uit de pot groeit, dan moet de plant in een nieuwe pot gezet worden. Ook dat is dan het moment om de plant weer eens lekker in de nieuwe potgrond te zetten waar ze stevig verder kan groeien. Het overzetten van een plant in een nieuwe omgeving (wat een grotere pot ook is), is een aanslag voor de plant. Het is daarom extra belangrijk om de plant dan van een goede grond met allemaal nieuwe voedingsstoffen te voorzien.

Kijk ook of je de plant moet draaien (zijn alle bladeren naar het licht gericht of kent de plant aan een bepaalde zijde wat kale plekken), je kunt in deze groeifase gemakkelijk de plant op deze manier aanpakken.

Let vervolgens op de bladeren. Zijn ze stoffig of dof? Maak ze voorzichtig met een vochtige doek schoon en spuit wat glansspray. Het geeft een mooie glans, maar belangrijker nog, je beschermt de plant en sommige sprays zijn tevens verzorgend. De bladeren blijven er bovendien mooi uit zien.

Tot slot

Bemesten van de plant is niet moeilijk, bij de gemiddelde huiskamer heb je er even wat tijd voor nodig om alle planten weer in een vers daglicht te zetten en ze aan een nieuw seizoen te laten beginnen. Leg wat kranten op de grond, zet de planten er op, pak je materialen en ga aan de slag. Slechts bij echt grote planten heb je wellicht wat extra handjes nodig. Succes en een mooie woonkamer met gezonde planten toegewenst! Het neveneffect dat iedereen vrolijker wordt van mooie planten die goed groeien, is een effect dat je eigenlijk niet moet negeren.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moestuin: bemesten van de tuinMoestuin: bemesten van de tuinEr zijn verschillende manieren om uw tuin te bemesten. Er is een groot aantal verschillende soorten mest. De meest voork…
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
Rozen verzorgen in uw rozentuinHet kweken van rozen kan dan wel een heel specifiek werkje zijn, maar u kunt het ook. Ouderwetse rozentuinen die vol sta…

Verschil tussen stijve ogentroost en echte stijve ogentroostVerschil tussen stijve ogentroost en echte stijve ogentroostEen kleine plant met prachtige kleine bloemen. Witte bloemen die naar mate ze langer bloeien, paars kleuren. Kleine bloe…
Organische meststoffen voor groenten en fruitOrganische meststoffen voor groenten en fruitIn de natuur bestaat geen afval. Alles wordt in natuurlijke processen hergebruikt. Wie biologisch tuiniert werkt ook vol…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.