Een kamerplant aanschaffen

Bijna iedereen koopt weleens een plantje. Leuk om cadeau te geven of om de kamer een beetje op te fleuren. Maar waarom zijn kamerplanten eigenlijk zo leuk? Welke soort moet u kiezen? En hoe weet u nou of u een gezonde plant koopt. Allemaal vragen waarover nagedacht moet worden voordat u een nieuwe plant koopt. Zo zult u meer plezier hebben van uw kamerplant.

Waarom zou u een plant in uw kamer zetten?

De meeste mensen kopen planten omdat deze mooi zijn. Wat men niet weet is dat er nog veel meer redenen zijn om een plantje aan te schaffen. Hieronder zullen de goede eigenschappen van kamerplanten worden toegelicht.

Luchtkwaliteit

In de lucht zitten allerlei vieze en schadelijke stoffen, niet alleen de buitenlucht, maar juist de lucht in gebouwen is erg vervuild. Waar u ook komt, de lucht zit boordevol stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Planten halen deze stoffen uit de lucht. Vervolgens slaan ze de schadelijke stoffen op of breken deze af. Veel stofdeeltjes, zoals huidschilfers en textielrestjes, zijn een rijke voedingsbron voor bacteriën. Doordat de stofdeeltjes door de plant uit de lucht gehaald worden, zal ook het aantal ziekteverwekkers in de lucht dalen, met als gevolg een verminderde kans op infecties.

Bovendien verhogen planten de luchtvochtigheid. Vooral in de winter is de lucht in veel gebouwen erg droog. Om dit te compenseren wordt er door uw lichaam veel vocht aan de lucht af gegeven. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals droge handen en een droge keel. Planten helpen de luchtvochtigheid op pijl te houden. Een groot deel van het water dat ze met hun wortels opnemen, verdampt later weer via hun bladeren. Dit vocht wordt aan de lucht afgegeven en zo wordt de luchtvochtigheid verhoogd.

Concentratie

Iedereen zit wel eens in een muffe ruimte waar te weinig zuurstof aanwezig is. Zo’n zuurstoftekort heeft een negatief effect op het concentratievermogen. Omdat er onvoldoende frisse lucht is, zal er te weinig zuurstof naar de hersenen kunnen gaan. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in de hersenen en zal uw concentratie afnemen. Ook kan te weinig zuurstof hoofdpijn veroorzaken. Planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Hierdoor zal het zuurstofgehalte in de lucht toenemen, wat een positief effect heeft op de werking van uw hersenen en zo uw concentratievermogen verhoogt.

Minder stress

Planten absorberen geluid. Ze zullen natuurlijk niet al het geluid absorberen, zodat u geen gesprek meer kunt voeren, maar ze kunnen vervelende achtergrondgeluiden wel dempen, waardoor u hier minder last van heeft. Dit is te vergelijken met de werking van een dik tapijt. Hierdoor ontstaat er een rustige omgeving. Ook de kleur en geur van planten kunnen een rustgevende werking hebben. Vaak is men zich niet eens bewust van de positieve effecten hiervan op het humeur. Natuurlijk geeft niet elke plant lekkere geuren af, maar ook planten die zelf niet lekker ruiken, kunnen de geur in de ruimte ten goede komen. Planten zuiveren namelijk sommige stinkende geuren uit de lucht, waarna er een frisse geurloze lucht overblijft. Door de rustige omgeving die kamerplanten creëren, zal uw stress afnemen en uw productiviteit toenemen.

Welke soort moet u aanschaffen?

Er zijn vele honderden soorten kamerplanten verkrijgbaar. Vaak is het erg lastig om te kiezen. Door de plant bewust op de volgende kenmerken te selecteren, kiest u makkelijker de juiste plant.

Standplaats

Kamerplanten worden vaak op ongeschikte plekken neergezet, hierdoor sterven de planten eerder. De meeste mensen denken in zo'n geval dat de plant een beperkte levensduur heeft, dit is vaak niet het geval, meestal staat de plant gewoon verkeerd. Voor bijna elke plant is wel een goede plek te vinden, of dit nou in de woonkamer is of in de keuken. Als u een plant op een speciale plek wil hebben staan, zoek dan eerst uit welke soort op die plek goed zal gedijen. Kies niet zomaar een willekeurige plant die u mooi vind, deze zou wel eens erg snel dood kunnen gaan.

Verzorging

Let bij de aankoop van een plant ook altijd op de verzorging die deze nodig heeft. Planten die niet de juiste verzorging krijgen zullen minder mooi zijn of zelfs eerder sterven. Wilt u een plant die niet te veel verzorging nodig heeft, kies de plant hier dan op uit. Lang niet elke kamerplant is tevreden met één keer per week wat kraanwater. Meestal zijn bloeiende planten moeilijker dan bladplanten. Grassen zijn makkelijk in onderhoud, maar hebben wel veel water nodig.

Gezondheidseffecten

Niet elke plant is even luchtzuiverend. Indien de positieve effecten van planten op de luchtkwaliteit voor u een belangrijk zijn, doet u er goed bij aankoop van de plant te letten op de luchtzuiverende werking van de plant. Vooral planten met grote bladeren zijn erg geschikt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Let er wel op dat planten in de zomer meer groeien dan in de winter en daardoor ook in de zomer meer invloed hebben op de kwaliteit van de lucht.

Hoe kiest u een gezonde plant?

Er zijn een aantal dingen waarop u moet letten als u een plant koopt. Als u de soort gekozen heeft, kunt u een willekeurig exemplaar van de soort kopen. Het is echter verstandiger om eerst goed te kijken of de plant die u wil kopen wel gezond is. Hierbij kunt u letten op de volgende kenmerken.

Bladeren

De bladeren horen stevig en mooi van kleur te zijn. Planten met slappe en bleke bladeren zijn vaak ongezond. Dit geldt natuurlijk niet als de soort van zichzelf een bleke kleur heeft. Ook mogen de bladeren geen vlekken hebben. Hebben ze deze wel dan zijn ze meestal ziek en kunt u beter een ander exemplaar kopen. Gaten en aangevreten randen zijn ook ongewenst, deze wijzen op ongedierte.

Stengels

De stengels mogen niet slap of bleek zijn. Vaak zijn de planten die dit wel hebben zwak en gaan ze eerder dood. Zieke planten zijn te herkennen aan bruine knobbels op de stengels. Ook rotte plekken op de stengels zijn een slecht teken. Deze geven aan dat de plant aan het rotten is of in een te kleine pot staat.

Bloemen

Koop planten bij voorkeur niet als ze net uitgebloeid zijn. Vaak zijn planten moeilijk opnieuw in bloei te krijgen, omdat ze alleen bloeien in een zeer warme en zonnige omgeving. Bovendien wijst dit op een wat oudere plant die zijn beste tijd al heeft gehad, hiervan zult u dus minder lang plezier hebben dan van een plant die nog moet bloeien.

Wortels

De meeste mensen kijken bij aankoop van een plant niet naar de wortels. Toch zijn deze heel belangrijk, ze geven vaak als eerste aan of er iets mis is met de plant. Planten horen genoeg wortels te hebben. Planten met weinig of slecht ontwikkelde wortels zullen niet lang overleven, omdat ze niet genoeg voedingsstoffen uit de grond op kunnen nemen. Schimmel op de wortels is ongewenst, evenals ongedierte. Zijn de wortels bruin en dun? Koop de plant dan niet. Bruine wortels zijn dood en kunnen dus geen water meer opnemen. Een uitzondering vormen enkele plantensoorten die lichtbruine wortels hebben. Naast bruin kunnen wortels in veel andere kleuren voorkomen, maar meestal zijn gezonde wortels wit.
© 2014 - 2024 Schrijfvijf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Kamerplanten en hun verzorgingKamerplanten heb je in verschillende soorten en maten. Veel mensen hebben moeite om kamerplanten goed te verzorgen. Na m…
Kamerplanten geven sfeerKamerplanten geven sfeerKamerplanten kunnen veel voor een woning doen en toch zijn er veel mensen die nauwelijks tot geen planten in huis hebben…

Tulpen, de lentebloemen bij uitstekTulpen, de lentebloemen bij uitstekOnze nationale bloem die eigenlijk uit Turkije komt, maar al sinds eeuwen in Nederland gekweekt wordt en inmiddels werel…
De oleander is een mediterrane bloeier in NederlandDe oleander is een mediterrane bloeier in NederlandEen prachtig bloeiende kuipplant in Nederland en België die zijn oorsprong heeft in de gebieden rond de Middellandse zee…
Bronnen en referenties
  • Bradley, V (2006) Handboek Kamerplanten, Veltman Uitgevers
Schrijfvijf (3 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.